Πώς θα νικήσουμε τους φόβους μας;

Tips

Ζούμε στην covid εποχή, που οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες, το μέλλον μας άγνωστο και οι φόβοι γιγαντώνονται… και μας κυριεύουν. Υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα άγχους και ανησυχίας. Κάποιοι φόβοι μας είναι συγκεκριμένοι και κάποιοι αόριστοι και γενικευμένοι.

Εμείς δεν το «βάζουμε κάτω»…  Μαθαίνομαι να διαχειριζόμαστε τους φόβους μας και να ελέγχουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας.

Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα και συνήθως εκδηλώνεται όταν η κατάσταση ξεφεύγει από τις δικές μας δυνατότητες, τα «θέλω» μας και τον έλεγχο. Μπορεί όμως να μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις.

Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι φόβοι

Οι φόβοι δημιουργούνται από την ίδια την καθημερινότητα. Αν βρούμε την αιτία που τους προκαλεί τότε έχουμε προχωρήσει ένα βήμα για την αντιμετώπισή τους.

Υπάρχει ο φόβος μήπως αρρωστήσουμε, φόβος της ανεργίας και του αύριο αλλά υπάρχουν και κάποιοι εντελώς συγκεκριμένοι όπως η κλειστοφοβία, η υψοφοβία, η αγοραφοβία, ο φόβος του αεροπλάνου ή της δημόσιας ομιλίας και έκθεσης, ο φόβος των ζώων ή συγκεκριμένων εντόμων, ο φόβος της θάλασσας.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν φοβόμαστε;

O oργανισμός για να αντιμετωπίσει την κατάσταση απελευθερώνει αδρεναλίνη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού.

Όταν όμως οι φόβοι μεγιστοποιούνται τότε αγχωνόμαστε και οι λειτουργίες του οργανισμού αποσυντονίζονται, ιδρώνουμε, έχουμε σπασμούς στο έντερο, αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και τόσα άλλα.

Ανιχνεύοντας την αιτία

Ανιχνεύουμε την αιτία του φόβου από τα πρώτα σήματα που δίνει ο οργανισμός μας και ειδικά ο εγκέφαλος.

Αν μόνο με τη σκέψη κάποιας κατάστασης νιώθουμε άγχος και θέλουμε να αποφύγουμε ακόμα και τη σκέψη με κάθε κόστος. Δεν θέλουμε να έχουμε καν την εικόνα … ναι τότε ανακαλύψαμε την αιτία

Αν ο φόβος είναι βαθιά ριζωμένος μέσα μας μπορεί απλά σκεπτόμενοι τη κατάσταση,  να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε, να ζαλιζόμαστε, να ιδρώνουμε, να αισθανόμαστε την καρδιά να χτυπά δυνατά…  Τότε πραγματικά ο φόβος θέλει διαχείριση, θέλει συζήτηση και ανάλυση.

Βγαίνουμε από το αδιέξοδο

Μετά τα συμπτώματα σκεφτόμαστε ποια είναι η ακριβής αιτία του φόβου. Αν έχουμε αγοραφοβία, φοβόμαστε τους ανθρώπους, δεν έχουμε έλεγχο του χώρου, δεν ξέρουμε πώς να διαφύγουμε αν πιεστούμε, αγχωνόμαστε με την εμφάνισή μας, δεν έχουμε αυτοπεποίθηση…

Με την ανάλυση ο εγκέφαλός μας θα προσαρμόσει τις απαντήσεις του αντικειμενικά και ο στόχος μας είναι να αποκτήσουμε και πάλι τον αυτοέλεγχο, που έχουμε χάσει…

Εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας σκεπτόμενοι σε βάθος τον φόβο μας… αναλύουμε την κατάσταση, ψάχνουμε τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης, δεν φοβόμαστε να εκτεθούμε, ελέγχουμε πιθανούς τρόπους διαφυγής, ελέγχουμε το χώρο και δοκιμάζουμε με αργά και σταθερά βήματα.

Οι περισσότεροι φόβοι προέρχονται από το άγνωστο και τις περισσότερες φορές είναι παράλογοι. Όταν εξετάσουμε την πραγματικότητα και αναλύσουμε τους φόβους με φίλους ή τον ειδικό τότε διαπιστώνουμε ότι δεν ευσταθούν. Όταν αναζητήσουμε την αλήθεια θα πάψουμε να φοβόμαστε.

Το ίδιο συμβαίνει και με το φόβο μήπως αρρωστήσουμε από covid. Ενημερωνόμαστε σε βάθος από επιστήμονες, προσέχουμε τηρώντας τα μέτρα, παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις, εμβολιαζόμαστε, αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους όσο μπορούμε, ενδυναμώνουμε τον οργανισμό με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση…. Δεν πρέπει λοιπόν να κυριευόμαστε από το φόβο … ξεχάστε το αφού εσείς κάνατε ότι έπρεπε… αν τύχει θα είναι κάτι ελαφρύ … γιατί αυτός ο φόβος να μας καταδυναστεύει…

Ηρεμούμε το φόβο μας εκθέτοντας τον εαυτό μας σε αυτόν βήμα βήμα. Ηρεμώντας το φόβο σας

Πως χαλαρώνουμε από το φόβο

Για να διαχειριστούμε καλύτερα το φόβο πρέπει να μάθουμε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης. Οι αναπνοές και η γιόγκα βοηθούν.

Ακούμε μουσική ειδικά της φύσης και παρακολουθούμε video με τόπους, ζώα, ανθρώπους που μας δίνουν χαρά και μας ανεβάζουν τη διάθεση.

Ακολουθούμε αυτές τις τεχνικές χαλάρωσης πριν κατά τη διάρκεια και μετά την προσπάθειά μας για έκθεση στο φόβο.

Ζήστε το σήμερα … απολαύστε τις μικροχαρές της ζωής

Σταματήστε να σκέφτεστε το παρελθόν και να βασανίζετε το μυαλό σας, αφού τίποτα δεν μπορείτε να αλλάξετε. Θυμηθείτε μόνον τα ευχάριστα, τις επιτυχίες από το χθες και προχωρήστε στο σήμερα. Μάθετε να εκτιμάτε την κάθε στιγμή που σας δίνει χαρά και δείτε τις δυσκολίες σαν μαθήματα, ευκαιρίες και εμπειρία.

Μην ανησυχείτε για το μέλλον αφού ελάχιστα μπορείτε να ελέγξετε. Απλά ας είμαστε κάπως προετοιμασμένοι και ας το υποδεχθούμε με ηρεμία.

Κάθε βήμα έστω και μικρό στη μάχη με το φόβο μας φέρνει πιο κοντά στη νίκη. Αυτό είναι το δικό σας κατόρθωμα… Βέβαια ο φόβος δεν μπορεί να εξαφανιστεί εύκολα, αφού ήταν βαθιά ριζωμένος, θα επανέλθει, θα υποτροπιάσει αλλά δεν θα είναι τόσο έντονος, ούτε συνεχής. Με λίγη ακόμα προσπάθεια θα νικηθεί …

Ο Freud υποστήριζε ότι θα πρέπει πάντα να επεμβαίνουμε πριν τα ρυάκια γίνουν μεγάλα ποτάμια και καταλήξουν σε καταρράκτες…

Εάν οι φόβοι και οι φοβίες επιμένουν τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα ψυχαναλυτή για να τους αναλύσουμε πιο αποτελεσματικά. Μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή εκείνος θα κρίνει.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !