Πώς θα προστατέψεις το παιδί σου από τις ιώσεις

Tips

Οι ιώσεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά που ξεκινούν συνήθως τον Σεπτέμβρη και γίνονται πιο έντονες κατά την περίοδο του χειμώνα. Ο συγχρωτισμός στο σχολείο και η θερμοκρασία που αρχίζει να πέφτει συντελούν στη δημιουργία ιώσεων που ταλαιπωρούν τα παιδιά, αλλά με μερικές απλές κινήσεις μπορείς θωρακίσεις τον οργανισμό τους και να τα προστατέψεις από τα έντονα συμπτώματα.

Μάθε του να τρώει πολύχρωμα φαγητά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Φρόντισε να του δίνεις σε καθημερινή βάση φρούτα όπως το πορτοκάλι που περιέχει βιταμίνη C και καταπολεμά όλους τους ιούς θωρακίζοντας το οργανισμό απέναντι σε μικρόβια. Καλό θα ήταν το παιδί να μάθει από μικρή ηλικία να τρώει φρούτα, αν κάποια δεν του αρέσουν επικεντρώσου σε αυτά που καταναλώνει με ευχαρίστηση. Προσπάθησε σε κάθε γεύμα του να τρώει και κάποιο λαχανικό, πρόσθεσε χρώμα στο πιάτο του με ντομάτα, αγγούρι, μωβ λάχανο, μπρόκολο και οτιδήποτε άλλο μπορείς να σκεφτείς καθώς οι επιλογές που προσφέρει η φύση είναι πολλές.

Δώσε έμφαση στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η καθημερινή πρόσληψη γάλακτος είναι πολύ σημαντική για την υγεία του κάθε παιδιού καθώς το γάλα είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον οργανισμό και δημιουργούν φράγμα απέναντι στις ιώσεις. Αν το παιδί σου γκρινιάζει στη θέα του γάλακτος, μπορείς να του δώσεις γιαούρτι, τυρί ή κεφίρ, προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση αλλά έχουν την ίδια θρεπτική αξία με το γάλα. Ειδικά το γιαούρτι, εκτός του ότι περιέχει πολύ ασβέστιο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό γιατί περιέχει γαλακτοβάκιλλους που προστατεύουν το περιβάλλον του εντέρου και κατ επέκταση από πολλές αρρώστιες.

Αγάπη για την γυμναστική

Η ενασχόληση με τη γυμναστική ή με κάποιο άθλημα είναι απαραίτητη για τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Η κίνηση των μυών τονώνει όλες τις οργανικές λειτουργίες και ιδιαίτερα το κυκλοφορικό σύστημα διότι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται η παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία αποτελούν άμυνα για τα μικρόβια. Έτσι η απασχόληση του παιδιού με το αγαπημένο του σπορ του δίνει ψυχική αλλά και σωματική ευεξία.

Προσωπική υγιεινή

Το σημαντικότερο για την προστασία από τις ώσεις είναι η ατομική καθαριότητα.  Μετά την επιστροφή από το σχολείο ή από κάθε έξοδο, το παιδί θα πρέπει να αλλάζει ρούχα και να πλένει σχολαστικά τα χέρια του. Το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να γίνει συνήθεια στο παιδί πριν ή μετά από κάθε γεύμα, όταν πιάνει χρήματα, όταν πηγαίνει στην τουαλέτα ή όταν καθαρίζει τη μύτη του. Αν δεν είναι εφικτή η χρήση νερού, το αντισηπτικό ή τα υγρά μαντηλάκια προστατεύουν σε ικανοποιητικό βαθμό από τα μικρόβια. Επίσης, φρόντιζε να αντικαθιστάς συχνά  την οδοντόβουρτσα του παιδιού, ειδικά αν έχει αρρωστήσει.

Άγχος και παιδί

Το άγχος παρατηρείται στα παιδιά σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητάς τους, στο σχολείο ή στις επαφές με τους φίλους τους. Μειώνει το αμυντικό σύστημα του παιδιού και το κάνει πιο ευάλωτο απέναντι στις λοιμώξεις, για αυτό προσπάθησε να το προφυλάξεις όσο γίνεται, από στρεσογόνες καταστάσεις.

Φρόντισε να κοιμάται καλά

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία του παιδιού καθώς αναπτύσσονται τα αντισώματα και ο οργανισμός ενισχύει το αμυντικό του σύστημα για αυτό φρόντισε το παιδί να συμπληρώνει τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου.

Αέρισε το σπίτι

Είναι πολύ σημαντικό ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να αερίζεις το δωμάτιο του παιδιού ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και το οξυγόνο. Επίσης ο καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα απομακρύνει τη σκόνη στην οποία «κρύβονται» αλλεργιογόνα και μικρόβια που καταπονούν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Τέλος, αν καπνίζεις, καλό θα ήταν να μην το κάνεις μέσα στο σπίτι καθώς έχει αποδειχθεί ότι η βλαβερή αυτή συνήθεια κάνει πιο επιρρεπή τα παιδιά σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Αν  τελικά το παιδί σου κολλήσει κάποια ίωση ή εμφανίσει συμπτώματα γρίπης καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον παιδίατρο.

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !