Η Νιώτικη ρεβιθάδα είναι από τις πιο νόστιμες του Αιγαίου. Σίγουρα ο ρόλος της γάστρας χαρίζει αυτή τη ρουστίκ πινελιά που τα ρεβίθια την αποζητούν.
Τα ρεβίθια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Έχουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. Αποτελούν πηγή φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β9 που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των κυττάρων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα, γιατί σε αυτή βρίσκονται το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες.
Στην πανέμορφη Ίο δοκίμασα μια top ρεβιθάδα στην απίθανη ταβέρνα του Δράκου δίπλα στη θάλασσα στον Μυλοπότα.
Χρόνος παρασκευής 5 ώρες / Μούλιασμα 8 ώρες / Πολύ εύκολη
Νιώτικη Ρεβιθάδα
Από την ταβέρνα Δράκου, Μυλοπότας Ίου
Υλικά
500 γρ. ρεβίθια ψιλά
αλάτι θαλασσινό
1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό
3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα κάθετα σε φέτες
1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε φέτες
Θρούμπη
Τρόπος παρασκευής
Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό που φτάνει 3 δάχτυλα κάτω από το χείλος και ρίχνουμε αλάτι θαλασσινό.
Μετά από 10 ώρες τα σουρώνουμε και τα πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα ανάμεσα στις παλάμες μας.
Τα βάζουμε στη πήλινη γάστρα και ρίχνουμε τα καρότα, το θρούμπι, νερό που να υπερκαλύπτει τα ρεβίθια κατά 2 δάχτυλα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και το αλάτι ανακατεύοντας ελαφρά.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο ή σε καυτό ξυλόφουρνο. Έτσι «τυλιγμένη», ψήνεται για 5 ώρες στους 160ο C ή αν πρόκειται για τον ξυλόφουρνο ψήνεται στη χόβολη για 7 ώρες, χωρίς να βάλουμε επιπλέον ξύλα.
Tα ρεβίθια βγαίνουν «μελωμένα» και η γεύση τους είναι «φευγάτη».
Σερβίρουμε όπως είναι ζεστά σε πιατέλα.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε στη ρεβιθάδα να προσθέσουμε κοτόπουλο ή μοσχάρι.