Στον ιστορικό Eλαιώνα της Άμφισσας

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Ένα επίκαιρο γαστρονομικό ταξίδι για να γνωρίσουμε από κοντά τον ιστορικό Ελαιώνα της Άμφισσας, αφού ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που οι ελιές είναι στα καλύτερά τους.

Διήμερη ή μονοήμερη εκδρομή.

Απόσταση από την Αθήνα 209 km, 2 ώρες και 30 λεπτά

Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας για τη Φωκίδα.

Ένας τόπος παραμυθένιος που στην αγκαλιά του κρύβει θησαυρούς. Λίγο πριν φθάσουμε στην Αράχωβα υπάρχει parking για ινσταγκραμικές φωτογραφίες με το έμβλημα της πόλης.

Η Αράχοβα

Στους πρόποδες του αγέρωχου Παρνασσού, σε ένα υποβλητικό τοπίο ανάμεσα σε δύο θεόρατους  βράχους τις Φαιδριάδες, κρυμμένο ήταν το περίφημο Μαντείο των Δελφών.

Δροσιζόμαστε στην Κασταλία Πηγή της Πυθίας και αφήνουμε τη σκέψη μας να ανατρέξει στη μυθολογία. Εδώ ήταν το σημείο συνάντησης των δύο τεράστιων αετών, που άφησε ο Δίας στα άκρα του σύμπαντος για να ορίσει τον «Ομφαλό της γης».

Η Κασταλία πηγή

Για πολλούς αιώνες οι Δελφοί αποτελούσαν πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο, ήταν σύμβολο ενότητας του αρχαίου κόσμου.

Το θέατρο

Χιλιάδες τουρίστες και ταξιδευτές από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τον περίφημο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και το πολύ ενδιαφέρον μουσείο.

Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Από τα υψίπεδα του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών ατενίζοντας τον ορίζοντα το βλέμμα μου χάνεται σε μια ασημοπράσινη θάλασσα ελαιών, ηλικίας άνω των 3000 χρόνων. Η θέα συναρπαστική μέχρι το Γαλαξίδι.

Κατηφορίζουμε περνώντας την σύγχρονη πολιτεία των Δελφών και ένας φιδίσιος δρόμος μας οδηγεί στην καρδιά του ελαιώνα. Ο μοναδικός ιστορικός ελαιώνας αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό μνημείο του γαστρονομικού μας πολιτισμού, ένα κομβικό σημείο που το ιστορικό παρελθόν συναντά το σήμερα.

Ανάμεσα στον Ελαιώνα περνάει το αρχαίο μονοπάτι, που ξεκινά από το Μαντείο των Δελφών και φθάνει μέχρι τη θάλασσα… Αν αντέχουν τα πόδια σας είναι εμπειρία μοναδική να το διαβείτε, ο δρόμος είναι κατηφορικός οπότε δεν χρειάζεται τεράστια προσπάθεια μόνον ένα ζευγάρι καλά παπούτσι, νερό και καλή παρέα. Δίπλα σας περνάει το αυλάκι με το νερό και το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο.

Η όλη διαδρομή είναι περίπου 3 ώρες για να φθάσετε άνετα. Αν μπορεί η απόδρασή σας να είναι διήμερη τολμήστε το.

Κάτω από την περιοχή του Χρισσού, από το Κρισσαίο Πεδίο η θέα συγκλονιστική, εδώ διοργανώνονταν τα Πύθια, αγώνες σημαντικοί.

Ο ελαιώνας που είναι από τους μεγαλύτερους συνεχόμενους που υπάρχουν, απλώνεται από τα ριζά των Δελφών, στην Άμφισσα και φθάνει μέχρι την Ιτέα. Τα ελαιόδενδρα υπολογίζονται σε 1,2 εκατομμύρια και το 70% έχει ηλικία άνω των 150 ετών.

Ένα μνημείο της φύσης και παράλληλα ένας ζωντανός ελαιώνας, αφού μέχρι σήμερα παράγει τον πολύτιμο φρουτώδη χυμό της ελιάς, το ελαιόλαδο και ελιές απίθανες.

Ένα σημαντικό μέρος του ελαιώνα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δελφικού τοπίου, προστατευμένο τόπο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας από την Unesco.

Η έναρξη της ελαιοκαλλιέργειας στη περιοχή χάνεται κυριολεκτικά στα βάθη των αιώνων, καθώς υπάρχουν ιστορικές αναφορές ότι φυτεύτηκαν από τους Πελασγούς και τους Αιολείς.

Ο ιστορικός ελαιώνας απλώνεται σε έκταση 55.000 στεμμάτων και η βιοποικιλότητα πλούσια.

Είναι ο μοναδικός ελαιώνας που συγκεντρώνει αμιγώς μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Το έδαφός του αλλουβιακό, που δημιουργήθηκε προφανώς, από απότομη αλλαγή του γεωλογικού ανάγλυφου της περιοχής. Οι κορμοί των δένδρων έχουν βαθιές πτυχώσεις και το ύψος τους φθάνει μέχρι 10 μέτρα.

Κάποιες φορές δημιουργούνται στοές από τα κλαριά που ενώνονται. Το κάθε χωράφι, στην ντοπιολαλιά λέγεται λαχίδι. Η ελιά Αμφίσσης, είναι η βασίλισσα των ελιών γιατί είναι διπλής χρήσης, ο καρπός είναι μεγάλος και στρογγυλός και λειτουργεί παράγοντας επιτραπέζιες ελιές, αλλά και ελαιόλαδο

Στον ελαιώνα υπάρχουν αναχώματα τα τράφια, που συγκρατούν το νερό της βροχής και στις επικλινείς περιοχές δημιουργούνται αναβαθμίδες. Το γεωργικό σύστημα καλλιέργειας είναι πρωτότυπο. Η διατήρηση της παραδοσιακής εικόνας της ελαιοκαλλιέργειας και η αξιοποίηση του Ελαιώνα θα συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση του δελφικού τοπίου.

Ανάμεσα στον ελαιώνα υπάρχουν κτήρια χρηστικά της ελαιοκαλλιέργειας, που αποτελούν σημείο αναφοράς της λαϊκής αρχιτεκτονικής μας παράδοσης.

Το περίφημο Πανεπιστήμιο του Yale των ΗΠΑ αναγνώρισε το μοναδικό μνημείο της φύσης, σε συνδυασμό με την ιστορικότητα των Δελφών και έκανε δεκτή την πρόταση Ελλήνων επιστημόνων, ώστε οι Δελφικοί ελαιώνες να αποτελέσουν παγκόσμιο τόπο του πολιτισμού της ελιάς και του ελαιολάδου. Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική καθώς αναγνωρίζεται παγκόσμια μια μοναδική περιοχή της πατρίδας μας. με μεγάλη ιστορία. Φροντίδα της Περιφέρειας είναι να γίνει ο ελαιώνας επισκέψιμος. Άλλωστε η αγροδιατροφή πρέπει να δεθεί με τον γαστρονομικό μας πολιτισμό και να γίνει αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, που έχει τεράστια ζήτηση διεθνώς.

Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της ελιάς, μπορούν να συνδυαστούν με το δυνατό brand name των Δελφών. Σημαντικός διαχρονικά ήταν ο ρόλος της ελιάς στη θρησκευτική λατρεία, στις δοξασίες, στα έθιμα, στην κοινωνική εξέλιξη, στην οικονομία. Από τη Νεολιθική ακόμα εποχή φαίνεται ότι γινόταν συλλογή των καρπών της αγριελιάς και βρέθηκα δείγμα από γύρη ελιάς.

Το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι πολύτιμο γέννημα του καρπού της ελιάς, ένα δώρο στον άνθρωπο από τον Θεό, που ίσως κρύβει τα μυστικά της μακροβιότητας και της ευζωίας. Ίσως ο θρησκευτικός συμβολισμός της συνδέεται με τα βασικά χαρακτηριστικά της ελιάς, που είναι η δύναμη, η ανθεκτικότητα, το αειθαλές και το αιώνιο…

Φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της κλιματικής κρίσης παρατηρείται ακαρπία… του χρόνου που είναι και η παραγωγική χρονιά των ελαιών ελπίζουμε οι ελιές να επανέλθουν στα προπέρσινα αποτελέσματα.

Αφού επισκεφτούμε τον ελαιώνα, παρακολουθήσουμε σε κάποιο τη συγκομιδή μπορεί να πάμε στην Άμφισσα ή στην Ιτέα για φαγητό και για καφέ γυρίζοντας στην πλατεία της Αράχοβας.

Η επιλογή δική σας.

Πού θα μείνουμε;

Fedriades Hotel

Eξαιρετικό boutique ξενοδοχείο 3 αστέρων, με θέα απίθανη στον ιστορικό ελαιώνα μέχρι το Γαλαξίδι. Ωραίο πρωινό και service.

B.Παύλου 46, στο κέντρο των Δελφών.

Αmalia Hotel

Ξενοδοχείο 4 αστέρων, ωραίο πρωινό.

Απόλλωνος 1, βγαίνοντας από τους Δελφούς

Φαγητό

Οι επιλογές είναι πολλές εξαρτάται που θα καταλήξετε.

Εpikouros

Στους Δελφούς μας σύστησαν το συγκεκριμένο εστιατόριο και φάγαμε ωραία και οικονομικά.

B.Παύλου 33, στο κέντρο των Δελφών

Για καφέ

Στην πλατεία της Αράχοβας ή κοντά στον Άγιο Γεώργιο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !