Τα dont’s για τα ηλιακά εγκαύματα

Tips

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι ένας από τους εφιάλτες του καλοκαιριού, αφού όσες προφυλάξεις και αν πάρουμε με αντηλιακά, κάποια μέρα θα ξεχαστούμε … Kάποια μέρα μπορεί να θέλουμε να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας στο κανώ ή να πάμε με καϊκι για μπάνιο σε μια ωραία παραλία…

Το έγκαυμα που προκαλείται από τον ήλιο και τις ακτίνες UVB του συμβαίνει λόγω κακής ηλιοπροστασίας. Η σοβαρότητά του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τη χρονική διάρκεια έκθεσης στον ήλιο. Το δέρμα κοκκινίζει, πονάει, έχουμε φαγούρα και κάποιες φορές είναι που εκδικείται την απερισκεψία μας, με φουσκάλες γεμάτες υγρό.

Θυμηθείτε ότι τα μωρά, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο ηλιακό έγκαυμα. Δεν είναι επίσης λίγοι οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στον ήλιο, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτούν οπωσδήποτε τον γιατρό τους.

Πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν συμβουλές … κάποιες λανθασμένες, που επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση.

Εμείς ερευνήσαμε και σας παρουσιάζουμε ότι δεν πρέπει να κάνετε…

Μην ξύνεστε και μην ξεφλουδίζετε το δέρμα σας

Αφήστε το δέρμα σας να αντιμετωπίσει το ηλιακό έγκαυμα, χωρίς να παρεμβαίνετε στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη διαδικασία ανάκαμψης.

Μην βάλετε ποτέ πάγο πάνω στο έγκαυμα… Ακόμα και αν έχετε φαγούρα προσπαθήστε να μην ξύνεστε. Αν το δέρμα σας έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει, μην αρχίζετε να αφαιρείται την επάνω στοιβάδα τραβώντας την … Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται και η επούλωση θα καθυστερήσει.

Μπορείτε να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας και να χρησιμοποιήσετε μαλακτικές κρέμες και ίσως εκείνος σας συστήσει ανάλογη θεραπεία, αν το έγκαυμα δεν είναι επιπόλαιο..

Φυσικές θεραπείες με μέλι ή gel αλόη βέρα σίγουρα θα σας βοηθήσουν.

Μην πειράζετε τις φουσκάλες

Αν το δέρμα σας παρουσιάσει φουσκάλες μην διανοηθείτε να τις σπάσετε με βελόνες ή να ακολουθήσετε άλλα γιατροσόφια.

Στα φαρμακεία υπάρχουν ειδικοί επίδεσμοι για να καλύψετε το μέρος του δέρματος που πάσχει. Όμως θα τους χρησιμοποιήσετε μόνον αν τους συστήσει ο δερματολόγος σας.

Συνήθως είναι καλύτερα να αφήνετε το δέρμα εκτεθειμένο σε δροσερό και σκιερό εννοείται περιβάλλον, για να έρθει η επούλωση πιο γρήγορα.

Τι ρούχα θα φορέσουμε;

Xρειάζεται προσοχή για να μην κολλήσει το ρούχο πάνω στο έγκαυμα και ο πόνος είναι δυσάρεστος.

Καλύτερα είναι να επιλέξετε βαμβακερά ρούχα και φαρδιά, που αφήνουν ακάλυπτο αυτό το σημείο που πάσχει.

Είναι η μόνη λύση…

Αποφύγετε τον ήλιο για τις επόμενες ημέρες

Για να μπορέσει να επουλωθεί το έγκαυμά σας, δεν πρέπει να εκτεθείτε στον ήλιο τις 2-3 επόμενες ημέρες. Μπορείτε να κολυμπήσετε το απόγευμα, που ο ήλιος είναι προς τη δύση. Το δέρμα πρέπει να επανακάμψει και θέλει χρόνο. Μην πιέζετε τις καταστάσεις.

Για όλα υπάρχει λύση δεν χρειάζεται να γκρινιάζετε.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !