Τα επτασφράγιστα μυστικά για να πετύχει το τσουρέκι

Tips

  1. Η μαγιά θέλει κόλπο

Όταν διαλύουμε τη μαγιά σε νερό ή γάλα θα πρέπει η θερμοκρασία να μην είναι μεγαλύτερη από 50ο C, αλλιώς θα καταστραφούν οι ζυμομύκητες και άδικα θα περιμένουμε να φουσκώσει. Για την ζαχαροπλαστική χρειαζόμαστε θερμόμετρο για να ελέγχουμε τις θερμοκρασίες.

  1. Το ζύμωμα θέλει μαεστρία

Για να γίνει το τσουρέκι αφράτο θα πρέπει στο μίξερ να ξεκινήσουμε αργά στη χαμηλή ταχύτητα ή αργά και σταθερά με το χέρι. Η ζύμη αλλάζει υφές στην αρχή κολλάει στα τοιχώματα ή στα χέρια και συνεχίζοντας βλέπουμε ότι γίνεται ελαστική και ξεκολλά με ευκολία, αυτή είναι η ένδειξη ότι η ζύμη είναι έτοιμη για το επόμενο στάδιο.

  1. Το φούσκωμα θέλει χρόνο

Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί μάλιστα οι παλιές έκαναν τη ζύμη μια μπάλα και δημιουργούσαν με το χέρι ένα σταυρό πιέζοντας. Η παράδοση θέλει έτσι να φεύγουν τα κακά πνεύματα και να ευλογείται το τσουρέκι της Ανάστασης. Το σκέπαζαν με ζεστή πετσέτα και το άφηναν να φουσκώσει σε ζεστό μέρος της κουζίνας.
Μετά από 2 ώρες ελέγχουμε και αν ο σταυρός δεν φαίνεται τότε καταλαβαίνουμε ότι έχει φουσκώσει όσο πρέπει. 

  1. Δεύτερο ζύμωμα

Ξαναζυμώνουμε για λίγο αφού έτσι φεύγει ο αέρας και μετά πλάθουμε για να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.

  1. Τελικό σχήμα

Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρά κορδόνια και αναλόγως δίνουμε σχήμα στρογγυλό, κουλούρας ή πλέκουμε τα κορδόνια και κάνουμε πλεξούδα.  Το σκεπάζουμε και πάλι με πετσέτα το αφήνουμε σε ζεστό μέρος κα το αφήνουμε άλλες 2 ώρες να φουσκώσει.

  1. Αλείφουμε το τσουρέκι

Κάνουμε στη ζύμη μια γουβίτσα και βάζουμε το αυγό χωρίς να τρυπήσουμε ή να κόψουμε τη ζύμη. Με πινέλο αλείφουμε το τσουρέκια με λίγο κρόκο αυγού και γάλα προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και βάζουμε το τσουρέκι να ψηθεί.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !