Πολλοί πιστεύουν ότι οι γάτες και οι σκύλοι είναι εχθροί γονιδιακά. Όμως χιλιάδες φωτογραφίες και video μαρτυρούν το αντίθετο. Σύμπτωση… μάλλον όχι. Τα αιλουροειδάκια σας μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά με τα κυνοδοντάκια σας και στις περισσότερες των περιπτώσεων εξαρτάται από εσάς.
Απλά πρέπει να προσέξετε κάποιες ιδιαιτερότητες και ακολουθώντας τις συμβουλές μας η συμβίωση τους θα είναι πιο εύκολη για όλους…
Βασική αρχή
Όταν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι ή ένα γατάκι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μηνών, να έχει απογαλακτιστεί και να έχει πάρει την πρώτη εκπαίδευση από τη μητέρα του.
Η κοινωνικοποίηση είναι το πρώτο σίγουρο βήμα για να εξοικειωθούν καλύτερα και με τους ανάλογους ρυθμούς στο νέο τους περιβάλλον. Ο χρυσός κανόνας λέει ότι πριν τα κουταβάκια κλείσουν την ηλικία των 3-4 μηνών και τα γατάκια των 3 μηνών, θα πρέπει να συνυπάρχουν με άλλα ζώα του ίδιου ή διαφορετικού είδους προκειμένου να κοινωνικοποιούνται και να μην έχουν προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους.
Επιλογή της ράτσας τους
Όταν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι θα πρέπει από την αρχή να μάθετε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της φυλής του, καθώς και τις συνθήκες της προηγούμενης διαβίωσής του, αν πρόκειται για ενήλικο ζώο.
Αν μάλιστα πρόκειται για αδεσποτάκια μπορεί κάποια επαφή με άλλη γάτα ή με σκύλο να ήταν τραυματική, οπότε χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια.
Η αντίδραση κάθε ζώου και η ικανότητα εξοικείωσης εξαρτάται από το χαρακτήρα του ζώου και κάποιες φορές είναι απρόβλεπτη. Εννοείται ότι αν έχει κατοικήσει το ζωάκι σας με άλλα ζώα διαφορετικού είδους, τότε τα πράγματα είναι σαφώς ευκολότερα.
Θα πρέπει να λάβετε υπόψη μας ότι κάποιες ράτσες σκύλων γονιδιακά δεν μπορούν να συγκατοικήσουν με γάτες έτσι και αλλιώς. Οπότε δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να συγκατοικήσουν τα κυνηγητικά σκυλιά, που από ένστικτο κυνηγούν μικρότερα θηλαστικά, γιατί μπορεί θα θεωρήσουν το γατάκι σαν θήραμα. Τα τσοπανόσκυλα ή τα ροντβάιλερ, που είναι σκύλοι βοσκής, μπορεί κάποιες φορές να συμπεριφερθούν στις γάτες σαν να είναι πρόβατα ή αγελάδες. Η άγαρμπη αυτή συμπεριφορά σίγουρα θα αγχώσει πολύ τη γατούλα σας.
Σε ότι αφορά στις γάτες να ξέρετε ότι οι γάτες Σιάμ, λόγω χαρακτήρα είναι πολύ ανεξάρτητες, κτητικές με τους ιδιοκτήτες τους και δεν τους αρέσει να μοιράζονται το χώρο τους, οπότε η συμβίωση είναι πιο δύσκολη με ένα σκύλο στο ίδιο σπίτι.
Συνέργειες με κτηνίατρο συμπεριφοράς
Εάν όμως παρά τα μέτρα που λαμβάνετε, την καλή σας διάθεση και την απαραίτητη διάταξη στο σπίτι ώστε να υπάρχουν δικλείδες απομόνωσης και διαφυγής όταν το επιθυμούν τα ζωάκια σας, η συμβίωση μεταξύ τους παραμένει δύσκολη, τότε επιβάλλεται να λάβουμε πρόσθετα μέτρα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η αρμονική συμβίωση των ζώων στο σπίτι δεν μπορεί να επιβληθεί. Κάποιες φορές μπορεί να μην υπάρχει έκδηλη επιθετικότητα και ατέρμονοι καυγάδες, αλλά μια συμπεριφορά αποστασιοποίησης που θα πρέπει να σας ανησυχήσει.
Τα σημάδια δυσφορίας που πρέπει να αξιολογήσετε είναι η άμεση αποχώρηση της γάτας όταν ο σκύλος μπαίνει στον ίδιο χώρο με εκείνη ή όταν αποφεύγει το χάδι σας ή αφήνει το παιχνίδι της στο χώρο και αποχωρεί. Σε ακραίες περιπτώσεις αρνείται μέχρι την τροφή ή ουρεί σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Η συμπεριφορά της είναι μια κραυγή αγωνίας. Παρόμοια συμπεριφορά μπορεί να εκδηλώσει και ο σκύλος σας.
Τότε θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο εξειδικευμένο στην συμπεριφορά και την ψυχολογία των ζώων, ώστε να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων μεταξύ τους.
Εκείνος θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και ίσως χορηγήσει στα ζωάκια σας κάποια μη φαρμακευτικά σκευάσματα, ώστε να ηρεμήσουν με φυσικό τρόπο, όταν υπάρχουν βίαιες και αρνητικές συμπεριφορές.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα