Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Πολλές φορές ειδικά όταν ταξιδεύουμε εκτός Αθηνών και βρεθούμε σε φούρνους που φημίζονται για το χωριάτικο ή το προζυμένιο ψωμί τους παίρνουμε λίγο περισσότερο με σκοπό να το βάλουμε στην κατάψυξη και να έχουμε αυτή την ωραία γευστική ανάμνηση αργότερα.
Κάποιες άλλες φορές έχουμε κάνει προζυμένιο ψωμί στο σπίτι και επειδή ήταν μεγαλύτερη η ποσότητα περίσσεψε, οπότε το καταψύχουμε.
Έχει γίνει συνήθεια και μόλις βρούμε κάτι καλό το βάζουμε στην κατάψυξη για να έχουμε ένα ψωμί διαθέσιμο στο σπίτι, όταν το θελήσουμε.
Πως όμως πρέπει να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για να μην μολυνθεί από βακτήρια;
Για να διασφαλίσoυμε ότι το κατεψυγμένο ψωμί μας δεν θα γίνει εστία ανάπτυξης βακτηρίων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες των ειδικών.
Βάζουμε το ψωμί στην κατάψυξη μέσα σε αεροστεγή σακούλα και γράφουμε οπωσδήποτε επάνω την ημερομηνία.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη χάρτινη σακούλα του φούρνου γιατί επηρεάζει και αλλοιώνει τη γεύση, δεν επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα και τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν ανενόχλητα.
Ενώ αντιθέτως η αεροστεγής σακούλα σφραγίζει τον αέρα και περιορίζεται η ανάπτυξη βακτηρίων.
Μια ακόμα λύση είναι να κόψουμε το ψωμί σε κομμάτια και να τα βάλουμε σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και να τα διατηρήσουμε εκεί με ασφάλεια.
Επίσης σημαντική είναι η διαδικασία της απόψυξης.
Πως αποψύχουμε το ψωμί;
Σίγουρα δεν είναι σωστή πρακτική να αποψύξουμε το ψωμί βάζοντάς το απευθείας από την κατάψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων.
Είναι καλύτερα να το αφήσουμε να αποψυχθεί αργά στον αέρα από το προηγούμενο βράδυ και για να έχουμε μια τραγανή κόρα μπορούμε να το βάλουμε στο φούρνο ή στο γκριλ για λίγα λεπτά.
Πόσο διατηρείτε το ψωμί στην κατάψυξη;
H μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην κατάψυξη είναι το ανώτερο 6 μήνες.
Χρειάζεται λοιπόν προσοχή όποιο τρόφιμο βάζουμε στην κατάψυξη γράφουμε ημερομηνία γιατί δεν σημαίνει ότι η κατάψυξη δίνει μεγάλη παράταση στη διατήρηση τροφίμων ώστε να είναι ασφαλή και υγιεινά.
Επίσης βασικός κανόνας είναι ότι αν βγάλουμε από την κατάψυξη και αποψύξουμε το ψωμί εννοείται ότι δεν το καταψύχουμε και πάλι.

