Τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού και πώς να τα καθαρίσεις

Tips

Όσο και αν υποστηρίζεις πως το σπίτι σου είναι μονίμως πεντακάθαρο σίγουρα υπάρχουν σημεία που δεν τα «πιάνει το μάτι» και είναι δύσκολο να θυμάσαι να τα καθαρίζεις τακτικά.

Όταν παίρνεις την μεγάλη απόφαση να κάνεις την λεγόμενη  «γενική» θα δώσεις σημασία και σε εκείνες τις γωνίες που μέχρι πρότινος είχες ξεχάσει πως υπάρχουν. Τι συμβαίνει όμως τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου; Το κάθε σπίτι έχει διαφορετική διαρρύθμιση επομένως τα βρώμικα σημεία δεν είναι πάντα τα ίδια.

Υπάρχουν όμως μερικά αντικείμενα σε όλα τα σπίτια που αποτελούν τις κλασσικές εστίες μικροβίων και σκόνης.

Αν κάνουμε ένα μικρό γκάλοπ και ρωτήσουμε ποιο θεωρούν οι περισσότεροι το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού η επικρατέστερη απάντηση θα είναι το μπάνιο. Κι’ όμως δεν είναι έτσι. Την πρώτη θέση κατέχει η κουζίνα και η αιτιολογία βρίσκεται παρακάτω.

Τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού

Είτε λίγο είτε πολύ όλοι οι χώροι του σπιτιού έχουν από ένα σημείο που ποτέ δεν καθαρίζεται σωστά. Είναι πάντα μερικά σημεία που η σκόνη τα αγαπάει λίγο περισσότερο και της κρατάνε καλή παρέα.

Τί συμβαίνει όμως όταν θέλεις να απαλλαγείς οριστικά από αυτήν; Ψάχνεις για τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού σου και από εδώ και στο εξής τους δίνεις άλλη βαρύτητα. Έτσι αποκλείεται να σου ξεφύγει κάτι και θα έχεις πετύχει αυτό που λένε «τέλειο καθάρισμα».

Ξεκινάμε από το μπάνιο, που όπως και να το κάνουμε είναι ένας αρκετά βρώμικος χώρος, οπότε δώσε λίγη περισσότερη βάση στην λεκάνη της τουαλέτας αλλά και στον νιπτήρα που πολλοί τον έχουν σαν πανάκεια και τον χρησιμοποιούν στην κυριολεξία για τα πάντα. Καθάριζε 2-3 φορές τον μήνα με ειδικό προϊόν τα άλατα και απολύμανε τις επιφάνειες με χλώριο ή άλλο απολυμαντικό της επιλογής σου.

Επόμενη στάση η κουζίνα και ο νεροχύτης της. Την ημέρα πέφτουν μέσα από σαπούνι μέχρι φλούδες, οπότε θέλει λίγη προσοχή. Συχνό καθάρισμα με ήπιο απορρυπαντικό και απολύμανση μία φορά την ημέρα ή όταν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας.

Δεν θα μπορούσε να λείπει η κρεβατοκάμαρα και το απόρθητο σημείο του δωματίου, το μέρος κάτω από το κρεβάτι. Όσες φορές και αν το καθαρίσεις θα γεμίζει σκόνη. Οι σκούπες με τα ανταλλακτικά πανάκια που μαγνητίζουν τη σκόνη είναι μια καλή καθημερινή λύση, ενώ θα βρεις την ησυχία σου αν επενδύσεις σε μια σκούπα ρομπότ που θα σκουπίζει μόνη της παντού.

Στο σαλόνι τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα όχι όμως και ιδανικά. Υπάρχει και εκεί ο καναπές ή η πολυθρόνα που η σκόνη χαίρεται να ‘‘φωλιάζει’’ κάτω αλλά και πάνω σε αυτά. Η συχνή χρήση ηλεκτρικής σκούπας με ειδικό ακροφύσιο για καναπέδες θα δώσει λύση στο πρόβλημα της συσσώρευσης σκόνης στα μαξιλάρια. Το ίδιο και η χρήση ριχταριών. Κάτω από τους καναπέδες μπορείς να καθαρίζεις 1-2 φορές τον μήνα, τραβώντας τους ή χρησιμοποιώντας σκούπα με μακρύ και λεπτό βραχίονα.

Η κατηγορία αυτή δεν ενδιαφέρει τους πάντες αλλά όσοι έχουν αποθήκη στο σπίτι καταλαβαίνουν. Σκόνη, σκόνη και πάλι σκόνη. Για αυτό προσπάθησε να μη  χρησιμοποιείς την αποθήκη σου για να κρύψεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι και που θα έπρεπε να καταλήξουν στα σκουπίδια, αλλά μόνο για χρήσιμα πράγματα που απλά δεν τα χρησιμοποιείς συχνά. Έτσι, θα παραμείνει τακτοποιημένη και θα καθαρίζεται ευκολότερα.

Τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού

 Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η κουζίνα είναι ο βασιλιάς της  ‘‘βρωμιάς’’ στο σπίτι και ιδού ο λόγος. Το σφουγγάρι των πιάτων, το απορροφητικό πανί που καθαρίζει τον πάγκο, το πλυντήριο πιάτων αλλά και ο ίδιος ο πάγκος αποτελούν ξεκάθαρα εστία μικροβίων. Για αυτό, χρειάζεται πολύ συχνή απολύμανση με ειδικά προϊόντα και καλό στέγνωμα.

Στο μπάνιο η θήκη για τις οδοντόβουρτσες, η βρύση αλλά και η λεκάνη της τουαλέτας χρειάζονται διαρκώς καθάρισμα.

Επιπλέον προσοχή στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης που όλοι συνηθίζουν να πιάνουν όλες τις ώρες της ημέρας, στο πληκτρολόγιο, στα πόμολα, στους διακόπτες  αλλά και στα κλειδιά που ασυναίσθητα αφήνεις πάνω στην τραπεζαρία που αργότερα θα φας. Τα απολυμαντικά υγρά μαντηλάκια εδώ κάνουν θαύματα σε χρόνο μηδέν.

Κανένας δεν υποστηρίζει ότι να κρατάς ένα σπίτι καθαρό είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διευκολύνεις τις δουλειές σου και να εξασφαλίζεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο για σένα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !