Τέλος στη συναισθηματική εξάρτηση…

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Μήπως θεωρείτε ότι κάποιο άτομο από το περιβάλλον σας είναι απαραίτητο για την προσωπική σας ολοκλήρωση;

Mήπως θεωρείτε ότι χωρίς αυτό το άτομο στη ζωή σας δεν θα είστε ευτυχισμένη/ος;

Tελικά, μήπως είστε πεπεισμένοι ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι εντελώς απαραίτητο στη ζωή σας.

Αν λοιπόν αυτές είναι οι σκέψεις σας, τότε σημαίνει ότι είστε συναισθηματικά εξαρτημένοι από εκείνον / ην.

Η συναισθηματική εξάρτηση σας κρατά δέσμιο με κάποιο άλλο άτομο και αυτό δεν είναι υγιές.

Σε αντίθεση με την αληθινή αγάπη, που προάγει την αυτονομία και την ατομική ανάπτυξη, η συναισθηματική εξάρτηση δημιουργεί έναν ανθυγιεινό και ανισόρροπο δεσμό.

Το εξαρτημένο άτομο αναζητά συνεχώς έγκριση, επικύρωση και επιβράβευση από τον σύντροφό του. Η εξάρτηση αυτή είναι ένα είδος εθισμού. Αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγαπήσουν τον εαυτό τους, τον κριτικάρουν συνεχώς και συχνά είναι πολύ σκληροί μαζί του.

Οι άνθρωποι με συναισθηματική εξάρτηση έχουν υπερβολική ανάγκη για προσοχή, χρειάζονται ενθάρρυνση σε κάθε βήμα και έχουν ανάγκη για συμβουλές και κατεύθυνση.

Αν διαπιστώσετε ότι αυτό σας συμβαίνει, τότε δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε, με ηρεμία θα βρείτε τρόπους διαφυγής.

Αν πάλι δεν μπορείτε μόνοι σας θα ζητήσετε τη βοήθεια των ειδικών.

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τα σημάδια και την προέλευσή τους. Πολλές φορές οι καταβολές προέρχονται από την παιδική ηλικία και τον τρόπο που σας μεγάλωσαν οι γονείς σας.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της συναισθηματικής εξάρτησης;

Συνήθως τα άτομα που είναι συναισθηματικά εξαρτημένα έχουν προδιάθεση ή εκδηλώνουν

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση, όχι πάντα
  • Μεγάλη ανασφάλεια
  • Φόβο της εγκατάλειψης
  • Δεν μπορούν να νιώθουν ή να ζήσουν μόνοι

Εμείς ρωτήσαμε ειδικούς και κάναμε μια έρευνα πως θα νικήσετε τη συναισθηματική εξάρτηση και θα νιώσετε ελεύθεροι και ευτυχισμένοι.

Νικήστε τη μοναξιά και αναπτύξτε την προσωπικότητά σας

Το σημαντικότερο είναι να θεωρήσετε την μοναξιά, αλλά και τη μοναχικότητα σαν ευκαιρία για να κάνετε ένα εσωτερικό ταξίδι στον κρυφό εαυτό σας. Να τον γνωρίσετε καλύτερα, να προσπαθήσετε να επανασυνδεθείτε μαζί του.

Μάθετε να απολαμβάνετε τις στιγμές ηρεμίας και ησυχίας. Αν βρεθείτε κοντά στη φύση και νιώσετε τους ρυθμούς της, βιώσετε τους ήχους της, τότε είναι πιο εύκολο να συνέλθετε.

Η μοναξιά δεν είναι ένα κενό που πρέπει να γεμίσεις και με κάθε τρόπο να αποφεύγεις να μείνεις μόνος/η. Αντίθετα πρέπει να νιώσεις ότι είναι ένας χώρος ελευθερίας και προσωπικής ανάπτυξης, που είναι το ζητούμενο για κάθε άνθρωπο της εποχής μας.

Θα πρέπει να νιώσετε ευλογημένοι και να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τα ενδιαφέροντά σας, να ταξιδέψετε, να χορέψετε, να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, να ασχοληθείτε με τα χόμπι σας ή να βυθιστείτε σε ένα βιβλίο με θέμα την αυτοβελτίωση και όχι μόνον.

Έτσι θα κερδίσετε σε αυτοεκτίμηση και ίσως νιώσετε την αίσθηση της ολοκλήρωσής της προσωπικότητάς σας.

Μην φοβάστε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Μάθετε να εκφράζετε τις επιθυμίες σας και τις ανάγκες, βάλτε όρια ξεκάθαρα. Έτσι επιβεβαιώνετε τον εαυτό σας και τα θέλω σας.

Πρέπει να αρχίσετε να λέτε όχι σε ότι δεν σας ταιριάζει και δεν σας αρέσει.

Προσπαθήστε να παρατηρήσετε αντικειμενικά τη σχέση σας

Είναι ανάγκη να προσδιορίσετε τις υγιείς και θετικές αρχές της σχέσης σας, αλλά και την τοξική δυναμική, που σας κρατά σε συναισθηματική εξάρτηση.

Θα πρέπει να μάθετε να παρατηρείτε τον τρόπο επικοινωνίας, τα συναισθήματα ανάμεσα στο ζευγάρι για να αναλύετε και να αξιολογείτε τη σχέση σας.

Αξιολογείστε τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν

Το φιλικό και το οικογενειακό περιβάλλον είναι θετικό και στοργικό; Οι άνθρωποι αυτοί σας ενθαρρύνουν να ανθίσετε και σας υποστηρίζουν με τον τρόπο τους.

Παρατηρείστε τους γύρω σας και συγκρίνετε τη προσωπική ζωή τους με τη δική σας.

Μη διστάσετε να ζητήσετε συμπαράσταση και συμβουλές από τους φίλους που εμπιστεύεστε ή την οικογένειά σας.

Ένα ταξίδι στο δικό σας παρελθόν 

Κάποια είδη συναισθηματικής εξάρτησης πηγάζουν από την παιδική μας ηλικία, τον τρόπο που μεγαλώσαμε ή τις προηγούμενες σχέσεις μας.

Είναι πολύ εποικοδομητικό να αφιερώσετε χρόνο και να αναλύσετε τις σχέσεις σας. Μπορεί να ανακαλύψετε συναισθηματικές πληγές, που επηρεάζουν τη σχέση σας και τις όποιες εξαρτήσεις σας.

Είναι πολύ βασικό να θυμάστε ότι αυτό το ταξίδι της απελευθέρωσης από τη συναισθηματική εξάρτηση απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή.

Πρέπει να γιορτάζετε το κάθε βήμα προς τη νίκη, προς τα εμπρός.

Θα πρέπει να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, να τον υποστηρίζετε, να του χαρίζεστε κάποιες φορές γιατί οδηγείστε σε μια μεταμόρφωση… θα γίνετε ένας άνθρωπος δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό σας, μακριά από κάθε συναισθηματική εξάρτηση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !