Βασικά πρόκειται για μια ψυχιατρική καθαρά διαταραχή, που είναι γνωστή και σαν διπολική διαταραχή και έχει σαν αποτέλεσμα μια βιοχημική δυσλειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.
Χαρακτηρίζεται από μια μη φυσιολογική διακύμανση της διάθεσης που παίζει μεταξύ φάσεων μικρών ή μεγαλύτερων μελαγχολίας και φάσεων μανίας. Πρόκειται ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια μη φυσιολογική διακύμανση της διάθεσης, που κινείται μεταξύ φάσεων κατάθλιψης , μελαγχολίας και φάσεων της μανίας.
Συνήθως εμφανίζεται στη μετεφηβική ηλικία και πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα. Η οικογένεια και ο ίδιος ο άρρωστος ενώ καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει το αποδίδουν σε ψυχολογική πίεση γιατί και οι ίδιοι το αποδέχονται εύκολα και έτσι καθυστερεί η επίσκεψη στον ψυχίατρο, που θα κάνει την ακριβή διάγνωση.
Ποια είναι τα συμπτώματά της ; Πώς να την αντιμετωπίσουμε;
Άγνωστη η αιτία
Ακόμα και σήμερα η προέλευσή της είναι ασαφής. Η γενετική φαίνεται να παίζει το ρόλο της, όπως και το περιβάλλον και κάποια θλιβερά γεγονότα την φέρνουν στην επιφάνεια και εμφανίζεται πιο γρήγορα. Οι ορμονικές ανισορροπίες παίζουν σίγουρα το ρόλο τους στις γυναίκες.
Δύο είναι οι μεγάλες φάσεις
Οι εναλλαγές της διάθεσης χαρακτηρίζουν την διπολική διαταραχή. Κυμαίνονται από ενθουσιασμό μέχρι βαθιά θλίψη. Η περίοδος ανάμεσα στις δύο φάσεις κυμαίνεται από μερικές ημέρες μέχρι μήνες, ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης.
Τα συμπτώματα
Ποικίλλουν ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται ο ασθενής.
Στη φάση μανίας το άτομο είναι ευερέθιστο, μιλάει υπερβολικά πολύ, κοιμάται λίγο, διεγείρεται εύκολα και φθάνει να έχει παραισθήσεις ή αυταπάτες.
Στην καταθλιπτική φάση παρατηρείται θλίψη, αίσθημα ενοχής, έλλειψη αυτοπεποίθησης, απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που παλαιότερα χάριζαν ευχαρίστηση.
Επίσης ο ασθενής παρουσιάζει άγχος, ανησυχία, αίσθημα κόπωσης, μυϊκούς πόνους, προβλήματα με το πεπτικό, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, αύξηση βάρους ή μείωση αντίστοιχα.
Πόσο επικίνδυνο είναι να ζεις μαζί τους;
Κατά τη φάση της μανίας , μπορούμε να παρατηρήσουμε ακατάλληλη συμπεριφορά με απερισκεψίες, υπερβολικές δαπάνες, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Σε ακραίες περιπτώσεις, τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν προβλήματα με τον νόμο λόγω των εκρήξεών τους ή να θέσουν τον εαυτό τους ή τους άλλους σε κίνδυνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται άμεση νοσηλεία.
Πως είναι η ποιότητα ζωής για τα άτομα με διπολική διαταραχή;
Mε τα πρώτα συμπτώματα χρειάζεται άμεσα η παρακολούθηση από ψυχίατρο. Το σημαντικότερο όλων είναι να καταλάβουμε ότι μετά τη διάγνωση και τη συνταγογράφηση φαρμάκων, είναι απαραίτητη η δια βίου ψυχιατρική παρακολούθηση, καθώς και η υποστήριξη συγγενών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων είναι ότι αρνούνται ή ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους.
Τα άτομα θα πρέπει να έχουν φροντίδα και αγάπη. Μπορούν να έχουν επαγγελματική και κοινωνική ζωή ακόμα και προσωπική όπως οποιοσδήποτε άλλος. Αρκεί τα άτομα που συνδιαλέγεται ο ασθενής να είναι κάπως ενημερωμένα ώστε να αντιδράσουν κατάλληλα σε περίπτωση ανάγκης.
Τα περιστατικά της διπολικής διαταραχής τελευταία έχουν αυξηθεί. Ίσως οι δυσκολίες του καιρού μας επιτείνουν τα συμπτώματα. Αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα.
Η ζωή με τη διπολική διαταραχή δεν είναι εύκολη, αλλά είναι δυνατή.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα