Το Aperol και το διάσημο cocktail Aperol Spritz

Tips

Το θαυμαστό ιταλικό Aperol έχει τη δική του ιστορία να μας διηγηθεί … Γέννημά του είναι το απόλυτο καλοκαιρινό cocktail Aperol Spritz, που ψηφίστηκε σαν το δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη. Ταιριάζει με όλα, είναι για όλους και είναι ευπρόσδεκτο όλες τις ώρες.

Ας αρχίσουμε από την ιστορία του … πριν πάμε στην αυθεντική Βενετσιάνικη συνταγή.

Το Aperol, είναι ένα λικέρ με γεύση γλυκόπικρη. Η σύνθεσή του βασίζεται σε ιταλικά βοτάνια όπως η τζεντιάνα, το ραβέντι και η κιγχόνη και έχει εκχύλισμα πορτοκαλιού που δίνει το ιδιαίτερο άρωμα. Την επίσημη εμφάνισή του έκανε για πρώτη φορά στην Padova το 1919.

Κατά την περίοδο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου αυστριακοί στρατιώτες, που ήταν στην Ιταλία, ήθελαν να πιούν κάτι πιο ελαφρύ από τα δυνατά για αυτούς κρασιά της βόρειας Ιταλίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν συνηθισμένοι στις μπύρες. Η περιοχή της Βενετίας φημίζεται για το αφρώδες prosecco της και έτσι με την προσθήκη του πικρού λικέρ Aperol γεννήθηκε το cocktail spritz που λάτρεψαν και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Διάσημο έγινε τη δεκαετία του 1950, αφού οι ιταλοί το φινίρισαν προσθέτοντας σόδα, πάγο μαζί με το prosecco καθώς και φέτες ή εκχύλισμα πορτοκαλιού. Το cocktail αυτό εξελίσσεται συνεχώς και γίνεται όλο και καλύτερο.

Τα τελευταία 16 χρόνια η Campari έχει τα δικαιώματα και οι πωλήσεις του trendy Aperol Spritz εκτοξεύονται… Φυσαλίδες και πινελιές πορτοκαλιού, δροσιά και φρεσκάδα το καθιέρωσαν σαν το απεριτίφ για κάθε στιγμή, το τέλειο καλωσόρισμα του καλοκαιριού και όχι μόνον. Δένει αρμονικά ακόμα και με πίτσα ή χαβιάρι… δηλαδή ταιριάζει με όλα.

Το ιστορικό καφέ της Piazza San Marko, Βενετία

Η αυθεντική συνταγή από το ιστορικό Caffe Florian της Βενετίας, από το 1720

Υλικά

2 μεζούρες Aperol

3 μεζούρες prosecco

Σόδα

Φέτες πορτοκαλιού

Διαδικασία

Σε ένα ποτήρι του κρασιού βάζουμε παγάκια μέχρι τη μέση.

Προσθέτουμε το Aperol, το prosecco και συμπληρώνουμε με σόδα.

Γαρνίρουμε με φέτες πορτοκαλιού και απολαμβάνουμε.

Το ιστορικό καφέ, η αίθουσα της γερουσίας

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !