Το παιδί μου δεν διαβάζει τί να κάνω;

Tips

Μήπως το καθημερινό διάβασμα του παιδιού σου φαντάζει σαν ταινία τρόμου; Τσακωμοί, γκρίνιες και γενική αναστάτωση για όλη την οικογένεια;  Ή μήπως για να διαβάσει το παιδί σου πρέπει να κάθεσαι και εσύ συνεχώς δίπλα του βοηθώντας το ή κάνοντάς του παρέα;

Όποια και αν είναι η περίπτωσή σου, υπάρχουν τρόποι για να το βοηθήσεις. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι  η κατάσταση θα βελτιωθεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά όταν το παιδί βρίσκεται σε μικρότερη ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικρά παιδιά είναι πιο δεκτικά στην υιοθέτηση νέων συνηθειών και πιο υπάκουα απέναντι στους γονείς τους.       Τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν ήδη προσαρμοστεί σε μια καθημερινότητα χωρίς διάβασμα, είναι αρκετά πιο δύσκολο να αλλάξουν συνήθειες. Γιατί από τη μία ο τρόπος που έχουν επιλέξει να γεμίσουν τον χρόνο τους σίγουρα είναι πιο θελκτικός από το διάβασμα και από την άλλη τα κενά που πιθανότατα έχουν στα μαθήματα είναι δυσαναπλήρωτα και θα χρειαστεί να καταβάλουν διπλάσια προσπάθεια για να τα καλύψουν. Ωστόσο, αξίζει η προσπάθεια.

Για αρχή,

  • Βεβαιώσου ότι στον χώρο που μελετάει το παιδί δεν υπάρχουν περισπασμοί, όπως ανοιχτό κινητό, υπολογιστής ή τηλεόραση.
  • Το γραφείο του είναι τακτοποιημένο, χωρίς αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Για τα παιδιά του δημοτικού

Αν το παιδί σου πηγαίνει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να βάλεις τα θεμέλια. Στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται συμβιβασμοί. Το παιδί πρέπει να πάρει το σαφές μήνυμα ότι το διάβασμα είναι καθημερινό καθήκον και δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.
Αυτό βέβαια δεν πρέπει να γίνει με αυταρχικό τρόπο γιατί μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Διαβεβαίωσε το παιδί σου ότι όσο πιο συγκεντρωμένο είναι στις εργασίες του τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει και ύστερα θα έχει άπλετο χρόνο να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες που το διασκεδάζουν και το ψυχαγωγούν.

Τον πρώτο καιρό είναι θεμιτό να βρίσκεσαι μαζί του για να το βοηθήσεις, κυρίως στην οργάνωση του διαβάσματος, κάνοντάς του ωστόσο εκ των προτέρων γνωστό ότι σταδιακά θα πρέπει να αρχίσει μελετάει ολοένα και περισσότερο μόνο του.

Αν παρατηρήσεις ότι μπορεί να πλέον ολοκληρώσει σωστά κάποια εργασία (π.χ. αντιγραφή), άφησέ το μόνο του την επόμενη φορά, έλεγξε το γραπτό του στο τέλος και επιβράβευσέ το για την πρόοδό του. Αν βρεις λάθη, ζήτησέ του να τα εντοπίσει μόνο του και να τα διορθώσει.

Είναι σημαντικό κάθε μέρα να τηρείται το ίδιο μοτίβο, ώστε το παιδί να μπει σε ρουτίνα  διαβάσματος. Για παράδειγμα, να επιστρέφει  από το σχολείο, να τρώει, να ξεκουράζεται μισή ώρα και να ξεκινάει το διάβασμα. Είναι προτιμότερο να τελειώνει πρώτα με τα γραπτά, όσο είναι πιο ξεκούραστο, και στη συνέχεια να ξεκινάει τα προφορικά. Αν ωστόσο θέλει να το κάνει διαφορετικά, δοκιμάστε το.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά

Αν ένα παιδί έχει φτάσει στο γυμνάσιο ή ακόμα και στο λύκειο και αρνείται να ασχοληθεί με τα σχολικά του καθήκοντα σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορείς να του το επιβάλλεις έτσι απλά. Όλα τα παιδιά, πόσο μάλλον οι έφηβοι, πείθονται μόνο με τον διάλογο και τα σωστά επιχειρήματα που σαν γονιός θα παρουσιάσεις.

Είναι λοιπόν σημαντικό να προβάλεις στο παιδί σου τη αξία της εκπαίδευσης, όχι μόνο για την επαγγελματική του σταδιοδρομία αλλά κυρίως για τη ζωή του. Κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι τα αγαθά αποκτώνται με κόπο και κάθε στάδιο της ζωής έχει τις δικές του υποχρεώσεις. Κάθε δικαίωμα γεννά μια υποχρέωση και αντιστρόφως. Όπως θεωρεί δεδομένο το δικαίωμα στο παιχνίδι, τη διασκέδαση και την ξεκούραση, έτσι πρέπει να εισαγάγει στη ζωή του και αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Στο πρακτικό κομμάτι, αν δεις ότι το παιδί σου αποκτήσει τη θέληση να εργαστεί πάνω στα σχολικά του καθήκοντα αλλά έχει μείνει πίσω και αυτό το φρενάρει, βοήθησέ το όσο μπορείς περισσότερο ζητώντας, αν χρειαστεί, εξωτερική βοήθεια. Ο στόχος δεν είναι οι άριστες επιδόσεις αλλά η υπεύθυνη και αξιοπρεπής στάση απέναντι στις υποχρεώσεις του.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !