Η μελιτζάνα είναι το δώρο της φύσης για το καλοκαίρι… Έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς.
Την καλύτερη έκδοση της τηγανητής μελιτζάνας με μια επική σάλτσα τη δοκιμάσαμε στο απίθανο εστιατόριο Balcony στο Κουκάκι, στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Χρόνος μαριναρίσματος 20 λεπτά / Εύκολο
Τραγανά μπαστουνάκια μελιτζάνας με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και σουσάμι
Από τον Σίμο Τριανταφύλλου, executive chef του restaurant Balcony, Aθήνα
Υλικά για 4 άτομα
3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες , καθαρισμένες και κομμένες μπαστουνάκια
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
30 γρ. κορν φλάουρ
2 πρέζες αλάτι
Για τη γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού
150 ml χυμό πορτοκάλι
100 ml λευκό κρασί
50 ml σάλτσα σόγιας
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml λευκό ξίδι
50 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
50 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
10 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
30 ml πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
15 ml σησαμέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υγρά της συνταγής και τα λαχανικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει το 1/3 της σάλτσας.
Την περνάμε από τη σίτα και βάζουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και την βάζουμε στο ψυγείο. Αν περισσέψει την χρησιμοποιούμε για διάστημα 2 ημερών.
Βάζουμε τα μπαστουνάκια μελιτζάνας με καλά αλατισμένο κρύο νερό για 15-20 λεπτά.
Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.
Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι και το κόρν φλάουρ με το αλάτι και ρίχνουμε το μείγμα με τις βρεγμένες μελιτζάνες.
Τις κοσκινίζουμε να φύγει το αλεύρι που περισσεύει και τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο ή στην φριτέζα στους 180ο C μέχρι τα μπαστουνάκια να γίνουν τραγανά.
Σε πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μπαστουνάκια για να κρατηθεί το λάδι.
Σερβίρουμε τα μπαστουνάκια σε μπολ και τα περιχύνουμε με τη γλυκόξινη σάλτσα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.