Ξέρετε ότι η στάση ύπνου μας επηρεάζει την υγεία μας;

Tips

Όλοι έχουμε την αγαπημένη στάση μας στο κρεβάτι, που αποζητάμε για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε άνετα και ξεκούραστα.

Οι θέσεις του ύπνου συνδέονται με τον ψυχισμό μας και κρίνοντας από τη θέση αλλά και από άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως το φως ή το σκοτάδι που επιλέγουμε ή το ανοιχτό παράθυρο, οι ειδικοί μπορούν να καταλάβουν και τη συναισθηματική κατάσταση που βρισκόμαστε.

Ύπνος στο πλάι

Η καλύτερη στάση για τον ύπνο από πλευράς υγείας, όπως τονίζουν σε πρόσφατη έρευνα οι γιατροί κυρίως πνευμονολόγοι και ορθοπεδικοί, είναι στο πλάι. Τα άκρα θα πρέπει είναι χαλαρά και ελαφρά λυγισμένα. Έτσι όλο το σώμα μπορεί να χαλαρώσει χωρίς να πιέζονται ζωτικά όργανα.

Βέβαια ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη θέση είναι αυτή που προτιμά ο καθένας μας και νιώθει καλά.

Αν ξυπνήσετε και σας πονά ή είναι μουδιασμένο το χέρι ή ο αυχένας σας, τότε θα πρέπει άμεσα να αλλάξετε στάση πριν είναι αργά… Η δυσκαμψία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Μην κοιμάστε μπρούμυτα

Είναι η χειρότερη στάση γιατί πιέζει το στομάχι και τους πνεύμονες και έτσι δημιουργεί προβλήματα τόσο στην αναπνοή, όσο και στην πέψη. Επιπλέον δημιουργείται λόγω της θέσης ένταση στο θώρακα και τη μέση και σίγουρα θα υποφέρετε από πόνους στην πλάτη και πονοκεφάλους.

Θα πρέπει να αλλάξετε τη θέση αυτή το ταχύτερο…

Η εμβρυική στάση

Αν συνηθίζεται να κοιμάστε στο πλάι και κουλουριασμένος/η να ξέρετε ότι αποτελείτε πλειοψηφία. Είναι η στάση που είχατε και στη μήτρα της μητέρας σας.

Για να μην επιβαρύνετε τη μέση μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Αν έχετε ενοχλήσεις από τον αυχένα σας τότε μπορείτε να βάλετε ένα λεπτό μαξιλάρι στη βάση του αυχένα ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη κατά το δυνατόν η σπονδυλική στήλη.

Ύπνος ανάσκελα

Η σπονδυλική στήλη ανακουφίζεται και υπάρχει αρμονική κατανομή του βάρους του σώματος. Αν μάλιστα βάλουμε και ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα τότε ανακουφίζεται και η μέση.

Αν όμως υποφέρετε από υπνική άπνοια ή αν είστε επιρρεπείς στο ροχαλητό τότε καλύτερα να ξεχάσετε αυτή τη θέση.

Ποια πλευρά να προτιμάμε;

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί ποια είναι η πλευρά που πρέπει να κοιμόμαστε δεξιά ή αριστερά. Αν κοιμόμαστε δεξιά αποφεύγουμε να συμπιέζουμε την καρδιά. Αν έχουμε ευαίσθητο στομάχι και δυνατή καρδιά προτιμάμε να κοιμόμαστε αριστερά. Επιλέγουμε λοιπόν τι μας βολεύει καλύτερα ανάλογα με την κατάσταση υγείας μας.

Η ιδανική θέση ύπνου κατά την εγκυμοσύνη

Οι γυναικολόγοι συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά για να μην συμπιέζεται η καρδιά και να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Αν η έγκυος κοιμάται ανάσκελα πιέζονται τα μεγάλα αγγεία κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, οπότε καλύτερα ξεχάσετε αυτή η στάση.

Επίσης για να νιώθετε πιο άνετα το αριστερό πόδι μπορεί να είναι τεντωμένο και το δεξί λίγο λυγισμένο. Ακόμα μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια, για να ανακουφιστούν οι πόνοι στην πλάτη, που είναι συνήθεις κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης.

Το στρώμα

Το στρώμα είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ποιότητα του ύπνου μας. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε όμως και πολύ μαλακό. Το σκληρό στρώμα προκαλεί ένταση στο κάτω μέρος της πλάτης αλλά και στον αυχένα. Αν μάλιστα υπάρχει πρόβλημα με τον αυχένα υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια, που ενδείκνυνται.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !