Ζερντέ, το πολίτικο γλυκό

Tips

Ένα γλυκό δροσερό με άρωμα που πλημμυρίζει τον ουρανίσκο μας.  Είναι μια αρωματική κρέμα ρυζιού με Κρόκο Κοζάνης, ροδόνερο, φιλέ αμυγδάλου ή κουκουνάρι. Η ιστορία του μεγάλη αφού ήταν το γλυκό του χαρεμιού, που χάριζε μυρωδάτη αναπνοή και ανέβαζε τη διάθεση.

Το ζερντέ έχει χρώμα ζωηρό και μπορούμε να το «δέσουμε» με όλου του κόσμου τα καλά ρόδι, σταφίδες, αμύγδαλο, κουκουνάρι και μέσα στην κρέμα και ολόγυρα και στην επιφάνειά της. Σε επετείους το ραίνουν με ροδοπέταλα και αποκτά γιορτινή όψη.

Η Αγια Σοφιά από τον Βόσπορο… νοσταλγία και ομορφιά απαράμιλλη 

Πάντως κάθε φορά που φτιάχνω ζερντέ αναπολώ τα ταξίδια μου στην Κωνσταντινούπολη,… νοσταλγία και ομορφιά. Το ξενοδοχείο Armada φημίζεται για την έμφαση στη γαστρονομία και η ατμόσφαιρα μοναδική αγναντεύοντας το Βόσπορο.

Χρόνος Παρασκευής 50 λεπτά / Χρόνος ψύξης 2 ώρες και 20 λεπτά / Εύκολο

Ζερντέ, το πολίτικο γλυκό

Από το περίφημο Armada hotel, Κωνσταντινούπολη

Υλικά 4-6 άτομα

130 γρ. ρύζι γλασέ

2 κ.σ. κορνφλάουρ

1.500 ml νερό

280 γρ. ζάχαρη

5 στήμονες κρόκου Κοζάνης

60 γρ. κουκουνάρι ή φιλέ αμυγδάλου

Για το φινίρισμα

80 γρ. σταφίδες

70 γρ. κουκουνάρι

50 γρ. σπυριά ροδιού

30 γρ. φιστίκι Αιγίνης

Ροδόνερο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τον κρόκο Κοζάνης σε φλιτζάνι με καυτό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά.

Αφού ξεπλύνουμε το ρύζι μέσα στο σουρωτό με δροσερό νερό το αφήνουμε 2 λεπτά να φύγουν τα πολλά νερά.

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά. Τότε ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και σχεδόν να λιώσει.

Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Διαλύουμε το κορνφλάουρ σε ένα ποτηράκι με λίγο νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι για να μην σβολιάσει.

Το ρίχνουμε λίγο λίγο στο ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμα.

Την τελευταία στιγμή βάζουμε το κουκουνάρι και ανακατεύουμε.

Με κουτάλα μοιράζουμε το γλυκό σε ατομικά μπολ και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσουν στο δωμάτιο και ραντίζουμε με ροδόνερο.

Τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Σερβίρουμε το γλυκό πασπαλίζοντας με ρόδι, σταφίδες, φιλέ αμυγδάλου και ότι άλλο μας αρέσει.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !