Τα περισσότερα μωράκια απολαμβάνουν το μπάνιο τους γιατί τα χαλαρώνει και τα ξεκουράζει. Η αίσθηση της βύθισης στο νερό είναι γνώριμη στα βρέφη καθώς δεν έχει περάσει καιρός από όταν κολυμπούσαν μέσα στο αμνιακό υγρό. Οι παιδίατροι συστήνουν το καθημερινό μπάνιο του μωρού ακόμα και όταν είναι νεογέννητο, αρκεί να έχει «κλείσει» ο ομφαλός και να μη συντρέχουν άλλοι αποτρεπτικοί λόγοι.
Πώς όμως να ετοιμάσεις το μπάνιο του ώστε να είναι ασφαλές και ευχάριστο;
Αρχικά πρέπει να προμηθευτείς με ένα ειδικό μπανάκι με αντιολισθητικό πάτο και ιδανικά να προσαρμόσεις πάνω του ένα ειδικό καθισματάκι που θα κρατάει το βρέφος σταθερό σε ημιύπτια θέση. Επίσης απαραίτητο είναι ένα θερμόμετρο νερού. Δεν είναι σωστό να δοκιμάζεις το νερό με το χέρι γιατί είναι πολύ πιθανό να ξεγελαστείς θεωρώντας το πιο δροσερό από όσο είναι στην πραγματικότητα. Η ιδανική θερμοκρασία είναι κάπου ανάμεσα στους 36-38Ο C. Τον χειμώνα πρέπει να φροντίζεις ώστε η θερμοκρασία του χώρου να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στους 22-23Ο C.
Αφού γεμίσεις μέχρι τη μέση το μπανάκι με νερό, τοποθετείς αργά το βρέφος στο καθισματάκι και με ένα ποτηράκι ρίχνεις νερό στα σημεία που δεν καλύπτονται, όπως τα χεράκια του και το κεφαλάκι του προσέχοντας να μην πάει νερό στο προσωπάκι του και το τρομάξει.
Το πρόσωπό του μπορείς να το καθαρίσεις με ένα βρεγμένο βαμβακάκι.
Παίρνεις μια μικρή δόση σαμπουάν, κάνεις αφρό στα χέρια σου και το μεταφέρεις στα μαλλάκια του, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Με το ποτηράκι ξεπλένεις σιγά σιγά το κεφαλάκι του.
Την ίδια διαδικασία εκτελείς για να πλύνεις και το κορμάκι του, δείχνοντας ιδιαίτερη επιμέλεια στον λαιμό, στις μασχάλες του, ανάμεσα στα δάχτυλα και στην περιοχή της πάνας. Τέλος, αδειάζεις το μπανάκι σηκώνοντας την τάπα και ξεπλένεις το μωρό με χλιαρό νερό που θα πέφτει με απαλή ροή είτε από τη βρύση, είτε από το ντους είτε από κανάτα.
Σηκώνεις το μωρό με προσοχή και το τυλίγεις με μια απαλή πετσέτα. Το μεταφέρεις σε μια αλλαξιέρα ή στο κρεβάτι και το σκουπίζεις ταμποναριστά μέχρι να στεγνώσει εντελώς.