Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
To ψωμί διαχρονικά δεν λείπει από το ελληνικό τραπέζι. Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας καταναλώνει το λιγότερο 130 γρ. ψωμιού την ημέρα.
Πολλοί οι μύθοι οι και αλήθειες για το ψωμί, που εμείς θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε μετά από έρευνα.
Οι αλήθειες
Είναι θρεπτικό
Το ψωμί περιέχει βιταμίνες Β1, Β6 και Ε, και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Επίσης είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων, πηγή ενέργειας απαραίτητης για το μεταβολισμό και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Χαμηλό σε λιπαρά
Ανεξάρτητα από το είδος του ψωμιού θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ψωμί περιέχει πολύ λίγα λιπαρά από 1- 1,8%. Αυτά τα λίπη δεν προκαλούν αύξηση της κακής χοληστερόλης δηλ. της LDL χοληστερόλης.
Εξαίρεση αποτελούν ειδικοί τύποι ψωμιού όπως η φοκάτσια και ψωμιά με ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα ή μπέικον κ.α.
Τυρί + Ψωμί
Το τυρί περιέχει ασβέστιο, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες. Ειδικά η βιταμίνη Α που είναι πλούσια στο ψωμί είναι απαραίτητη για την ανανέωση των κυττάρων.
Το ψωμί περιέχει φυτικές ίνες και μέταλλα.
Έτσι έχουμε τον απόλυτο συνδυασμό, που είναι πλούσιος σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να διατηρούμε το σώμα μας σε καλή κατάσταση.
Το ψωμί σαν snack
Εάν αισθάνεστε ότι πεινάτε το απόγευμα ή ανάμεσα στα γεύματα μπορείτε να φάτε μία ή δύο φέτες ψωμί χωρίς να έχει καμία επίδραση στη σιλουέτα σας.
Εννοείται ότι θα είναι σκέτο και δεν θα το συνοδεύσετε με σάκχαρα ή λίπη, μαρμελάδες, τυρί ή πραλίνα …
Ψωμί για καλύτερη πέψη
Το ψωμί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της πέψη. Μόνον όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη είναι πιθανό να υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα εάν τρώνε ψωμί.
Εννοείται βέβαια ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, που είναι απαραίτητα για να παραμείνουμε υγιείς.
Προτιμάμε ψωμί vs δημητριακών
Το ψωμί είναι προτιμητέο από τα άλλα δημητριακά γιατί τα βιομηχανικά δημητριακά περιέχουν πολλή ζάχαρη, σε αντίθεση με το ψωμί, με την προϋπόθεση βέβαια να μην το αλείψετε με μαρμελάδα ή άλειμμα.
Το φάτε 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο και τυράκια με χαμηλά λιπαρά όπως το κατίκι Δομοκού ΠΟΠ, τσαλαφούτι ΠΟΠ ή ξινομυζήθρα για πρωινό είναι εξαιρετικό για την υγεία σας.
Μύθοι για το ψωμί
Υπάρχουν όμως και οι μύθοι που κυκλοφορούν και εμείς θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα
Δεν έχει τόσο άμυλο
Το ψωμί είναι καθαρά ένα αμυλούχο τρόφιμο.
Η οικογένεια των αμυλούχων περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης: δημητριακά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες και… ψωμί…
Βέβαια τα αμυλούχα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β, μέταλλα και φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξής και μας χαρίζουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση.
Σε κάνει να παχύνεις
Το ψωμί συχνά αποκλείεται από τη διατροφή όταν κάνουμε δίαιτα, αλλά δεν μας κάνει απαραίτητα να παχαίνουμε, όλα είναι θέμα ποσότητας και ισορροπίας.
Να θυμάστε πάντα ότι τρώγοντας μια φέτα ψωμί με ζυμαρικά ή πατάτες πραγματικά παχαίνεις.
Αλήθεια και μύθος υπό προϋποθέσεις
Το σάντουιτς είναι θρεπτικό
Ένα σάντουιτς μπορεί να είναι καλό ή κακό για την υγεία μας, αφού όλα εξαρτώνται από τη σύνθεσή του.
Πρέπει να περιέχει πηγή ζωικής ή φυτικής πρωτεΐνης, λαχανικά και να είναι πολύ ελαφρά ή καθόλου βουτυρωμένο.
Σάλτσες όπως η μαγιονέζα πρέπει να αποφεύγονται.
Ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης τόνο ή σολομό, λαχανικά, χυμό λεμονιού και ρόκα, άνηθο, κάπαρη ή κρεμμύδι είναι πηγή θρεπτικών στοιχείων.
Το ψωμί σε κάνει να θες να τρως περισσότερο…
Το λευκό ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που ευθύνεται για το αίσθημα της πείνας.
Το σίγουρο είναι ότι ο γλυκαιμικός δείκτης μας επιτρέπει να συγκρίνουμε μερίδες τροφίμων με βάση την ικανότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αύξηση της ινσουλίνης, που δημιουργεί για το αίσθημα πείνας.
Είναι λοιπόν καλύτερα να προτιμάτε ψωμί ολικής αλέσεως με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, οπότε δεν διεγείρεται το αίσθημα της πείνας.
Τώρα ξέρετε οπότε εσείς αποφασίζετε τι επιλέγετε…