Διαλέγουμε τον σωστό τύπου ρυζιού για κάθε γευστική δημιουργία

Tips

Το ρύζι καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο εδώ και 10.000 χρόνια. Αποτελεί βασική τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν πάνω από 1000 ποικιλίες καλλιεργημένου ρυζιού.

Στην αρχική αναποφλοίωτη μορφή του, το ρύζι βρίσκεται σε διάφορα χρώματα καφέ, κόκκινο, μαύρο και μωβ.

Ο μικρός λευκός κόκκος, δηλώνει την καλοτυχία και την σταθερότητα και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα συστατικά της διεθνούς κουζίνας.

Το ρύζι είναι μια θαυμάσια τροφή, είτε σαν συνοδευτικό ή σαν κυρίως πιάτο.

Μισή κούπα ωμό ρύζι δηλ.100 γρ. είναι η ιδεατή ποσότητα για μια μερίδα.

Το ρύζι ανήκει στην ομάδα των δημητριακών που αποτελούν τη βάση της διατροφής μας και είναι μια πολύ καλή τροφή για τον άνθρωπο. Στην Ιαπωνία. ο μέσος Ιάπωνας καταναλώνει 90 κιλά ρυζιού το χρόνο και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν σαν χώρα παράδοση στη μακροζωία.

Στη Κεντρική Μακεδονία, καλλιεργείται ευρέως και οι ορυζώνες αποτελούν πραγματικά ένα βιότοπο που δίνει τροφή στους πελαργούς και τα άλλα αποδημητικά πουλιά, αφού το ρύζι αναπτύσσεται σε τεχνητά έλη. Η συγκομιδή του γίνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου με υπερσύγχρονα μηχανήματα και έτσι διευκολύνεται η διαδικασία. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ρυζιού διεθνώς.

Το κάθε είδος ρυζιού για να μας «χαρίσει» τα καλύτερά του, χρησιμοποιείται σε διαφορετικές γευστικές δημιουργίες. Άλλωστε όλοι οι τύποι ρυζιού δεν κάνουν για όλα τα πιάτα.

Ένα άλλο μυστικό για την επιτυχία της παρασκευής μας είναι η αναλογία των υγρών και ρυζιού. Ο χρυσός κανόνας για τους περισσότερους τύπους ρυζιού είναι 2 μέρη υγρά και 1 μέρος ρυζιού. Για να μη λασπώνει το ρύζι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην αναλογία των υγρών προσμετράτε και ο χυμός ντομάτας ή κρέατος.

Ένα ακόμα μυστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πρέπει να σκεπάζουμε τη κατσαρόλα ώστε να απορροφήσει όλα τα υγρά που προσθέτουμε, εκτός αν φτιάχνουμε ριζότο.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες ρυζιού  και η χρήση της καθεμιάς

Για το ριζότο και την παέγια

Αρμπόριο, Καρναρόλι, Βιαλόνε νάνο, Καλασπάρα είναι ειδικοί τύποι ρυζιού, που απελευθερώνουν το άμυλο τους με το ανακάτεμα κατά το μαγείρεμα. Για το λόγο αυτό είναι ιδανικοί για ριζότο και παέγια.

Για τα γιουβαρλάκια και τα γεμιστά

Μακρύκοκκο λευκό ή Αμερικάνικο ή Καρολίνα είναι ένα κοινό ρύζι που χρησιμοποιείται σε πιλάφι και σαλάτες πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα σε παρασκευές όπως τα γεμιστά και τα γιουβαρλάκια.

Για πιλάφι και σαλάτες

Μακρύκοκκο καφέ ή καστανό χρησιμοποιείται και αυτό σε πιλάφι και σαλάτες, αλλά απαιτεί περισσότερο χρόνο βρασίματος από το λευκό, είναι όμως πολύ πιο υγιεινό.

Για σπυρωτό πιλάφι

Parboiled ή Εasy cook επεξεργασμένο στον ατμό πριν την αποφλοίωσή του, για να παραμένει σπυρωτό. Ιδανικό για σπυρωτό πιλάφι.

Για σούπες, γεμίσεις και γλυκά

Λευκό κοντόκοκκο ή Γλασσέ είναι το ρύζι που χυλώνει εύκολα και χρησιμοποιείται σε σούπες,  στη γέμιση και σε γλυκά, όπως το ρυζόγαλο, οι πουτίγκες, το ραβανί ρυζιού.

Για πιλάφι και εξωτικές γευστικές δημιουργίες

Μπασμάτι, είναι αρωματικό ρύζι που αναπτύσσει τα ιδιαίτερα αρώματά του κατά τη συντήρηση του και την αποθήκευσή του σε συγκεκριμένες συνθήκες. Χρησιμοποιείται σε πιλάφι, σαλάτες και πιάτα της Ινδικής Κουζίνας.

Για γευστικές δημιουργίες εξωτικές και Τhai γεύσεις

Ταϊλανδέζικο ή Jasmine είναι ένα ακόμη αρωματικό ρύζι, βάση της Ταϊλανδέζικης κουζίνας, και χρησιμοποιείται στο πιλάφι, τη σαλάτα και  πιλάφια, σαλάτες και Τhai food.

Για το σούσι

Ιαπωνικό, είναι ο τύπος του ρυζιού που χρησιμοποιείται στο σούσι. Το ρύζι αυτό έχει καλυφθεί με σιρόπι καλαμποκιού και καλαμποκάλευρο.

Για σαλάτες και σολομό

Άγριο ρύζι, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αφού βασικά δεν πρόκειται για πραγματικό ρύζι, αλλά για είδος υδρόβιου φυτού με γεύση ξηρών καρπών.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !