Η ειλικρίνεια στη σχέση σας είναι χρυσός…

Tips

Η ειλικρίνεια είναι ότι καλύτερο για οποιαδήποτε σχέση προσωπική ή επαγγελματική. «Η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι πλεονέκτημα των δυνατών, όταν χάνετε συμπαρασύρει και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η ειλικρίνεια θέλει θάρρος, αλλά πάντα κερδίζει»  λέει ο Paulo Coelho.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές κρύβονται … είτε πίσω από μεγάλα λόγια, είτε πίσω από δειλές σιωπές. Είναι δύσκολο πράγμα η ειλικρίνεια. Θάρρος έχουν ελάχιστοι, ενώ θράσος και ψέμα οι περισσότεροι.

Δεν ξεχνώ τα λεγόμενα του Τσώρτσιλ για την ειλικρίνεια «Ο μόνος οδηγός του ανθρώπου είναι η συνείδησή του. Η μόνη ασπίδα της μνήμης του είναι η ευθύτητα και η ειλικρίνεια των πράξεών του».

Στην καθημερινή πράξη η ειλικρίνεια θεωρείται θεμελιώδης στη σχέση του ζευγαριού. Στην πραγματικότητα όμως στα ζευγάρια, αυτή η ηθική αξία λείπει και αποτελεί εστία εντάσεων μεταξύ τους, όταν ανακαλύπτεται μια ψευδής κατάσταση. Ο Λέων Τολστόι έγραφε «Η ειλικρίνεια προσφέρει την ευτυχία και η ευτυχία την ειλικρίνεια». Τελικά τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από την ειλικρίνεια που πάντα συνοδεύει τους αληθινά σημαντικούς ανθρώπους.

Τι σημαίνει όμως ειλικρίνεια ανάμεσα στο ζευγάρι ;

Η ειλικρίνεια τελικά είναι ένα ακριβό δώρο, που δεν την προσφέρουν οι άνθρωποι που είναι «λίγοι» για εμάς…

Ο καθένας μας στη σχέση πρέπει να μπορεί να λέει στον σύντροφό του, τις αληθινές επιθυμίες του και την απέχθειά του για κάποιες συμπεριφορές. Πρέπει από την αρχή της σχέσης να θέσουμε τα όριά μας. Έτσι μόνον θα υπάρχει αρμονία ανάμεσα στο ζευγάρι και θα λείψουν εκπλήξεις και απογοητεύσεις.

Ο αγαπημένος μου Albert Camus έγραφε για την ειλικρίνεια ανάμεσα στο ζευγάρι « Η αλήθεια και η ελευθερία είναι απαιτητικές ερωμένες γι΄αυτό έχουν λίγους εραστές»

Βέβαια είναι εύκολο να μιλάμε για την ειλικρίνεια, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά στην αρχή μιας σχέσης, αφού ο καθένας μας προσπαθεί με κάθε κόστος να ευχαριστήσει τον άλλον. Έτσι κινδυνεύουμε να μην είμαστε ο εαυτός μας.

Εννοείται να είναι η σχέση μας υγιής, η ειλικρίνεια πρέπει προφανώς να προέρχεται και από τις δύο πλευρές.

Η έλλειψη ειλικρίνειας σε ένα ζευγάρι μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους

Κάποιοι άνθρωποι που είναι δεν είναι πιστοί στη σχέση τους, γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από τον σύντροφό τους, αλλά απλά δεν θέλουν να το παραδεχθούν, γιατί θέλουν να καρπωθούν πράγματα από το status του συντρόφου τους.

Άλλοι δεν θέλουν να παραδεχθούν την αποτυχία του γάμου ή της σχέσης του και παύουν να είναι ειλικρινείς βιώνοντας μια παράλληλη ζωή.

Άλλοι παρόλο που γνωρίζουν ότι δεν έχουν πια ελπίδα στη σχέση τους, γιατί βιώνουν μια ρουτίνα που τους είναι βαρετή, φοβούνται να το γνωστοποιήσουν στον σύντροφο τους, επειδή γνωρίζουν την αντίδρασή του και τις επιπτώσεις και συνεχίζουν να είναι ανειλικρινείς.

Κάποιοι άλλοι άνθρωποι έχουν τη τάση να αναπαράγουν συμπεριφορές από την προηγούμενη σχέση τους. Είναι βασικό για την ευτυχία μας με τον σύντροφό μας να μην μεταφέρουμε φόβους και κακές συνήθειες στη νέα μας σχέση, αλλά να μπαίνουμε σε αυτή καθαροί.

Επίσης όταν δεν υπάρχει από την αρχή της σχέσης ειλικρίνεια ως προς τους στόχους μας, ακόμα και τους επαγγελματικούς, μπορεί να υπάρξει μεγάλη ανισορροπία στη σχέση. Όταν κάποιος εξελίσσεται ενώ δεν ήταν «ο αρχηγός» στη σχέση, αποκτά μεγάλη αυτοπεποίθηση και έχει πια λιγότερη ανάγκη τον άλλο, αυτός που είχε προβάδισμα δεν βρίσκει το χώρο του και αρχίζουν τα προβλήματα. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση τυχαίνει από άποψη ισχύος να δούμε πιο καθαρά τη σχέση και τα θέλω μας.

Το σίγουρο είναι ότι χωρίς ειλικρίνεια, ένα ζευγάρι είναι απίθανο να αντέξει, γιατί οι διαφωνίες και η απογοήτευση θα κυριαρχήσουν και θα αποδυναμώσουν τη σχέση.

Δεν πρέπει από την αρχή της σχέσης να φοβάστε να μιλήσετε και να αφήνετε τον άλλον να μιλάει. Πείτε τα θέλω σας, τι περιμένετε τελικά από αυτή τη σχέση.

Βασικό είναι να αφήνουμε χώρο στο σύντροφό μας, χωρίς να ξεχνάμε τον εαυτό μας. Αυτό χαρίζει ισορροπία και ευτυχία στη σχέση.

Προσοχή όμως, στην υπερβολική ειλικρίνεια που μπορεί να προσβάλει τον σύντροφό μας, το οικογενειακό και το επαγγελματικό περιβάλλον του.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !