Γεύση ανατολής πολύ νόστιμη και συνάμα θρεπτική. Τα σερβίρουμε με σάλτσα ταχίνι και αν θέλουμε τα κλείνουμε σε αραβικές πιτούλες αφού τα περιχύσουμε με σάλτσα και βάλουμε τα λαχανικά που μας αρέσουν και έτοιμο το τυλιχτό μας.
Για ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά τα τηγανίζουμε σε σησαμέλαιο, αλλά μπορούμε και σε ένα καλό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο. Η επιλογή δική σας.
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1 ώρα / Εύκολη
Φαλάφελ
Υλικά για 30 φαλάφελ μικρά
250 γρ. ρεβίθια, βραστερά
Μισό κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.σ. αλεύρι
1 ξερό κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
3 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ταχίνι
200 γρ. ταχίνι
200 ml νερό χλιαρό νερό
2 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινίρισμα
Ντομάτα
Μαρούλι
Tρόπος παρασκευής
Βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20 ώρες. Αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές και στο τέλος βάζουμε και μισό κουταλάκι σόδα μαγειρική.
Στραγγίζουμε καλά τα ρεβίθια και τα ξεπλένουμε σε δροσερό νερό.
Τα βάζουμε στο μούλτι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μπολ, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Πλάθουμε τα φαλάφελ στο σχήμα που θέλουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα, πιέζοντάς τα ελαφρά.
Σκεπάζουμε την πιατέλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα ταχίνι που συνοδεύει τα φαλάφελ.
Στο μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και χτυπάμε καλά.
Βάζουμε τη σάλτσα σε μπολ τη σκεπάζουμε και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε σησαμέλαιο και αφού ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά βάζουμε τα φαλάφελ και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σερβίρουμε σε πιάτο τηγανιτές πιτούλες και ένα φύλλο μαρούλι.
Μικρά μυστικά
Για να έχει ακόμα καλύτερη παρουσία το πιάτο μας κόβουμε το επάνω μέρος της ντομάτας, βγάζουμε με κουταλάκι όλο το εσωτερικό προσεκτικά και εκεί βάζουμε αν θέλουμε τη σάλτσα ταχίνι για να βουτάμε τα φαλάφελ.
Συνταγή : Από την Kατερίνα Ξηρού, χαρισματική μαγείρισσα