Φοράτε σαγιονάρες; Ξεχάστε το

Tips

Για πολλές γυναίκες οι σαγιονάρες σηματοδοτούν το καλοκαίρι τους, τις διακοπές, τα μπάνια, την ελευθερία και τη ραστώνη.

Αν φοράτε τις σαγιονάρες ελάχιστα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν όμως οι σαγιονάρες είναι προέκταση των ποδιών σας, ξεχάστε τις.

Οι ορθοπεδικοί κάνουν τις συστάσεις τους και νομίζουμε ότι είναι πολύ σοβαρές για να τις αγνοήσετε. Κυρίως προσπαθήστε να μην μάθετε τα παιδιά σας τις σαγιονάρες… είναι κρίμα. Σίγουρα δεν είναι ένα ασφαλές παπούτσι για την υγεία των ποδιών τους.

Ποια όμως είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις σαγιονάρες;

Πόνος στις φτέρνες

Οι σαγιονάρες δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το περπάτημα στην άμμο, στο δρόμο, στο χώμα ή στο δάπεδο του σπιτιού μας.

Οι κραδασμοί αυτοί με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να δημιουργήσουν κακώσεις και πόνο στα κάτω άκρα και ειδικά στις φτέρνες.

Το πόδι δεν στηρίζεται καλά, οπότε εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν διαστρέμματα και γενικότερα καταπονήσεις στις αρθρώσεις του πέλματος.

Οι ορθοπεδικοί δεν εγκρίνουν τη χρήση σαγιονάρας κατά τη διάρκεια σωματικής καταπόνησης, πεζοποριών και έντονων δραστηριοτήτων.

Δάχτυλα ποδιών

Χωρίς να το καταλάβουμε οι σαγιονάρες αλλάζουν το περπάτημα μας.

Πρόσφατη ιατρική μελέτη του Πανεπιστημίου  Auburn διαπιστώνει ότι τα δάχτυλα των ποδιών, παραμορφώνονται και μαζεύονται.

Αυτό συμβαίνει γιατί την ώρα που περπατάμε με τις σαγιονάρες τα δάχτυλα κουλουριάζονται και κρατούν αντίσταση υποσυνείδητα για να μην χάσουμε τη σαγιονάρα.

Εάν τυχαίνει και υπάρχει κότσι στο κάτω πέλμα, τότε το σίγουρο είναι ότι οι σαγιονάρες το επιδεινώνουν.

Τενοντίτιδα

Εάν έχετε προδιάθεση για τενοντίτιδα, τότε θα πρέπει να ξεχάσετε τις σαγιονάρες.

Θα πρέπει να επιλέγετε κλειστά παπούτσια ή ανοιχτά με λουράκι, που να συγκρατεί το πόδι στο πίσω μέρος.

Να θυμάστε πάντα ότι τα δάχτυλα των ποδιών, που προσκολλώνται στον πάτο του παπουτσιού, προάγουν διαρκή μυϊκή σύσπαση προκαλώντας μικροτραυματισμούς.

Αυτοί οι αθώοι μικροτραυματισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τενοντίτιδα, φλεγμονή δηλαδή των τενόντων, που συνδέουν τους μύες με τα οστά.

Οστεοπόρωση και άκανθος

Εάν τα οστά είναι ευάλωτα, τότε οι σαγιονάρες μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον πρόβλημα. Τα επαναλαμβανόμενα μικρά τραύματα των ιστών, που δημιουργούνται από την συχνή χρήση σαγιονάρας μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και κατάγματα κόπωσης στα δάχτυλα.

Εάν υπάρχει άκανθος στη φτέρνα, τότε επιβαρύνεται πολύ ο αστράγαλος και η φτέρνα και οι σαγιονάρες είναι απαγορευτικές.

Μολύνσεις από βακτήρια

Είτε περπατάμε ξυπόλητες, είτε με σαγιονάρες το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Γύρω από τα πόδια μας, που σχεδόν ακουμπούν στο έδαφος ή έρχονται σε στενή επαφή με αυτό, υπάρχουν πάνω από 18.000 βακτήρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Έτσι τα νύχια, τα πόδια μας και γενικότερα το σώμα μας είναι εκτεθειμένα σε κάθε επίθεση βακτηρίων. Ένας επιπόλαιος μικροτραυματισμός του πέλματος μπορεί να μολυνθεί άσχημα με το πλήθος βακτηριδίων.

Κάποιες φορές αρκεί μια αμυχή για να μολυνθεί επικίνδυνα ο οργανισμός μας.

Διαβητικοί

Οι διαβητικοί δεν πρέπει για κανένα λόγο να φορούν σαγιονάρες.

Ο λόγος είναι για να αποφύγουμε τυχόν μολύνσεις και τραυματισμούς σε ένα σηπτικό περιβάλλον.

Είναι γνωστό ότι οι συνέπειες για τους διαβητικούς είναι πολύ σοβαρότερες από αυτές των υγιών.

Στους διαβητικούς συνιστούμε να φορούν κλειστά παπούτσια ακόμα και τις ζεστές ημέρες.

Μετά από αυτές τις πληροφορίες εμείς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις σαγιονάρες, τουλάχιστον η χρήση τους να είναι απολύτως περιορισμένη.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !