Γλυκερίνη για δέρμα βελούδινο…

Tips

Η αλήθεια είναι ότι αν κοιτάξουμε προσεκτικά σε κάθε ετικέτα προϊόντος περιποίησης του δέρματος υπάρχει σαν συστατικό η γλυκερίνη.

Τι είναι λοιπόν η γλυκερίνη που πάει παντού;

H γλυκερίνη είναι ένα υγρό διαυγές και άοσμο, που υπάρχει και στο δέρμα μας. Η γλυκερίνη του εμπορίου παρασκευάζεται από φυσικά προϊόντα, όπως φυτικά έλαια ή την συνθέτουν μέσω της αλκοόλης της προπυλενίου. Η γλυκερίνη στην συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλλυντικών και σαπουνιών.

Για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από την εφαρμογή της στο δέρμα μας θα πρέπει να επιλέγουμε την φυσική γλυκερίνη.

Ποια τα οφέλη της γλυκερίνης;

Ενυδάτωση

Η γλυκερίνη όταν εφαρμόζεται στο δέρμα μας προσελκύει την υγρασία στην επάνω στοιβάδα του, σαν φυσικό υγραντικό. Έτσι λοιπόν συγκρατεί την υγρασία δημιουργώντας ένα φιλμ που αποτρέπει την ξηρότητα ή το ξεφλούδισμα του δέρματος. Όμως αν χρησιμοποιήσετε σκέτη γλυκερίνη σαν υδατική κρέμα υπάρχει περίπτωση να αντλήσει υγρασία από την ατμόσφαιρα και να υπάρξουν στο δέρμα σας σταγόνες, παρόμοιες με αυτές της εφίδρωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η γλυκερίνη χρησιμοποιείται σαν μείγμα με άλλα μαλακτικά του δέρματος ή αποφρακτικά που δεσμεύουν την ενυδάτωση στην επάνω στοιβάδα του δέρματος. Έτσι δεν επηρεάζεται από την υγρασία ή τη ξηρότητα του περιβάλλοντος το δέρμα σας.

Κατά της ακμής

Εάν το δέρμα σας είναι επιρρεπές στην ακμή, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικές στη χρήση καλλυντικών που ενδέχεται να φράξουν τους πόρους και να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λιπαρά δέρματα είναι ο εύκολος στόχος για την ακμή. Οι φραγμένοι πόροι αποτελούν «φωλιά» βακτηρίων, που είναι και η αιτία των σπυριών. Έτσι τα λιπαρά προϊόντα καλλυντικών απαγορεύονται. Η γλυκερίνη και οι συνθέσεις με άλλες αποφρακτικές ουσίες λειτουργούν θετικά όταν εφαρμόζεται σε ακνεικά δέρματα, αφού δεν φράζει τους πόρους.

Ανακουφίζει το δέρμα

Πολλά τα αίτια που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας. Τα σαπούνια και τα καλλυντικά έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης Η γλυκερίνη όμως έχει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες. Αν εφαρμοστεί στο ερεθισμένο δέρμα το ανακουφίζει αισθητά.

Επούλωση τραυμάτων

Η γλυκερίνη βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε μώλωπες, κοψίματα και εκδορές.

Η χρήση επιδέσμου γλυκερίνης μεταξύ των θηλασμών μπορεί να ανακουφίσει τις επώδυνες θηλές από τον θηλασμό.

Για την ψωρίαση

Η ψωρίαση δημιουργεί κόκκινο, παχύ και φολιδωτό δέρμα και τεράστια ξηρότητα. Η ενυδατική ιδιότητα της γλυκερίνης μπορεί  να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν, καθώς μπορεί να ανακουφίσει από την ξηροδερμία, που προκαλεί φαγούρα και εκνευρισμό.

Φτιάξτε τις δικές σας κρέμες με γλυκερίνη, που κάνουν θαύματα στο δέρμα σας εύκολα και φθηνά…

Συνταγή ενυδατικής κρέμας με γλυκερίνη και μέλι

Σε καθαρό μπολ ρίχνουμε 1 μέρος μέλι θυμάρι ή βελανιδιάς ή καστανιάς ή ελάτης και 9 μέρη γλυκερίνης.

Ανακατεύουμε καλά και τη βάζουμε σε γυάλινο δοχείο που κλείνουμε καλά.

Φυλάσσεται στο ψυγείο.

Πως την χρησιμοποιούμε;

Ταμπονάρουμε και εφαρμόζουμε την κρέμα πάνω στο δέρμα μας, για να έχουμε μια ελαστική και λαμπερή επιδερμίδα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνταγή καταπραϋντικής κρέμας για την επιδερμίδα

Με Γλυκερίνη, Ροδόνερο και Κρέμα Αμαμελίδας

Η κρέμα αμαμελίδας έχει πολλές πολυφαινόλες και τανίνες. Η αμαμελίδα είναι φυσικό αντιοξειδωτικο, αντιφλεγμονώδες με αποτελεσματική δράση στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τη ρύπανση, την κακή διατροφή. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση

Σε γυάλινο δοχείο ρίχνουμε

113 ml ροδόνερο

113 ml γλυκερίνη

226 γρ. κρέμα αμαμελίδας

Τα αναμειγνύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και τα κλείνουμε σε γυάλινο δοχείο. Διατηρείτε στο ψυγείο.

Η γλυκερίνη δρα ενυδατικά ενώ η αμαμελίδα είναι αντιφλεγμονώδης ενώ το ροδόνερο είναι αρωματικό και καταπραϋντικό οπότε παρέχουν σημαντική φροντίδα στο δέρμα.

Εννοείται ότι πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, που γνωρίζει καλύτερα το ιατρικό ιστορικό σας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !