H μάχη με τα τριγλυκερίδια… τι αποφεύγουμε;

Tips

Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια απαραίτητα για την λειτουργία του οργανισμού γιατί αποτελούν σημαντικό απόθεμα ενέργειας. Η αύξηση του επιπέδου των τριγλυκεριδίων στο αίμα σημαίνει alert για την υγεία μας. Μια σημαντική αύξηση αυτού του επιπέδου καλείται υπερτριγλυκεριδαιμία.

Αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας μας «μαρτυρούν» το επίπεδο τριγλυκεριδίων στο αίμα μας, οπότε άμεσα απευθυνόμαστε στο γιατρό μας ο οποίος θα καθορίσει τη θεραπεία. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν προσέξουμε, αυξάνουμε τον κίνδυνο μιας καρδιαγγειακής νόσου και όχι μόνον…

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται κυρίως για την αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα μας είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, η μη ισορροπημένη διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, κάποια φάρμακα και τα αντισυλληπτικά χάπια.

Τι κάνουμε για να διατηρηθούν χαμηλά τριγλυκερίδια; 

Περιορίζουμε το αλκοόλ

Προτιμάμε το κρασί από τα σκληρά οινοπνευματώδη ποτά.

Το κρασί μας χαρίζει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι 1 ποτήρι κρασί, με προτίμηση στο κόκκινο ή 1 μπύρα ή 1 σφηνάκι αποστάγματα.

Εάν όμως το επίπεδο των τριγλυκεριδίων είναι υψηλό τότε λέμε όχι στο κρασί.

Περιορίζουμε τη ζάχαρη

Το σίγουρο είναι ότι δεν ξέρατε ότι η ζάχαρη ενοχοποιείται για την αύξηση των τριγλυκεριδίων … σε ποσοστό παρεμφερές με αυτό του αλκοόλ.

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και στα «κρυμμένα σάκχαρα», που περιέχονται σε βιομηχανικά προϊόντα διατροφής που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες.

Αποφεύγουμε τη γλυκόζη, τη σορβιτόλη, τη σακχαρόζη, τη γαλακτόζη και τη φρουκτόζη.

Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με  Ω 3 λιπαρά

 Είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι τα Ω 3 λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Έτσι πρέπει σε 2- 3 γεύματα την εβδομάδα να «πρωταγωνιστεί» ένα λιπαρό ψάρι όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, η ρέγγα, ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα, ο τόνος.

Επίσης τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, ο ηλιόσπορος είναι πηγές Ω 3 λιπαρών. Μην ξεχνάτε ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι το καλύτερο snack, εννοείται σε περιορισμένες ποσότητες γιατί μας χαρίζουν άφθονες θερμίδες….

Επίσης υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα.

Περιορίζουμε το λίπος στη διατροφή μας

Σύμμαχός μας στη μάχη κατά των τριγλυκεριδίων είναι η μείωση του λίπους στη διατροφή μας. Ιατρικές έρευνες μας ενημερώνουν ότι ο άνδρας έχει ανάγκη από 90 γρ. λίπους την ημέρα, ενώ η γυναίκα περίπου 70 γρ.

Προτιμάμε τα ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο, το φιστικοβούτυρο, το βούτυρο αμυγδάλου, το αβοκάντο.

Επιλέγουμε και τα πολυακόρεστα λιπαρά, δηλαδή τα Ω 6 λιπαρά.

Οι καλύτερες πηγές Ω 6 τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το αυγό, το κουκουνάρι, οι ηλιόσποροι, ο πασατέμπος, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, το σογιέλαιο.

Όμως πρέπει να προτιμώνται στη φυσική τους μορφή, χωρίς να είναι αλατισμένα και ψημένα.

Λέμε όχι στην παχυσαρκία

Η παραγωγή τριγλυκεριδίων αυξάνει από τις υπερβολικές θερμίδες, που λαμβάνουμε καθημερινά.

Πρέπει με κάθε θυσία να φροντίζουμε να έχουμε ένα κανονικό βάρος, χωρίς διακυμάνσεις τύπου γιο γιό.

Η σωματική άσκηση σίγουρα συμβάλλει στη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους.

Στις ΗΠΑ ιατρικές έρευνες έδειξαν ότι η μέτρηση της περιμέτρου της μέσης μας αποτελεί κάποια ένδειξη για κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και υπέρταση όταν στους άνδρες είναι πάνω από 102 cm και στις  γυναίκες πλέον των  88 cm.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !