Κέικ Προβηγκίας

Tips

Το αγαπημένο των Vegetarian

Υγιεινό κέικ για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους.

Το συνηθίζουν στη Γαλλία και η πρωτοτυπία είναι ότι χρησιμοποιούν κεφίρ, λεβάντα, ξύσμα πορτοκαλιού και καστανή ζάχαρη.

Είναι γνωστό ότι στην Provence (Προβηγκία) καλλιεργούνται οι λεβάντες που δίνουν άρωμα και στα γλυκά τους.

Είναι το αγαπημένο κέικ των vegetarian.

Αν το θέλετε ακόμα πιο υγιεινό μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο, με ελαιόλαδο. Απλά το βούτυρο του δίνει πιο ωραίο χρώμα, χρυσαφίζει όπως λένε οι Γάλλοι που για εκείνους βέβαια η κουζίνα διανθίζεται, με τα 3 συστατικά Β, δηλαδή βούτυρο, βούτυρο, βούτυρο…

 Κέικ με κεφίρ και έλαιο λεβάντας
 Από την  περίφημη μαγείρισσα Marie Lefevre, Aix en Provence
 Υλικά

1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι χοντρό

1 ποτήρι νερού καστανή ζάχαρη

3 αυγά

100 γρ. βούτυρο αγελάδας

1 ποτήρι νερού κεφίρ

1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

3 σταγόνες έλαιο λεβάντας

 Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι με το κεφίρ το ανακατεύουμε και το αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με την σόδα και ανακατεύουμε με το χέρι κυκλικά για 3 λεπτά.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά με το σύρμα στην μέτρια ταχύτητα μέχρι να «αφρατέψουν».

Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε 2 λεπτά.

Στο μπολ με το μίγμα σιμιγδαλιού, ρίχνουμε το μίγμα της ζάχαρης, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι με την σόδα και ανακατεύουμε με το χέρι για 2 λεπτά.

Στο τέλος, προσθέτουμε την λεβάντα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ρίχνουμε την ζύμη μας και ψήνουμε σε καλά προ

Αν θέλουμε βάζουμε το μαχαίρι να δούμε αν ψήθηκε και το βγάζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει για 40 λεπτά και το κόβουμε σε κομμάτια.

Βάζουμε και πέταλα λεβάντας για το φινίρισμα του πιάτου.

 Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη άχνη πάνω από το κέικ.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !