Μεγαλώνοντας δίδυμα. Ποιες οι δυσκολίες και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Tips

Η κύηση διδύμων είναι σίγουρα μια ξεχωριστή κατάσταση για την οικογένεια και το σωστό μεγάλωμα τους έχει ιδιαιτερότητες και απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί σε ορισμένα θέματα.

Οι πρώτες μέρες με τα δίδυμα

Τους πρώτους μήνες της ζωής τους τα μωρά δεν κοιμούνται συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε είναι δεδομένο ότι θα στερηθείς πολύτιμες ώρες ύπνου και αν δεν έχεις ουσιαστική βοήθεια κινδυνεύεις από εξάντληση. Προσπάθησε να ξεκουράζεσαι κι εσύ όταν τα μωρά κοιμούνται ή όταν τα προσέχει ο σύντροφός σου ή κάποιο άτομο εμπιστοσύνης.

Διπλό τάισμα

Τα μωρά χρειάζεται να τρώνε κάθε τρεις ώρες περίπου και κάθε θηλασμός ή μπιμπερό συνοδεύεται συνήθως και από άλλαγμα της πάνας. Αυτό σημαίνει ότι με δίδυμα στο σπίτι θα είσαι συνεχώς απασχολημένη, για αυτό προσπάθησε να τα ταΐζεις ταυτόχρονα. Ίσως τις πρώτες εβδομάδες τα μωρά να διαμορφώσουν διαφορετικό πρόγραμμα στα γεύματά τους, αλλά με τον καιρό θα αρχίσουν να κοιμούνται περισσότερο και θα είναι πιο εύκολο να τα συντονίσεις. Αν αρχίσουν να κλαίνε, τάισε πρώτα εκείνο που κλαίει πιο έντονα αφού προφανώς πεινάει περισσότερο. Κράτησε ένα ξεχωριστό ημερολόγιο γευμάτων για κάθε μωρό, ώστε να θυμάσαι τι ώρα το τάισες, πράγμα που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχει δυσφορία γιατί πεινάει ή για κάποιον άλλο λόγο.

Όταν αρρωσταίνουν τα δίδυμα

Συνήθως όταν αρρωσταίνει το ένα μωρό, το πιθανότερο είναι να κολλήσει και το άλλο την ίδια ίωση. Για να αποφύγεις αυτή τη δύσκολη κατάσταση, φρόντισε να αερίζεις το σπίτι καθημερινά και να τα κρατάς σε απόσταση αν τυχόν κάποιο αρρωστήσει. Καλό είναι το καθένα να έχει τα δικά του προσωπικά αντικείμενα, δηλαδή πιπίλα, μπιμπερό, πετσέτες και άλλα. Επέλεξε διαφορετικά σχέδια ή χρώματα έτσι ώστε να μην τα μπερδεύεις.

Δίδυμα και ψυχολογική ανάπτυξη

Τα δίδυμα αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους ήδη από την κοιλιά της μαμάς τους και μόλις γεννηθούν ο ισχυρός δεσμός τους αποκτά θεμελιώδη σημασία και έχουν μια έντονη σχέση εξάρτησης και συμβίωσης. Παράλληλα νιώθουν και την ανάγκη να αυτονομηθούν και να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και αυτή η αντίθεση πολλές φορές οδηγεί σε ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Τα δίδυμα έχουν διαφορετική προσωπικότητα και καλό είναι να ενθαρρύνεις από νωρίς την διαφορετικότητα και την αυτονομία τους. Μην τα ντύνεις με τα ίδια ρούχα και φρόντισε το καθένα να έχει τα δικά του παιχνίδια. Διάθεσε ξεχωριστό χρόνο για κάθε παιδί και να επαινείς τις δεξιότητες και τις ικανότητες του καθενός χωριστά. Ενθάρρυνέ τα να ασχοληθούν το καθένα με τις δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν και να αποκτήσουν φίλους. Γενικά να έχεις πάντα την ίδια συμπεριφορά και ίδια αντιμετώπιση απέναντι στα δίδυμα, γεγονός που βοηθάει να διατηρούνται οι ισορροπίες μέσα στο σπίτι.

Μαζί ή χωριστά στο σχολείο;

 Στο σχολικό περιβάλλον το να συγχέονται μεταξύ τους, τα διασκεδάζει ή τους προσφέρει κάποια προνόμια, αλλά ταυτόχρονα τα δίδυμα διεκδικούν την αναγνώριση από τους άλλους της μοναδικότητάς τους και της προσωπικής τους ταυτότητας.

Οι απόψεις για το αν πρέπει να χωρίζονται τα δίδυμα στο σχολείο διίστανται. Από τη μια πλευρά, ο χωρισμός των διδύμων σε διαφορετικά τμήματα είναι απαραίτητος για να ενισχυθεί η ατομικότητά τους, να κοινωνικοποιηθούν με τους συμμαθητές τους και να σταματήσουν να είναι προσκολλημένα στη μεταξύ τους σχέση.

Αν όμως τα ίδια δεν θέλουν με τίποτα να αποχωριστούν, καλό είναι να παραμείνουν μαζί και να ενισχυθεί η αυτονομία τους με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα να ασχοληθεί το καθένα με το δικό του άθλημα ή χόμπι.

Το αν τελικά θα τοποθετήσεις τα παιδιά σου την ίδια τάξη, είναι μια προσωπική απόφαση και εξαρτάται από τη δυναμική των παιδιών. Συζήτησε με τους δασκάλους τους και τα ίδια πριν λάβεις την τελική απόφαση και να θυμάσαι ότι μεγαλώνοντας οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους διαφοροποιούνται και η επιλογή σου μπορεί να αλλάξει.

Όσο δύσκολη και αν είναι η ζωή με τα δίδυμα, οι μοναδικές στιγμές που ζεις μεγαλώνοντάς τα, σε ανταμείβει.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !