Μελομακάρονα μπουκιές γεμιστά

Tips

Τα Χριστούγεννα φθάνουν … και εμείς θα πρέπει το γρηγορότερο να ετοιμαστούμε και στο mood Χριστουγέννων μπαίνουμε στολίζοντας το σπίτι και φτιάχνοντας τα εθιμικά γλυκάκια. Τα μελομακάρονα έχουν γεύση ανεβαστική και άρωμα ξεχωριστό.

Εμείς ζητήσαμε από τον διάσημο αρχιζαχαροπλάστη Σωτήρη Λασκαρίδη, να μας ετοιμάσει μελομακάρονα χρησιμοποιώντας και το απίθανο brandy Metaxa 5 ή 7 αστέρων.  Εννοείται ότι το  εξαιρετικό αυτό ποτό μπορούμε να το απολαύσουμε μετά από ένα καλό δείπνο, με τη συνοδεία μαύρης σοκολάτας ή ακόμα και ενός πούρου… Εμείς φροντίσαμε να το δέσουμε αρμονικά με τα σοκολατένια ή τα πιο κλασικά μελομακάρονα, χρησιμοποιώντας το ακόμα και στην παρασκευή τους για φίνα γεύση.

Σήμερα η μέρα απαιτεί να «δημιουργήσουμε» τις δικές μας γλυκές γεύσεις για να δώσουμε χαρά στους ανθρώπους μας…

melomakarona

Μελομακάρονα γεμιστά μπουκιές

Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη, executive pastry chef, Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας

Υλικά

125 ml χυμό πορτοκάλι

250 ml ηλιέλαιο

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο

90 ml νερό

100 γρ. ζάχαρη

5 γρ. αμμωνία

5 γρ. κανέλα

3 γρ. γαρύφαλο

1 σφηνάκι brandy Metaxa 5 ή 7 αστέρων

1 δόση βανίλια

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

7 γρ. μπέικιν πάουντερ

120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

150 γρ. καρυδόψυχα, κομμένη στη μέση

Για το σιρόπι

500 ml νερό

800 γρ. ζάχαρη

50 ml γλυκόζη

50 ml μέλι

Μισό λεμόνι κομμένο σε 2 φέτες

Για το πασπάλισμα

Καρύδι ψιλοκομμένο

Μέλι θυμαρίσιο

Τρόπος παρασκευής 

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να «δέσει» το σιρόπι.

Σε μια μεγάλη μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά κατά σειρά εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε δυνατά με τα χέρια μας.

Κοσκινίζοντας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Ζυμώνουμε δυνατά ενσωματώνοντας και τα υπόλοιπα υλικά.

Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα της μπασίνας.

Πλάθουμε σε μικρά μικρά μπαλάκια και ανοίγοντας το κάθε μπαλάκι στην παλάμη μας βάζουμε το κομμάτι καρυδιού και κλείνουμε τη ζύμη χωρίς να χαλάσουμε το σχήμα της.

Βάζουμε τα μελομακάρονα πάνω στη σχάρα του φούρνου και πιέζουμε ελαφρά να αποτυπωθεί το σχήμα στη ζύμη ή πιέζουμε με ένα πιρούνι ή χρησιμοποιώντας έναν μικρό τρίφτη.

Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση το ένα από το άλλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.

Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βάζουμε ένα ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα «βουτάμε» στο κρύο σιρόπι για δευτερόλεπτα.

Σερβίρουμε σε γιορτινή πιατέλα πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο καρύδι και ίσως μέλι θυμαρίσιο, για super γεύση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !