Μιλάτε στο μωρό σας … βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Πολλές φορές θα έχετε απολαύσει την αντίδραση του μωρού σας να γελά δυνατά και να αντιδρά ευχάριστα όταν κάθεστε δίπλα του και του πιάνεται συζήτηση.

Η φωνή σας πρέπει να είναι σταθερή και να τονίζεται τη χροιά της φωνής σας στα σημεία που εσείς θέλετε για να κάνετε εντύπωση μεγαλύτερη στο μωρό σας.

Βασικά πρέπει να συμπεριφέρεστε σαν εκείνο να καταλαβαίνει τα πάντα … γιατί μην νομίζετε τα μωρά έχουν ενσυναίσθηση και μπορούν να καταλάβουν την γλώσσα του σώματος. Όταν είστε χαρούμενη ή αγχωμένη ή ακόμα και στεναχωρημένη.

Η επιστήμη τώρα έρχεται με πρόσφατη έρευνα να το επιβεβαιώσει. Ναι η συζήτηση με τα μωρά αναπτύσσει τον εγκέφαλό τους.

Βρετανοί παιδοψυχολόγοι και ερευνητές μας έφθασαν στο συμπέρασμα ότι όταν μιλάμε στο μωρό μας του προσφέρουν σπουδαία υπηρεσία γιατί η συζήτηση μαζί του διαμορφώνει τη δομή του εγκεφάλου του, οπότε έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξή του.

Το μωρό σας θα μπορεί να προφέρει τις πρώτες του λέξεις σε ηλικία όταν συνήθως κλείσει τους 12 μήνες. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα αφού κάποια μωράκια ξεκινούν τις πρώτες λεξούλες στους 10 μήνες και άλλα καθυστερούν περισσότερο. Βέβαια η εκμάθηση της γλώσσας ξεκινά πολύ πριν από αυτή την ηλικία. Αυτό είναι το συμπέρασμα της παιδιάτρου Ghislaine Dehaene-Lambertz, ειδική στην ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών των παιδιών, σε έκθεση που υποβλήθηκε στην γαλλική κυβέρνηση το 2020 με την ονομασία «Οι πρώτες 1000 ημέρες».

Η συζήτηση με το μωρό σας το κάνει πιο έξυπνο…

Νέα στοιχεία παρέχει μια πρόσφατη μελέτη, ομάδας Βρετανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη The Journal of Neuroscience. Στην πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη αναφέρεται ότι η συζήτηση με το μωρό σας διαμορφώνει τη δομή του εγκεφάλου και συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξή του. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μέσω μαγνητικής τομογραφίας και μετά από την ανάλυση ότι η σχέση μεταξύ μιας πλούσιας σε λέξεις και κινήσεις λεκτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της μητέρας ή συγγενούς και του μωρού δημιουργεί μεγαλύτερη συγκέντρωση μιας ουσία στον εγκέφαλο, την μυελίνη. Πρόκειται για μια σύνθετη ουσία που σχηματίζει στον εγκέφαλο ένα περίβλημα γύρω από ορισμένες νευρικές ίνες και δρα σαν επιταχυντής στη μεταφορά νευρικών μηνυμάτων.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ανακάλυψαν, μέσω ανάλυσης μαγνητικής τομογραφίας, μια σχέση μεταξύ του πλούτου και της δύναμης της λεκτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός ενήλικα και ενός μικρού παιδιού και της συγκέντρωσης μιας ουσίας στον εγκέφαλο, που ονομάζεται μυελίνη. Πρόκειται για μια σύνθετη ουσία που σχηματίζει ένα περίβλημα γύρω από ορισμένες νευρικές ίνες στον εγκέφαλο και η οποία δρα ως επιταχυντής στη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων.

Νέες λέξεις και μακρά συζήτηση δομούν υγιή εγκέφαλο

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να μιλάτε πολύ στα παιδιά σας. Αυτές οι συζητήσεις επιτρέπουν στον εγκέφαλο να δομηθεί στην κυριολεξία. Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή John Spencer που είναι επικεφαλής της μελέτης.

Αυτή η προτροπή δεν είναι τυχαία αφού για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύθηκαν οι συζητήσεις και τα αποτελέσματά τους σε 170 παιδιά ηλικίας 6-24 μηνών και οι ενδείξεις στον εγκέφαλο ήταν εμφανείς.

Παίζει ρόλο και το Dna;

Oι νευροεπιστήμονες στην ερώτηση κατά πόσο το Dna θα μπορούσε να επηρεάσει το ρυθμό μυελίνωσης σε περιοχές του εγκεφάλου, που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του υποστηρίζουν τα εξής. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς ασχολούνται περισσότερο με τη συζήτηση και την εκμάθηση νέων λέξεων ώστε να υπάρχει πλούσιο λεξιλόγιο και έτσι έχουν υψηλότερη μυελίνωση θα μπορούσαν να έχουν κληρονομήσει γονίδια από πιο προικισμένους στη γλώσσα γονείς και ίσως πιο έξυπνους.

Αυτό όμως για κανένα λόγο δεν ανατρέπει τα δεδομένα.

Πρέπει να μιλάτε με το μωρό σας όσο μπορείτε περισσότερο, θα το βοηθήσει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !