Μπαμπανέτσα της Ρούμελης

Τα μυστικά των Chef

Μια πίτα … για τεμπέλες

Η Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της, τα φύλλα είναι χειροποίητα και με ιδιαίτερη μαεστρία οι νοικοκυρές ανάμεσα τους «κρύβουν» … της γης τα γεννήματα, τυριά και κάποιες φορές κρέας.

Η παράδοση θέλει τις Ρουμελιώτες να μαθαίνουν την τέχνη της πίτας, πριν γεννηθούν… δεν αμφιβάλω καθόλου ότι είναι «χαραγμένη» στο DNA τους.

Η μπαμπανέτσα είναι χαρακτηριστική πίτα πολύ νόστιμη και γίνεται πανεύκολα. Οι ρουμελιώτισσες, την ονοματίζουν πίτα της τεμπέλας… λόγω της ευκολίας της. Δεν χρειάζεται καν να ανοίξουν φύλλο.

Είναι τόσο νόστιμη που αρέσει σε όλους μικρούς και μεγάλους… σιγουριά λοιπόν η επιλογή της.

Την πιο νόστιμη την δοκίμασα στα Λουτρά Υπάτης από τη φίλη μου ξενοδόχο Ιουλία Αλεξάκη.

Μπαμπανέτσα της Ρούμελης

Από την Ιουλία Αλεξάκη, Ξενοδοχείο Alexakis, Λουτρά Υπάτης

Υλικά

1300 γρ. σπανάκι, πράσο, μυρώνια, καυκαλήθρες

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

500 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

2 ½  ποτήρια ελαιόλαδο εκλεκτό

3 ½  ποτήρια καλαμποκάλευρο κοσκινισμένο

1 κ.σ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα.

Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και με το χέρι μας τα πιέζουμε ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει φύγει το νερό.

Τρίβουμε τη φέτα σε κομματάκια και τη ρίχνουμε μέσα στα χόρτα. Πασπαλίζουμε με το πιπέρι.

Λαδώνουμε το ταψί και το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για να κάψει… αυτό είναι ένα από τα μυστικά της πίτας χωρίς φύλλο.

Κάνουμε ένα σφιχτό χυλό ανακατεύοντας 2 ½ ποτήρια καλαμποκάλευρο, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό.

Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί και προσθέτουμε τα χόρτα.

Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο ίσα να μην φαίνονται τα χορταρικά  και να μην ακουμπάνε και πάνω στο ταψί από την κάτω πλευρά.

Ραντίζουμε με λίγο νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο την επιφάνεια ώστε να βραχεί καλά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα.

Βγάζουμε το ταψί, το αφήνουμε να κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαγιανάς με τυρί φέτα
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια «στρόγγυλα»

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !