Μπριάμ ή συμπεθεριό ή καλικωτά

Tips

Το μπριάμ έχει διαφορετικές ονομασίες στην Κρήτη, όπως γιαχνάκι, συμπεθεριό ή καλικωτά. Μοναδική η νοστιμιά από αυτό το λαδερό φαγητό, που επανήλθε δυναμικά. Για την σύνθεσή του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εποχιακά λαχανικά, που μας αρέσουν και χαρίζουν στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Οι πατάτες είναι απαραίτητες για να δέσει η σάλτσα… Στην Κρήτη είναι το αγαπημένο φαγητό του αποκαλόκαιρου, γιατί γίνεται με ότι έχει μείνει στο μποστάνι. Βέβαια σε κάθε εποχή το συμπεθεριό είναι διαφορετικό, γιατί το χειμώνα χρησιμοποιούν και όσπρια. Μάλιστα σε κάθε περιοχή της Κρήτης έχει διαφορετική ονομασία.

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Εύκολο

Μπριάμ ή συμπεθεριό ή καλικωτά

Από την Μαρίνα Ρουσάκη,  Ηράκλειο, Κρήτη

Υλικά για 4 άτομα

3 πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες

4 κολοκυθάκια, κομμένα  σε χοντρές φέτες

4 μελιτζάνες μικρές, κομμένες σε χοντρές φέτες  σε κομμάτια

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες

2 κρεμμυδάκια φρέσκα,  ψιλοκομμένα

2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή ψιλοκομμένες

1/2 κιλό φασόλια φρέσκα

Μισό κιλό βλίτα, κομμένα στα τρία

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε, καθαρίσουμε και κόβουμε τα λαχανικά.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε λίγο και προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα φασόλια, τις πατάτες, τη ντομάτα και τα σοτάρουμε για 4 λεπτά ακόμα.

Στο τέλος ρίχνουμε τα βλίτα, το αλάτι, το πιπέρι.

Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και η πατάτα.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό.

Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, απλά ανακινούμε τη κατσαρόλα κυκλικά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !