Ο τόνος είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Ο τόνος είναι ίσως από τα πιο αγαπημένα ψάρια, είτε τρώγεται φρέσκος, είτε κατεψυγμένος, είτε σε κονσέρβα. Υπολογίζεται ότι το 70% των Ευρωπαίων καταναλώνουν τον τόνο σε διάφορες εκδοχές.

Η κονσέρβα τόνου είναι αυτή που κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού βρίσκεται παντού.

Επιλέγουμε κονσέρβα τόνου σε νερό, που ταιριάζει τέλεια με τις σαλάτες και αποτελεί πλήρες γεύμα με τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις βραστές πατάτες.

Στον τόνο μπορούμε να δώσουμε και gourmet εκδοχή, οπότε θεωρείται ένα ψάρι passé partout.

Ποια όμως τα οφέλη του τόνου στον οργανισμό μας;

O τόνος είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων όπως είναι η βιταμίνη D, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, το σελήνιο. Τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του εγκεφάλου.

Η υψηλή περιεκτικότητα του τόνου σε Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να επιδράσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, που συγκεντρώνεται στις αρτηρίες.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ιατρικές μελέτες από έγκριτα Πανεπιστήμια  έχουν δείξει ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται και στον τόνο, επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό μας.

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των ματιών μας.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι άτομα που έτρωγαν συχνά τόνο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στα μάτια και 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξηροφθαλμία, που προέρχεται από τη συνεχή χρήση υπολογιστών.

Επίσης ο τόνος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης και στον κυτταρικό μεταβολισμό.

Άρα ο τόνος είναι πολύ ευεργετικός για τον οργανισμό μας.

Ο τόνος συμβάλλει στο αδυνάτισμα;

To σίγουρο είναι ότι ο τόνος είναι πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνη και μας χαρίζει λίγες θερμίδες. Μας χορταίνει αρκετά και μειώνει την επιθυμία για επιπλέον φαγητό.

Τελικά πόσες θερμίδες έχει ο τόνος;

To πλεονέκτημα είναι ότι ο τόνος είτε είναι φρέσκος, είτε σε κονσέρβα διατηρεί την ίδια περιεκτικότητα σε βιταμίνες, Ω3 λιπαρά οξέα και μέταλλα. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο τόνος κονσέρβας έχει περισσότερο νάτριο από τον φρέσκο, που είναι και πιο δυσεύρετος.

Επίσης τόσο ο φρέσκος τόνος όσο και η κονσέρβα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Ο τόνος είναι σχετικά χαμηλός σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης.

Μια μερίδα τόνου 100 γρ. μας χαρίζει 120-150 θερμίδες.

Βέβαια ο τρόπος μαγειρέματος, η χρήση άλλων συστατικών και ο συνδυασμός του φαγητού μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες. Όμως αν τον χρησιμοποιήσετε σε μια πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, τότε τα οφέλη είναι πολλά και οι θερμίδες ελάχιστες.

Έτσι ο τόνος μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος στο αδυνάτισμα, αφού μας χορταίνει, βρίσκεται παντού και διαθέτει πολλά ωφελήματα για τον οργανισμό μας.

Το μόνον μειονέκτημα του είναι όπως τα άλλα μεγάλα ψάρια των ωκεανών μπορεί να περιέχει υδράργυρο, οπότε ορισμένα άτομα όπως είναι οι έγκυες, οι γυναίκες που θηλάζουν και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή του τόνου.

Στον τόνο λέμε ναι, γιατί προσφέρει πολλά και είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !