Οι φιλικές σχέσεις στη μέση ηλικία, μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη από τους φίλους μας, που διανθίζουν τη ζωή μας, χαρίζουν ευχάριστες στιγμές, δημιουργούν αναμνήσεις. Όμως τώρα αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι φιλικές σχέσεις στην ηλικία των 50 ετών μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, στην μετέπειτα ζωή μας.

Προσέχουμε λοιπόν τους φίλους μας για να έχουμε… Η αλήθεια είναι ότι η αληθινή φιλία πολλαπλασιάζει τα καλά στη ζωή και διαιρεί τις άσχημες στιγμές. Πρέπει να παλέψουμε να έχουμε αληθινούς φίλους στη ζωή, για χωρίς φίλους είναι σαν να ζούμε ναυαγοί σε έρημο νησί. Βέβαια όπως έλεγε και ο Oscar Wilde «o οποιοσδήποτε μπορεί να συμπάσχει με τον πόνο του φίλου, αλλά μόνον στην αληθινή φιλία συμμερίζεται την επιτυχία και τη χαρά του φίλου του».

Τώρα η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη των φίλων. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα που έγινε στην Αυστραλία συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι μέσης ηλικίας που έχουν ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις με συντρόφους, φίλους ακόμα και συναδέλφους, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια προβλήματα υγείας και κυρίως αυτοάνοσα νοσήματα σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες, ίσως λόγω της μεγαλύτερης ανασφάλειάς τους για το μέλλον.

Όσο λιγότερο φιλικές σχέσεις έχει κανείς στη μέση ηλικία, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να πάσχει από διάφορες χρόνιες παθήσεις κατά την τρίτη ηλικία. Η μελέτη ανανεώνει τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών που υποστηρίζουν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στα φιλικές και κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων με τη σωματική και ψυχική υγεία.

Στο περιοδικό ψυχιατρικής «General Psychiatry», έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν, με επικεφαλής τους καθηγητές Σιαολίν Σου και Γκίτα Μίσρα.

Στην έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 7.700 άτομα 45-50 ετών στην αρχή της έρευνας (το 1996), που παρακολουθούνταν στη συνέχεια ανά τριετία για τα επόμενα 20 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου το 58% παρουσίασαν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες. Αυτό αφορούσε σύμφωνα με τα ποσοστά περισσότερο τους ανθρώπους χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, μικρότερου εισοδήματος, υπέρβαρους, σωματικά αδρανείς και καπνιστές.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο ήταν ευχαριστημένη από τις διαπροσωπικές σχέσεις που τους έδιναν χαρά και χάριζαν ενδιαφέρον, τόσο περισσότερο υπήρχε μείωση εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Η αξιολόγηση έγινε και μέσω ερωτηματολογίων. Έγιναν συγκρίσεις και διαπιστώθηκε ότι όσοι ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι ψυχικά από τους φίλους και τις παρέες τους είχαν το μικρότερο ποσοστό εμφάνισης ασθενειών. Όσοι είχαν μικρότερο επίπεδο ικανοποίησης παρουσίασαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πάσχουν από πολλαπλά προβλήματα υγείας και δεν χαίρονταν τη ζωή.

Οι φίλοι, η ευχάριστη παρέα και η καλλιέργεια ενδιαφερόντων και χόμπι σώζουν ζωές και χαρίζουν χαμόγελα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !