Ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο. Πώς να το βοηθήσεις

Tips

Ο Σεπτέμβριος έχει τις δυσκολίες του καθώς αποτελεί μήνα προσαρμογής μικρών και μεγάλων, που καλούνται να αφήσουν πίσω τις ημέρες των διακοπών και της ανεμελιάς και να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν.

Για κάποια παιδιά η προσαρμογή είναι εύκολη και οι πρώτες μέρες στο σχολείο δεν τους προξενούν άγχος. Ωστόσο τα περισσότερα παιδιά έχουν ανάγκη από τη διαδικασία προσαρμογής που καλό είναι να αρχίζει έγκαιρα, περίπου δύο εβδομάδες πριν το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού.

Ας δούμε πώς θα τα καταφέρεις:

Ξεκίνησε να διαμορφώνεις μια καθημερινή ρουτίνα

Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών αυξάνεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο χρόνος του παιχνιδιού, της ενασχόλησης με τον υπολογιστή, το tablet, το κινητό και την τηλεόραση. Για να ξεκινήσει όμως ομαλά η νέα σχολική χρονιά, οι συνήθειες αυτές θα πρέπει να αρχίσουν να φθίνουν και να μπει ένα πρόγραμμα που χωρίς να τις κόβει «μαχαίρι» θα τις περιορίζει χρονικά και θα τις τοποθετεί  σε οριοθετημένο χρονικό πλαίσιο.

Ο ύπνος είναι ακόμα ένα θέμα που πρέπει να «δουλευτεί». Το καλοκαίρι τα παιδιά κοιμούνται αργότερα με αποτέλεσα και το πρωί να ξυπνάνε αρκετά αργότερα προκειμένου να συμπληρώσουν τις ώρες  ξεκούρασης που χρειάζονται. Σταδιακά αυτό πρέπει να αλλάξει. Δοκίμασε να ξυπνάς το παιδί ολοένα και νωρίτερα και αντίστοιχα να το βάζεις και για ύπνο πιο νωρίς ώστε να χορταίνει και να ξεκουράζεται επαρκώς

Οργάνωσε σωστά τα γεύματά του

Μπορεί το καλοκαίρι να ξεφεύγουμε λίγο στα ωράρια και στο περιεχόμενο των γευμάτων, όμως με το άνοιγμα των σχολείων όλα πρέπει να μπουν σε μια σειρά.  Για να μην πέσει σε όλους η μετάβαση βαριά, καλό θα είναι να ξεκινήσετε να οργανώνετε σταδιακά τα γεύματά σας με βάση τις ώρες του σχολείου. Έτσι το  βιολογικό ρολόι του παιδιού θα ρυθμιστεί καλύτερα και θα είναι πιο έτοιμο.

 Εξόπλισέ το με τα απαραίτητα

Μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς είναι οι αγορές. Μπορεί να μην έχετε λάβει ακόμα τη λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείτε στο σχολείο αλλά κάποιες αγορές μπορείτε να τις κάνετε. Τσάντα, κασετίνα, γραφική ύλη κ.λπ. σίγουρα θα χρειαστούν. Επίσης, ρούχα, παπούτσια, αθλητικές φόρμες μπορείτε ιδανικά να τα αγοράσετε από τώρα που τα μαγαζιά δεν θα είναι γεμάτα κόσμο. Τέλος, ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως υπολογιστής, εκτυπωτής κ.α. καλό θα ήταν να αγοραστούν  τώρα για να προλάβετε να τα σετάρετε και να τα δοκιμάσετε.

Ετοιμάστε τον χώρο μελέτης

Ο χώρος μελέτης είναι πολύ σημαντικός για τη συγκέντρωση του παιδιού στο διάβασμά του.  Ετοίμασέ τον εγκαίρως και, γιατί όχι, τόλμησε μερικές μικρές αλλαγές που θα τον ανανεώσουν και θα τον φρεσκάρουν. Φρόντισε πάνω από όλα το γραφείο του παιδιού να είναι ευρύχωρο και η καρέκλα του ανατομική και βολική.

Επιλέξτε εξωσχολική δραστηριότητα

Η πλειονότητα των παιδιών επιλέγει δραστηριότητες για τις απογευματινές ώρες μετά το σχολείο. Συνήθως πρόκειται για αθλήματα όπως κολύμβηση, μπάσκετ, βόλει, τέννις κ.α. ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως η μουσική, ο χορός, το θέατρο και η ζωγραφική. Κάποια παιδιά επιλέγουν να ασχοληθούν με την εκμάθηση μιας ακόμα ξένης γλώσσας ενώ άλλα συνδυάζουν περισσότερες από μία τέτοιες δραστηριότητες. Είναι η στιγμή που πρέπει να συζητήσεις με το παιδί σου για τις επιλογές που έχει για νέες δραστηριότητες ή για τη συνέχιση των παλαιών. Αν το πρόγραμμά του είναι πολύ φορτωμένο ίσως θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο της διακοπής κάποιας από αυτές με δεδομένο ότι και ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος για κάθε παιδί, ώστε να ξεκουράζεται, να βλέπει τους φίλους του και να χαίρεται το παιχνίδι.

Ψυχολογική προετοιμασία

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν το παιδί να μπει σιγά σιγά στους σχολικούς ρυθμούς. Ωστόσο, αν το παιδί σου νιώθει άγχος πρέπει να το προετοιμάσεις και ψυχολογικά. Αρχικά, άκουσε το προσεκτικά για να καταλάβεις τί είναι αυτό που το προβληματίζει: Οι αυξημένες σχολικές υποχρεώσεις; Κάποιος δάσκαλος ή καθηγητής; Κάποιο μάθημα; Ένας συμμαθητής/τρια ή μια παρέα; Όλα αυτά μαζί; Είναι μια ευκαιρία να μιλήσεις στο παιδί σου για όσα το ενοχλούν, να κατευνάσεις τους φόβους του και να τονίσεις τα οφέλη του σχολείου τόσο στο μαθησιακό όσο και στο κοινωνικό πλαίσιο. Γενικά, προσπάθησε να το κάνεις να νιώσει ασφαλές και να καταλάβει ότι αυτό που σήμερα βλέπει να ορθώνεται μπροστά του σαν βουνό, μέρα με τη μέρα θα το αντιμετωπίζει ευκολότερα με τη βοήθεια των φίλων, των δασκάλων και της οικογένειας.

Καλές προετοιμασίες και σχολική χρονιά !

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !