Πως αντιμετωπίζουμε το άγχος των εξετάσεων; 

Tips

Η εξεταστική περίοδος έφθασε… και το άγχος χτυπά κόκκινο σε παιδιά και γονείς.

Εμείς ερευνήσαμε και σας προτείνουμε έξυπνους και φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των εξετάσεων, αλλά και όλων των αγχωτικών καταστάσεων όπως είναι η παρουσίαση σε κοινό, στα ΜΜΕ, σε συνέδρια…

Το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε ότι αφορά το γνωστικό αντικείμενο. Η διαχείριση του άγχους είναι σημαντική γιατί μπορεί να επιβαρύνει αρνητικά την απόδοσή μας.

Πρέπει να βάλουμε στόχους αλλά να είναι εφικτοί για τη δική μας κατάσταση. Αν βάλουμε πολύ πιο ψηλά τον πήχη από τις δυνατότητές μας τότε το σίγουρο είναι ότι θα αγχωθούμε πολύ…

Φροντίζουμε με τη σκέψη μας να απελευθερώσετε τον εαυτό μας από την πίεση. Eμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατόν… χωρίς να αγχωθούμε θέλοντας να αγγίξουμε την τελειότητα.

Άλλωστε οι εξετάσεις είναι μόνον μια δοκιμασία. Η επιτυχία στις εξετάσεις δεν είναι το παν στη ζωή. Σπουδαίοι άνθρωποι ξεκίνησαν από μια αποτυχία και έγιναν τόσο σημαντικοί.

Ας προσπαθήσουμε να ξελαφρώσουμε από το άγχος. Την περίοδο της μελέτης και των εξετάσεων φροντίστε να αφιερώσετε σκέψεις και χρόνο αποκλειστικά στο αντικείμενό σας.

Ρυθμίζουμε το πρόγραμμά έτσι ώστε να έχουμε κάποια ευχάριστα διαλλείματα. Επιλέγουμε να κάνουμε ότι μας ευχαριστεί και αποσυμπιέζει το άγχος μας. Ίσως η συνάντηση με φίλους ή ένα sport που αγαπάμε.

Κλείνουμε τα αυτιά μας σε ανθρώπους τοξικούς ή αγχωτικούς γονείς. Αν είστε γονείς ξεχάστε τις ερωτήσεις ….διάβασες; χαζεύεις;

Μην κάνετε συγκρίσεις με άλλους μαθητές που είχαν επιτυχία και δεν διάβαζαν πολύ … αυτό είναι μύθος… απλά ήταν πιο σωστά οργανωμένοι στο διάβασμά τους και ίσως πιο τυχεροί.

Ας θυμηθούμε ότι η προσπάθεια και το άγχος κρατούν λίγες ημέρες μετά ένα ξεκούραστο καλοκαίρι σας περιμένει…

Ας οραματιστούμε τις διακοπές μας, ωραία τοπία, θάλασσα, βουνό, νέους φίλους, μουσικές, ποτά, διασκέδαση… Ωραίες στιγμές. Έτσι υποσυνείδητα βγαίνουμε από μια αγχωτική κατάσταση.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό όταν είμαστε χαρούμενοι, ήρεμοι και ικανοποιημένοι είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Σίγουρα την περίοδο των εξετάσεων θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες και σίγουρα Gingko, ακολουθώντας τις συστάσεις του γιατρού μας.

Φροντίζουμε σε όλη την περίοδο των εξετάσεων να τρεφόμαστε υγιεινά, με πολλά φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ψάρι ή κοτόπουλο.

Αποφεύγουμε τα λιπαρά πιάτα για το δείπνο γιατί θα μας βαρύνουν και θα υπάρχουν επιπτώσεις στον ύπνο μας.

Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν τους πολλούς καφέδες και το τσάι και αντικαταστήσετε με ροφήματα βοτανιών που ηρεμούν το νευρικό σύστημα.

Φροντίζουμε τη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων να είμαστε κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα που εύχονται για την επιτυχία μας και τα λόγια τους μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση…

Θυμηθείτε η συναισθηματική υποστήριξη και η αγκαλιά αγαπημένου μας προσώπου μας χαλαρώνει και ο οργανισμός παράγει και απελευθερώνει ωκυτοκίνη, που αναστέλλει την κορτιζόλη, γνωστή και σαν ορμόνη του στρες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !