Πώς θα απαλύνουμε τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας;

Tips

Oστεοαρθρίτιδα με απλά λόγια είναι η σταδιακή φθορά του χόνδρου, της μεμβράνης που καλύπτει και προστατεύει τα οστά. Η φλεγμονή αυτή προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, γιατί υπάρχει τριβή μεταξύ των οστών.

Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερα άτομα προσβάλλονται λόγω της καθιστικής ζωής, της έλλειψης άσκησης, κακής στάσης σώματος και άλλων παραγόντων. Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα Ευρωπαίους άνω των σαράντα ετών υποφέρει από οστεοαθρίτιδα.

Εμείς σας δίνουμε συμβουλές μετά από έρευνα που θα σας βοηθήσουν με φυσικό τρόπο να απαλύνετε τον πόνο.

Εννοείται βέβαια ότι θα συμβουλευτείτε και το γιατρό.

Διατροφή

Έγκριτες επιστημονικές μελέτες συνδυάζουν την παρουσία οστεοαθρίτιδας και ειδικά αυτή του γόνατος, με την παχυσαρκία.

Αυτό συμβαίνει γιατί το υπερβολικό βάρος πιέζει τις αρθρώσεις και έτσι αυξάνεται ο πόνος.

Είναι αναγκαίο να χάσουμε βάρος επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή με λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και αποφεύγουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Έτσι, όχι μόνον θα χάσουμε βάρος αλλά θα κερδίσουμε και ενέργεια.  Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της οστεοαρθρίτιδας.

Τα αντιοξειδωτικά επίσης επιτρέπουν στις αρθρώσεις να λειτουργούν καλύτερα. Είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ελαιούχους σπόρους.

Επιπλέον, ορισμένες τροφές περιορίζουν τις φλεγμονές, όπως το φρέσκο καγιέν ​​ή σε σκόνη, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το μαύρο πιπέρι. Σε συνδυασμό μεταξύ τους, τα αποτελέσματά τους δεκαπλασιάζονται. Πασπαλίζετε λοιπόν τις γευστικές σας δημιουργίες  γενναιόδωρα με καυτερές πιπεριές.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις

Σε περιόδους κρίσης η άρθρωση θα πρέπει να παραμένει σε ηρεμία. Αποφεύγουμε την κίνηση γιατί η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί.

Βέβαια δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να ακινητοποιηθούμε επειδή πονάει το πόδι μας ή το χέρι μας. Αντίθετα πρέπει να απευθυνθούμε στον φυσιοθεραπευτή μας και με διατάσεις σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους μύες και τις αρθρώσεις μας σε καλή κατάσταση.

Πάντως οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, χωρίς να τις παραμελούμε.

Ας μην ξεχνάμε, η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη γιατί προσφέρει ευλυγισία, μυϊκή δύναμη και αντοχή.

Όταν οι μύες είναι δυνατοί τότε συμβάλλουν στην προστασία των αρθρώσεων.

Οι διατάσεις βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων και στη μείωση του πόνου. Επίσης συμβάλλουν στην επιμήκυνση των μυών και στην ευλυγισία γενικότερα.

Η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Καψαϊκίνη

Από τον πλέον έγκριτο  Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ( FDA ), πιστοποιήθηκε η χρήση κρεμών, λοσιόν και αλοιφών που παρασκευάζονται από τη δραστική ένωση του καγιέν , την καψαϊκίνη. Το σίγουρο είναι ότι ανακουφίζει από τον πόνο, που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα. Δρα σαν αναλγητικό ενεργοποιώντας την παραγωγή της ουσίας Ρ, που προκαλεί την αίσθηση του πόνου, ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματά της, ώστε να μην αισθάνεται ο άνθρωπος τον πόνο.

Μπορείτε να εντάξετε επίσης το καγιέν στη διατροφή σας, είτε λαμβάνοντας το σαν κάψουλες, είτε σαν βάμμα.

Κρέμα με καψαϊκίνη

Μπορούμε να κάνουμε επάλειψη στο μέρος που πονάμε μέχρι 4 φορές την ημέρα. Να υπολογίσουμε ότι χρειάζονται έως 14 ημέρες μέχρι να υπάρχει αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε ότι εφαρμόζοντάς την στο δέρμα θα νιώσουμε κάψιμο. Μην ανησυχήσετε είναι φυσιολογικό.

Σε ότι αφορά στις κάψουλες ή τα βάμματα καψαϊκίνης θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ζεστό ή κρύο για ανακούφιση

Μια ζεστή θερμοφόρα ή μια ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο. Χρειάζεται προσοχή να μην βάζετε ιδιαίτερα ζεστά επιθέματα ή θερμοφόρες ακριβώς πάνω στο μέρος που η άρθρωση είναι ερεθισμένη, γιατί το μόνον που θα πετύχουμε είναι η επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Επίσης το κρύο και ο πάγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου, τη μείωση της φλεγμονής. Βάζουμε σε πετσέτα ή σε σακούλα παγάκια και τα αφήνουμε πάνω στις περιοχές που έχουμε πόνο. Προσοχή δεν εφαρμόζουμε παγάκια απευθείας στο δέρμα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !