Πως θα προστατευτούμε από το μπλε φως της οθόνης μας;

Tips

Τι είναι το μπλε φως;

Το φως αναφέρεται σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα ορατά στο ανθρώπινο μάτι και συνδέεται στενά με την έννοια του χρώματος. Το μπλε φως είναι ένα συγκεκριμένο μέρος του ορατού φωτός. Η ιδιαιτερότητα του μπλε φωτός είναι ότι έχει μικρό μήκος κύματος, που είναι μονάδα μέτρησης φωτός και υψηλή ενέργεια. Είναι δηλαδή φως υψηλής ορατής ενέργειας. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο ορατό φως, το μπλε φως είναι επιβλαβές για την υγεία και μάλιστα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι 15 φορές πιο επιβλαβές από τα άλλα χρώματα φωτός.

Ποιες συσκευές εκπέμπουν μπλε φως

Το μπλε φως εκπέμπεται φυσικά από τον ήλιο, αλλά και τεχνητά από LED που βρίσκουμε σε πολλά αντικείμενα της καθημερινότητας μας, όπως οι λαμπτήρες LED, oι οθόνες υπολογιστών, smartphone, tablet, τηλεοράσεις. Οι ευρωπαίοι περνούν περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες και οι νέοι ηλικίας 15-25 ετών φθάνουν τις 14. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 48% του πληθυσμού έχουν εμφανίσει προβλήματα στα μάτια σε άλλους μικρότερα και περαστικά και σε άλλους πιο σοβαρά.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στο μπλε φως;

Tα παιδιά, επειδή ο κρυσταλλικός φακός τους είναι διαφανής και διαπερνά το 80% των ακτίνων φωτός.

Τα άτομα με οφθαλμικές παθήσεις, ιδίως οι άνθρωποι που υποφέρουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Οι επιδράσεις του μπλε φωτός στα μάτια

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως είναι υπεύθυνο για την πρόωρη γήρανση των οφθαλμών και ιδιαίτερα του αμφιβληστροειδούς, αφού τα κύτταρά του δεν αναγεννιούνται. Επίσης ο φακός, λειτουργεί σαν φίλτρο και η έντονη νυκτερινή έκθεση στο μπλε φως δημιουργεί διαταραχές στον ύπνο αλλά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού μας.

Πώς να αποφύγουμε αυτές τις επιπτώσεις

Για να διατηρήσουμε την υγεία των ματιών μας, το ιδανικό είναι να μειώσουμε το χρόνο που περνάμε στις οθόνες και να κάνουμε διαλείμματα .

Συνιστάται επίσης να φοράμε γυαλιά, με ή χωρίς διόρθωση. Οι φακοί πρέπει να έχουν υποστεί επεξεργασία για να φιλτράρουν μόνο το μπλε-ιώδες φως,   επιτρέποντας στις ωφέλιμες ακτίνες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή.

Τέλος, υπάρχει εξοπλισμός των συσκευών με φίλτρα για το μπλε φως. Υπάρχει λογισμικό και εφαρμογές, για τον  υπολογιστή ή το smartphone, που  επιτρέπουν την τροποποίηση της θερμοκρασίας χρώματος ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την μείωση της εκπομπής μπλε φωτός. Κάποια smartphone και υπολογιστές διαθέτουν ενσωματωμένα φίλτρα μπλε φωτός.

Ο χρόνος που περνάμε μπροστά από τις οθόνες μας και το μπλε φως που προβάλλουν είναι υπεύθυνα για την επιδείνωση της όρασής μας.

Πώς μπορείτε θα καταλάβετε ότι τα μάτια σας έχουν επιπτώσεις από το μπλε φως;

Ορισμένα συμπτώματα είναι: θαμπάδα, μαύρες κουκίδες, μειωμένη ορατότητα από απόσταση, αντηλιά, κόπωση ματιών, μυρμήγκιασμα.

Ο οφθαλμιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας εξετάσει και να σας δώσει συγκεκριμένη αγωγή για την περίπτωσή σας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !