Ρεβιθάδα Σιφνέικη

Τα μυστικά των Chef

Η αυθεντική συνταγή 

Η Σίφνος είναι το προπύργιο της κουζίνας του Αιγαίου, πατρίδα του αρχιμάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ και ίσως του Κοντορεβιθούλη… λόγω ρεβιθάδας.

Η ρεβιθάδα είναι η νοστιμότερη που δοκίμασα ποτέ.

Σπουδαίος και ο ρόλος της γάστρας, αφού χαρίζει αυτή την ρουστίκ πινελιά στην γεύση. Διαχρονικά η αγγειοπλαστική ανθεί στο νησί και η γάστρα στη ντοπιολαλιά λέγεται σκεπασταριά.

Τώρα που δροσίζει και οι διακοπές ολοκληρώνονται και αποζητάμε την «σπιτική θαλπωρή», η ρεβιθάδα είναι must.

Τα ρεβίθια έχουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος.

Είναι πηγή φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β9 που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται με τη φλούδα, γιατί σε αυτή βρίσκονται το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Τα περίφημα άνυδρα ρεβίθια της Σίφνου

Ρεβιθάδα Σιφνέικη

Από τη Μαρία Λεμπέση, ξακουστή μαγείρισσα Απολλωνία Σίφνου

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια ψιλά

αλάτι θαλασσινό

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα κάθετα σε φέτες

Τρόπος παρασκευής

Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό που φτάνει 3 δάχτυλα κάτω από το χείλος και ρίχνουμε αλάτι θαλασσινό.

Μετά από 10 ώρες τα σουρώνουμε και τα πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα ανάμεσα στις παλάμες μας.

Τα βάζουμε στη πήλινη γάστρα και ρίχνουμε νερό που να υπερκαλύπτει τα ρεβίθια κατά 2 δάχτυλα.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και το αλάτι ανακατεύοντας ελαφρά.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε σε καυτό ξυλόφουρνο. Έτσι «τυλιγμένη», ψήνεται στη χόβολη για 7 ώρες, χωρίς να βάλουμε επιπλέον ξύλα.

Tα ρεβίθια βγαίνουν «μελωμένα» και η γεύση τους είναι «φευγάτη».

Αν δεν έχουμε ξυλόφουρνο, ψήνουμε τη ρεβιθάδα σε καλά προθερμασμένο ηλεκτρικό φούρνο μέσα σε γάστρα και τα ρεβίθια μελώνουν αφού σιγοψήνονται για 5 ώρες.

Σερβίρουμε όπως είναι ζεστά σε πιατέλα.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε στη ρεβιθάδα να προσθέσουμε κοτόπουλο ή μοσχάρι.

Η Χρυσοπηγή της Σίφνου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !