Σουτζουκάκια Πολίτικα

Tips

Τα σουτζουκάκια είναι μια νοσταλγική γεύση και αγαπησιάρικη γεύση που αρέσει σε όλους.

Η αγαπημένη μου κυρία Νάντια από την Πόλη μου εξομολογήθηκε τα μυστικά για τα αυθεντικά σουτζουκάκια που ξετρελαίνουν…  Ποτέ δεν βάζουν κρεμμύδι στα αυθεντικά σουτζουκάκια, διαλέγουν ένα ωραίο γλυκό κρασί, μια μαυροδάφνη και σίγουρα το ψωμί παίζει το δικό του ρόλο.

Το πράσινο σπίτι της Νάντιας, στο Βόσπορο που μυηθήκαμε στα μυστικά της κουζίνας της

 

Στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη χρησιμοποιούσαν επτάζυμο ψωμί και άλλες νοικοκυρές τσουρέκι με μαχλέπι, για άρωμα ξεχωριστό. Στον κιμά «κρύβουν» και λίγο σαφράν, που είναι αφροδισιακό και δυναμωτικό για τον οργανισμό μας.

Η Αφροδίτη  «υιοθέτησε» τα μυστικά εκτός από το τσουρέκι, γιατί απλά δεν της αρέσει. Όμως τα σουτζουκάκια της είναι επικά.

Σουτζουκάκια Πολίτικα

Από την Αφροδίτη Ηλιοπούλου, δεινή μαγείρισσα, Ν. Σμύρνη

Υλικά

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, σπάλα δύο φορές περασμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

Μισό κ.γ. κρόκο Κοζάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. κύμινο

3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο ή παξιμάδια επτάζυμα

1 ποτήρι κρασί γλυκό λευκό ή κόκκινο

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

1 κιλό φρέσκες ντομάτες τριμμένες

2 κ.σ ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

2-3 κόκκους μπαχάρι

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπεριά

Για τα χέρια

1 ποτήρι κρασί γλυκό

Τρόπος Παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί και το μουλιάζουμε με κρασί. Μετά από 10 λεπτά στύβουμε το ψωμί καλά ανάμεσα στις παλάμες μας. Το ψιχουλιάζουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον κρόκο Κοζάνης, το κύμινο, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ζυμώνουμε καλά, βάζοντας τα δάκτυλά μας βαθιά μέσα στο κιμά και τον γυρίζουμε για να πάρει αέρα. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Βγάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να πάρει λίγο τη θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τον χρησιμοποιήσουμε και τον ζυμώνουμε για 1 λεπτό.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο σχήμα που θέλουμε και δίπλα έχουμε ένα φλιτζάνι κρασί και βουτάμε τα χέρια μας καθώς τα πλάθουμε.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε, για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα με τη λαβίδα.

Παράλληλα βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά της σάλτσα.

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι.

Βράζουμε τη σάλτσα για 10 -15 λεπτά, μέχρι να δέσει καλά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο ζεστό νερό.

Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά ακόμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να «σταθεί» το φαγητό μας και σερβίρουμε.

Το ρύζι, οι πατάτες τηγανητές και ο πουρές πατάτας δένουν αρμονικά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !