Superfood φρουτοσαλάτα με καρπούς της γης

Τα μυστικά των Chef

Μια φρουτοσαλάτα με αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια. Μια γλυκιά γευστική δημιουργία πραγματική υπερτροφή για το σώμα και τον νου… Γίνεται πολύ εύκολα, απλά θέλει το χρόνο της για το μούλιασμα του σιταριού αλλά και των αποξηραμένων καρπών.

Είναι ότι καλύτερο για την ενδυνάμωση του οργανισμού μας.

Στην Αρμενία και στη Μέση Ανατολή την ονοματίζουν Anouch Abour και είναι το γλυκό της χαράς, της αγάπης αλλά και το γουρλίδικο γλυκό της Πρωτοχρονιάς… Στη Γαλλία είναι πολύ trendy.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Χρόνος αναμονής 1 ώρα / Μούλιασμα 18 ώρες/ Εύκολη

Superfood  φρουτοσαλάτα με καρπούς της γης

Από τον Alain Alexanian, executive chef, Paris

Yλικά για 4 άτομα 

100 γρ. σιτάρι σκληρό σπασμένο

80 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε καρέ

80 γρ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, κομμένο στα 4

40 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι, κομμένο στα 4

5 καρύδια, ολόκληρη ψίχα

12 αμύγδαλα μεγάλα, ολόκληρα

15 φιστίκια Αιγίνης, αποφλοιωμένα

κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

150 γρ. ζάχαρη άχνη

3 κ.σ. μπράντυ ή κονιάκ

Tρόπος παρασκευής 

 Σε ένα μπολ μουλιάζουμε το σιτάρι σε 1 ½ – 2 λίτρα δροσερό νερό και το αφήνουμε για 18 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Σουρώνουμε το σιτάρι και το βάζουμε σε κατσαρόλα προσθέτοντας 4 μέρη νερό.

Σιγοβράζουμε για 1 ½  ώρα και μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο το σουρώνουμε.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 150 ml νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε.

Μόλις ξεκινήσει ο βρασμό ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το μπράντυ και ανακατεύουμε και πάλι.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα ψιλοκοκομμένα  βερίκοκα, τους χουρμάδες, τα δαμάσκηνα και ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στα αποξηραμένα φρούτα.

Αφήνουμε για 1 ώρα να μουσκέψουν καλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Αμέσως μετά αν χρειαστεί σουρώνουμε τα φρούτα και κρατάμε το σιρόπι.

Προσθέτουμε και το σιτάρι που είναι χλιαρό ακόμα και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το σιρόπι που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε καλά.

Σε ατομικά μπολ βάζουμε στη βάση καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια και προσθέτουμε και το σιτάρι με τα αποξηραμένα φρούτα.

Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης.

Σερβίρουμε αμέσως.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταφίδες και φουντούκια.

Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σιρόπι με γλυκό λευκό κρασί Σάμου που θα δώσει επιπλέον γεύση και άρωμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !