Τα «κλειδιά» για μια ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά σας

Tips

Ο εποικοδομητικός διάλογος και το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης των παιδιών σας είναι τα «κλειδιά» για να νοιώθουν ήρεμα, δυνατά και ασφαλή.

Εποικοδομητικός διάλογος

Ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας, θεμελιώδης για την ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά είναι ο εποικοδομητικός διάλογος.

Μιλήστε με τα παιδιά σας, όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρέπει να διαθέσετε χρόνο, παρά την εξαντλητική σας καθημερινότητα, για να γνωρίζετε πρώτοι, πως πέρασε το παιδί σας στο σχολείο, τα νέα των φίλων του, τυχόν ανησυχίες ή φόβους, σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες ή οτιδήποτε άλλο θέλει να εξωτερικεύσει και να μοιραστεί μαζί σας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί τους, μείνετε απερίσπαστοι και επικεντρωθείτε, όχι μόνο σε αυτά που μοιράζεται μαζί σας λεκτικά, αλλά και στη γλώσσα του σώματός του που «μαρτυρά» και αποκαλύπτει περισσότερα από τις λέξεις…

Για να διευκολύνετε τα παιδιά σας, να ανοίξουν την ψυχή τους και να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, κάντε τους απλές ερωτήσεις αλλά ουσιαστικές, αποφεύγοντας οποιοδήποτε επικριτικό ή αυστηρό σχόλιο, ακόμα και αν δεν σας βρίσκουν σύμφωνους όσα ακούτε….

Χτίζοντας την αυτοεκτίμηση των παιδιών σας

Η αυτοεκτίμηση είναι ο δυναμικότερος παράγοντας από την παιδική ακόμα ηλικία, για την δημιουργία μιας υγιούς και ισχυρής προσωπικότητας.

Η αποδοχή και αγάπη, εκ μέρους των παιδιών, της μοναδικής προσωπικότητάς τους, είναι το κλειδί για την επιτυχία στην ενήλικη ζωή τους.

Το χτίσιμο θετικής «εικόνας» για τον εαυτό τους, είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την ευτυχία και επιτυχία των παιδιών και των εφήβων.

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε πάντα, πως το παιδί σας έχει μοναδικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, που παραμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η δημιουργία μιας γόνιμης σχέσης παιδιού – γονέα, τροφοδοτεί το παιδί με ένα ασφαλές υπόβαθρο, ικανό να γίνει το έδαφος για να αναπτυχθεί ένας υγιής σεβασμός στον εαυτό του και στους άλλους.

Τα παιδιά θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα, τον χρόνο που θα τους αφιερώσετε και το αίσθημα ικανοποίησης και ασφάλειας, που θα τους δημιουργήσετε. Έτσι αντιλαμβάνονται ότι τα αποδέχεστε και τα αντιμετωπίζετε, σαν υπέροχες και μοναδικές οντότητες.

Αυτό θα τα κάνει να νιώθουν ήρεμα, δυνατά και ασφαλή.

Από την Ζωή Αργύρη, παιδαγωγό, logodiatrofis

 

Προηγούμενο άρθροΦάβα Σαντορίνης
Επόμενο άρθροDip κρέμας τυριού με βασιλικό

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !