Tα κλειδιά για μια προσωπική ανάπτυξη

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίσουμε τον «εαυτό» μας πολύ καλά ξεκαθαρίζοντας τις προσωπικές μας αξίες, είναι να σκεφθούμε και να ανακαλύψουμε τι θα κάνει τη ζωή μας σημαντική και ας ψάξουμε μέσα μας να βρούμε τι μας χαρίζει χαρά και ευτυχία.

Η προσωπική ανάπτυξη είναι μια δια βίου διαδικασία και προσπάθεια. Είναι ο τρόπος που κάθε άτομο αναπτύσσεται ανακαλύπτοντας τις δεξιότητες και τις πραγματικές ικανότητές του.

Έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, ανακαλύπτοντας τις δυνατότητές μας.

Ανακαλύπτουμε τις προσωπικές μας αξίες  

Η γνώση των βασικών προσωπικών μας αξιών μας βοηθά να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Ο σεβασμός των βασικών αξιών θα μας επιτρέψει να χτίσουμε τη ζωή μας σε υγιή βάση και να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Όταν ακολουθούμε τις δικές μας αξίες, χωρίς να επηρεαζόμαστε από εκείνες των άλλων, βρισκόμαστε σε αρμονία με τον εαυτό μας και έτσι ξεπερνάμε τυχόν αρνητικά συναισθήματα. Εμείς θα καθορίσουμε τις αξίες που θέλουμε και μας ικανοποιούν σε κάθε τομέα. Είτε πρόκειται για ελευθερία σκέψης, αυθεντικότητα, επαγγελματισμό, χιούμορ, ταπεινότητα, ενθουσιασμό, εσωτερική αναζήτηση.

Εάν είμαστε σταθεροί στις αξίες μας σίγουρα διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων και χτίζεται γερή αυτοπεποίθηση.

Βρείτε το νόημα της ζωής

Θα πρέπει να εξερευνήσουμε εσωτερικές διαδρομές και αναζητήσεις για να βρούμε ποια είναι η αποστολή της ζωής μας. Αυτός ο στόχος είναι απαραίτητος ανεξάρτητα από την ηλικία για να υπάρχει προσωπική ανάπτυξη.

Η έρευνα στη θετική ψυχολογία έδειξε ότι μια εποικοδομητική ουσιαστική ζωή μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της ευτυχίας και της διάρκειάς της. Οι άνθρωποι που έχουν μια δημιουργική και σημαντική  δουλειά και όραμα και πιστεύουν ότι αυτό που κάνουν βοηθά τον κόσμο να γίνει καλύτερος, τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι στη ζωή.

Σκεφτείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να είναι τη ζωή μας πιο σημαντική. Θα θέλαμε να διδάξουμε, να εκπαιδευτούμε, να δημιουργήσουμε ή ακόμα και να βοηθήσουμε την κοινότητα; Aς αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητά μας. Μπορεί ένα χαμόγελο, μια καλημέρα ή ακόμα και μια καλή κουβέντα που ανταλλάσσουμε με κάποιον να φωτίσει τη ημέρα του, αλλά και να «μας ανεβάσει».

Ας βρούμε τη χαρά της ζωής  

Υπάρχουν διάφοροι στόχοι που μπορούν να μας δώσουν χαρά και να μας χαρίσουν ευτυχία και αληθινό γέλιο. Ας βρούμε κίνητρα που θα φέρουν χαρά. Η καλλιέργεια θετικής σκέψης, η αποδοχή της μοναχικότητας και η χαρά των μικρών πραγμάτων και των στιγμών ευτυχίας μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε τη χαρά της ζωής.

Στρατηγική για θα μας βοηθήσει να βρούμε τη χαρά. Ας θυμηθούμε την παιδική μας ηλικία και ότι μας έκανε ευτυχισμένους. Πολλά από αυτά τα πράγματα μπορούν ακόμα να μας χαροποιούν. Η έκφραση της δημιουργικότητας συχνά φέρνει χαρά, είτε είναι φωτογραφία, είτε ζωγραφική, είτε μουσική, είτε ταξίδια… περιπέτειας. Η μεγαλύτερη χαρά μας περιμένει… είναι η χαρά που δεν βιώσαμε ακόμα.

Προσδιορίζουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας  

Γνωρίζοντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας, οδηγούμαστε στην αυτογνωσία που χτίζει εμπιστοσύνη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας με σύνεση για να επιτύχουμε έναν στόχο ζωής. Έχοντας την αίσθηση των προσωπικών μας ορίων, μπορούμε να έχουμε μια πιο ασφαλή ζωή. Επίσης, θα πρέπει να «δουλέψουμε» τις αδυναμίες μας, για παράδειγμα, χτίζοντας την αυτοπεποίθησή μας ή βελτιώνοντας τη σχέση μας με τους άλλους.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξερευνήσουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας. Μπορούμε να ασχοληθούμε με νέες δραστηριότητες και να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας. Να επικεντρωθούμε σε νέες προκλήσεις. Να εργαστούμε σε τομείς που είναι ενδιαφέροντες, ενώ εστιάζουμε στα δυνατά μας σημεία. Ας αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες ενδιαφέρουσες

Να προσέχουμε τον εαυτό μας  

Οι φυσιολογικές ανάγκες της πείνας, της δίψας, του ύπνου και των βασικών σωματικών αναγκών είναι εγγενείς στην αυτο-ανάπτυξη. Βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας του Maslow πριν από την ανάγκη για ασφάλεια και περιουσίαΗ έλλειψη ύπνου π.χ. θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις και πεπτικά προβλήματα.
Αν θέλουμε να έχουμε ευεξία και μεγαλύτερη συγκέντρωση και δύναμη ακολουθούμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής και έναν καλό ύπνο. Υιοθετούμε ένα μοντέλο ισορροπημένης υγιεινής διατροφής και τακτικής σωματικής άσκησης.

Η φροντίδα του εαυτού μας είναι μια ολιστική διαδικασία και είναι εξίσου σημαντική με το συναισθηματικό επίπεδο. Η επικοινωνία με τους άλλους μπορεί να είναι κρίσιμη για την προσωπική ανάπτυξη.

Αν δεν φροντίσετε έγκαιρα τον εαυτό σας και την επικοινωνία με τους άλλους μπορεί να οδηγηθείτε σε συγκρούσεις ή να έχετε εσωτερικό θυμό, που αυτό είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείτε.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΜακαρονάδα νησιώτικη
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια καλαμαριού

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Καπνιστή πέστροφα με πένες και τσίπουρο

Η εποχή ζητά νόστιμα, θρεπτικά και εύκολα φαγητά που γίνονται γρήγορα και είναι χορταστικά. Μια γευστική δημιουργία της παρέας. Οι πέστροφες είναι νόστιμες και...

Τραχανότο με γαρίδες

Ο τραχανάς επανήλθε δυναμικά στις κουζίνες γνωστών chef και έγινε τάση. Με τις γαρίδες και την ντοματούλα συνδυάζεται αρμονικά και η γεύση εκτοξεύεται με...

Πώς θα κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά σας και εσάς;

Τελευταία οι καλοκαιρινές βραδιές στα μπαλκόνια ή στη φύση έχουν γίνει εφιαλτικές κάποιες φορές λόγω των κουνουπιών. Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και...

Σαλάτα Θαλασσινή

Μια σαλάτα καλοκαιρινή μου μοσχοβολά θάλασσα. Νόστιμη, θρεπτική και πολύ εύκολη να γίνει. Μπορούμε αν δεν έχουμε καπαρόφυλλα και καπαρόμηλα να χρησιμοποιήσουμε κρίταμο. Μια...

Γιατί πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας το μέλι;

Το μέλι είναι το νέκταρ των θεών, το ελιξίριο της ζωής που χαρίζει ευεξία, μακροβιότητα και υγεία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !