Τα ψυχολογικά τραύματα κληρονομούνται;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Στην εποχή που ζούμε όλο και περισσότερο αυξάνονται οι εμπόλεμες περιοχές, άνθρωποι εκτίθενται σε βιαιότητες και μεγάλες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις. Ο covid επίσης επιβάρυνε με άγχος και αβεβαιότητα τον πληθυσμό  και η ψυχολογική επιβάρυνση σημαντική.

Οι επιστήμονες τώρα εξετάζουν  κατά πόσον οι ψυχολογικές επιπτώσεις που βιώνουν οι γονείς, θα μπορούσαν να μεταδοθούν και στις επόμενες γενιές. Υπάρχουν ήδη επιστημονικές παρατηρήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα ψυχολογικά τραύματα θα μπορούσαν να μεταδοθούν και στην επόμενη γενεά.

Ήδη από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου υπήρχαν παρατηρήσεις όχι βέβαια απόλυτα τεκμηριωμένες, που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ένα τραυματικό γεγονός που βίωσαν οι πρόγονοί μας θα μπορούσε να προωθήσει τη μετάδοση σωματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων στους απογόνους τους.

Σήμερα σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές εργασίες, ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά, προκαλώντας χημικές τροποποιήσεις του γονιδιώματος, όπως ουλές γραμμένες στο Dna των απογόνων μας.

Τραυματικές εμπειρίες αφήνουν τα ίχνη τους στην επόμενη γενιά.

Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών παρατήρησε ίχνη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, αυτό που συνδέεται με το άγχος, σε απογόνους θυμάτων πολέμου.

Οι επιγενετικές αυτές τροποποιήσεις στα γονίδια τείνουν σε ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες, που εμφανίζονται στα παιδιά τους.

Ο κλάδος της γενετικής και της βιολογίας που εξετάζει τη μελέτη των αλλαγών στη δραστηριότητα των γονιδίων, που δεν περιλαμβάνουν τροποποίηση της αλληλουχίας του DNA και που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια των κυτταρικών διαιρέσεων, ορίζεται σαν Επιγενετική.

Οι επιγενετικές τροποποιήσεις, που αναφερθήκαμε είναι αναστρέψιμες, σε αντίθεση με τις μεταλλάξεις που επηρεάζουν την αλληλουχία του DNA, που δεν είναι αναστρέψιμες.

Κληρονομικότητα από προηγούμενες γενιές

Ένας πλήθος περιβαλλοντικών παραγόντων όπως ο τρόπος ζωής, το άγχος, οι συμπεριφορές, η διατροφή, το κάπνισμα, οι κάθε είδους εξαρτήσεις, το κοινωνικό και το οικογενειακό πλαίσιο, η έκθεση σε ρύπους, είναι πιθανό να τροποποιήσουν τη γονιδιακή έκφραση.

Επομένως, η γενετική που μελετά τα γονίδια, δεν είναι η μοναδική που παρεμβαίνει στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας .

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες έρευνες η επιγενετική παίζει το ρόλο της και επηρεάζει τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων σε ότι αφορά στην επιγενετική χρησιμοποιούν τον όρο «διαγενεακή επιγενετική κληρονομικότητα».

Η θεωρία που υποστηρίζεται από επιστήμονες είναι ότι αφού μπορούμε να κληρονομήσουμε ορισμένες αδυναμίες από τους προγόνους μας, τα τραύματα που βιώνουν οι μεγαλύτεροι μας θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στα γονίδιά μας.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους και σε ποντίκια, επιβεβαίωσαν τη σημασία των τραυματικών επεισοδίων στην επιγενετική μετάδοση.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !