Oι δύο «απόλυτες» συνταγές
Η απόλυτη γεύση για ουζάκι ή τσίπουρο δίπλα στη θάλασσα είναι ταραμοσαλάτα που φτιάχνεται από λευκό ή κόκκινο ταραμά. Θα σας «μυήσουμε» στα μυστικά της τέλειας ταραμοσαλάτας που η υφή της είναι λεία και λαμπερή. Το μυστικό της ταραμοσαλάτας είναι το χτύπημα στο μπλέντερ που δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατό, αλλά σταθερό. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι εκλεκτό και βέβαια ο λευκός ταραμάς έχει απίθανη γεύση αν και είναι ακριβότερος από τον κόκκινο, αλλά αξίζει. Εμείς θα σας δώσουμε και τις δύο εκδοχές ταραμοσαλάτας και με ψωμί χωριάτικο και με πατάτα.
Μπορείτε να συνδυάσετε και τη λευκή και την κόκκινη ταραμοσαλάτα αλείφοντας μικρά κρίθινα παξιμάδια. Μου άρεσε πολύ η ιδέα της φίλης μου, να βάλουμε μέσα στο λευκό ταραμά και ψιλοκομμένες πίκλες πιπερίτσας για γεύση ακόμα πιο «ανεβαστική» … Στρώνουμε τις ταραμοσαλάτες σε παξιμάδια ή φρυγανισμένα ψωμάκια.
Μπορούμε όμως να την σερβίρουμε και σκέτη με άνηθο ή ελαιόλαδο και ελίτσα.
Η επιλογή δική σας.
Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά
Η συνταγή της μαμάς
Υλικά
500 γρ. μπαγιάτικο ψωμί χωριάτικο (2 ημερών)
100 γρ. λευκός ταραμάς
Χυμός από 2 φρέσκα λεμόνια
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
3 πίκλες ψιλοκομμένες, μόνο η σάρκα
Εκλεκτό ελαιόλαδο «όσο πάρει»
Τρόπος παρασκευής
Από το ψωμί χρησιμοποιούμε μόνο την ψίχα που την μουλιάζουμε σε νερό για 5 λεπτά και την στύβουμε καλά να φύγει το πολύ νερό και να είναι κάπως ζουμερή για να είναι αφράτη η ταραμοσαλάτα.
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ και προσθέτουμε τον ταραμά, το χυμό λεμονιού μέχρι να «γυαλίσει» ο ταραμάς, όπως έλεγαν οι γιαγιάδες.
Προσθέτουμε και το ψωμί και συνεχίζουμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η ταραμοσαλάτα λεία και σφικτή. Προς το τέλος προσθέτουμε και τις πίκλες. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε αργή ροή και συνεχίζουμε να ρίχνουμε μέχρι να αποκτήσει η ταραμοσαλάτα λεία υφή.
Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή λεμόνι.
Διακοσμούμε και με άνηθο ή μάραθο από πάνω χωρίς να τον βάλουμε μέσα στη ταραμοσαλάτα.
Διατηρούμε την ταραμοσαλάτα σε σκεπασμένο μπολ στο ψυγείο.
Για καλύτερη εμφάνιση βάζουμε την ταραμοσαλάτα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και δίνοντας το σχήμα που θέλουμε την απλώνουμε σε παξιμάδια .
Ταραμοσαλάτα με κόκκινο ταραμά και πατάτα
Η συνταγή της θείας Σοφίας
Υλικά
4 πατάτες μέτριες βρασμένες
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
200 γρ. ταραμάς κόκκινος
1 μέτρια κρεμμύδι
Χυμός από 2 λεμόνια
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
2 κ.σ. ούζο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ μουλιάζουμε το ψωμί και το στύβουμε ανάμεσα στα χέρια μας.
Βάζουμε στο μίξερ το ψωμί, τη πατάτα, το κρεμμύδι, τον ταραμά.
Χτυπάμε καλά και προσθέτουμε το ούζο, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε τη ταραμοσαλάτα σε παξιμάδι ή ζεστό ψωμάκι.