Τελικά ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα;

Tips

Αρκετά  ζευγάρια πριν κάνουν το «επόμενο βήμα» στη σχέση τους νιώθουν ανησυχία μήπως η καθημερινότητα και η ρουτίνα μέρα με τη μέρα σβήσει τον έρωτα και το πάθος που αισθάνονται ο ένας για τον άλλον.

Τί αλλάζει μετά τον γάμο;

Η αλήθεια είναι πως η συμβίωση αλλάζει εντελώς τη ζωή δύο ανθρώπων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε ρομαντικά ραντεβού, βόλτες  και ταξίδια. Από τη μία είναι ωραίο να ξυπνάς αγκαλιά με τον αγαπημένο σου άνθρωπο και να περνάς όλο σχεδόν τον χρόνο σου μαζί του,  από την άλλη οι ευθύνες που πρέπει να μοιραστείτε, οι συζητήσεις που είναι απαραίτητο να κάνετε, για πρακτικά πλέον θέματα όπως το νοικοκυριό, τα οικονομικά ή τα παιδιά, χαλάνε τη μαγεία και την ερωτική ατμόσφαιρα.

Αυτό, κάνει τους συζύγους σταδιακά και ασυναίσθητα σχεδόν, να ξεχνούν να κρατούν ζωντανό το ειδύλλιο και να σταματούν να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον όπως πριν τον γάμο. Οι γυναίκες πολλές φορές κατηγορούν τους άνδρες τους για έλλειψη ρομαντισμού, για αδιαφορία για εκείνες και προσήλωση μόνο στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ενώ οι άνδρες αντίστοιχα παραπονιούνται για τον περιορισμό της τρυφερότητας της συζύγου προς εκείνους και την πλήρη  αφοσίωσή της στα παιδιά.

Ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουμε πριν παντρευτούμε;

Ο γάμος είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα στη ζωή κάθε ανθρώπου. Εδώ να σημειώσουμε πως με την έννοια «γάμος» εννοούμε κάθε μορφή συμβίωσης ενός ζευγαριού, ακόμα και αν δεν έχει προχωρήσει σε επισημοποίηση μέσω γάμου ή συμφώνου.

Πριν προχωρήσουμε στο βήμα της συμβίωσης λοιπόν είναι απαραίτητο να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Αρχικά πρέπει να προσδιορίσουμε τον λόγο για τον οποίο επιλέγουμε τον δρόμο της συμβίωσης. Είναι επειδή αγαπάμε και εμπιστευόμαστε αυτόν τον άνθρωπο, είναι που ταιριάζουμε και περνάμε όμορφα μαζί, είναι που πιστεύουμε ότι μαζί του θα ζήσουμε μια ήρεμη και χαρούμενη ζωή ή μήπως κάτι άλλο; Όταν εκτιμήσουμε τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να ζήσουμε μαζί τότε έχουμε και καλύτερες πιθανότητες να πάρουμε τη σωστή απόφαση και να αποφύγουμε λάθη που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση της σχέσης μας. Ακόμα, αν αργότερα νιώσουμε ότι μέσα στον γάμο η σπίθα αρχίσει να χάνεται μπορούμε να ανατρέξουμε στους λόγους για τους οποίους παντρευτήκαμε τελικά, να καταλάβουμε τί δεν πήγε καλά και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τη φλόγα αναμμένη;

Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η κοινή μας ζωή θα κυλήσει σαν μήνας του μέλιτος. Το ερωτικό πάθος που αισθανόμαστε κατά το πρώτο διάστημα της σχέσης μας είναι αδύνατο να διαρκέσει για πάντα και αυτό δεν είναι κακό.

Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και έτσι το βιώνουμε στην πράξη. Η μία φάση της σχέσης μας διαδέχεται την άλλη σταδιακά. Δεν ξυπνάμε απλά μια μέρα έχοντας χάσει το πάθος μας…Ωστόσο, μέρα με τη μέρα ο έρωτας και το πάθος, συναισθήματα που εστιάζουν περισσότερο στην ατομική ικανοποίηση, δίνουν τη θέση τους στην αγάπη και στον σεβασμό, συναισθήματα πιο βαθιά με τους ανθρώπους που τα νιώθουν να στοχεύουν περισσότερο στην κοινή ευτυχία παρά στην ατομική. Μέσα από την κοινή ευτυχία, ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια γάμου, το ζευγάρι ξαναβρίσκει ευκαιρίες να «ταράξει τα νερά» και να βιώσει στιγμές πάθους και έρωτα.

Για να περάσουν όμως οι σύντροφοι από τον έρωτα στην αγάπη και όχι στην απογοήτευση θα πρέπει καθημερινά να φροντίζουν τη σχέση τους. Αν φανταστούμε τον γάμο σαν έναν δέντρο τότε ο σεβασμός, η αλληλοκατανόηση και η εμπιστοσύνη είναι οι ρίζες που το συγκρατούν. Η  προσπάθεια για μια ομαλή καθημερινότητα, χωρίς εντάσεις και διαπληκτισμούς αποτελεί τον κορμό και τα κλαδιά του ενώ οι μικρές καθημερινές χαρές το κάνουν να πρασινίζει και να φουντώνει. Τέλος, οι κοινοί στόχοι, τα όνειρα και η εκπλήρωσή τους το κάνουν να ανθίζει και να καρπίζει!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !