Έτσι δεν θα φουσκώνουν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος

Tips

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ακριβύνει σημαντικά και όλοι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να μειώσουμε την κατανάλωσή του ελαφρύνοντας έτσι τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο. Δες παρακάτω τις μικρές αλλαγές και παρεμβάσεις που χρειάζεται να κάνεις και θα τα καταφέρεις περίφημα.

Προτίμησε τις συσκευές με καλή ενεργειακή απόδοση

Αν χρειαστεί να αγοράσεις κάποια νέα οικιακή συσκευή, όπως κλιματιστικό, πλυντήριο, στεγνωτήριο, κουζίνα ή ψυγείο είναι σημαντικό να διαβάσεις πολύ προσεκτικά την ενεργειακή ετικέτα της συσκευής.

Η ενεργειακή ετικέτα περιγράφει μεταξύ άλλων την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει η συσκευή. Με απλά λόγια, όσο καλύτερη είναι η ενεργειακή κλάση, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει η συσκευή. Η βαθμολόγηση ξεκινάει από την κλάση G που θεωρείται το λιγότερο αποδοτικό μοντέλο και καταλήγει στην κλάση Α που θεωρείται το πιο αποδοτικό.   Τα κριτήρια είναι πλέον πολύ αυστηρά με αποτέλεσμα οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α να είναι πράγματι πολύ οικονομικές.  Σίγουρα θα πληρώσεις κάτι παραπάνω για να αποκτήσεις μια πολύ αποδοτική συσκευή ωστόσο έχει υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο αυτή η διαφορά κόστους αποσβένεται μέσα σε 2 χρόνια κατά μέσο όρο, ίσως και λιγότερο τώρα που το ρεύμα έχει ακριβύνει.

Ρύθμισε τις ηλεκτρικές συσκευές σωστά

Οι ρυθμίσεις που θα κάνεις στις ηλεκτρικές συσκευές παίζουν σπουδαίο ρόλο στη μείωση της κατανάλωσής τους. Για παράδειγμα, ρύθμισε το κλιματιστικό σου στη θερμοκρασία που θέλεις να έχει ο χώρος και όχι σε πολύ χαμηλή το καλοκαίρι ή πολύ υψηλή τον χειμώνα. Ιδανικά τον χειμώνα ρύθμισέ τους στους 22-23 βαθμούς και το καλοκαίρι στους 27-28.

Είναι καιρός επίσης να σταματήσεις να ρυθμίζεις το πλυντήριο ρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα σύγχρονα πλυντήρια σε συνδυασμό με τα προηγμένα απορρυπαντικά καθαρίζουν ικανοποιητικά ακόμα και σε χαμηλές ή μέτριες θερμοκρασίες.

Επίσης, τα περισσότερα μοντέλα πλυντηρίων πιάτων και ρούχων διαθέτουν οικονομικό πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για τους περισσότερους τύπους υφασμάτων. Το ψυγείο αποτελεί μια συσκευή που καταναλώνει αρκετή ενέργεια, με δεδομένο ότι λειτουργεί διαρκώς. Ρύθμισέ το λοιπόν σωστά στους 2-4 βαθμούς στη συντήρηση και στους -18 στην κατάψυξη. Προσπάθησε να μην το παραφορτώνεις και να μην τοποθετείς ζεστά τρόφιμα γιατί έτσι θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια προκειμένου να ξαναφτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Επένδυσε σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα

Με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα θα έχεις ζεστό νερό χειμώνα καλοκαίρι. Το ζεστό νερό, εκτός από το μπάνιο,  μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στο πλύσιμο, στην καθαριότητα του σπιτιού και στο μαγείρεμα. Έτσι δεν θα χρειάζεται να καταναλώνεις ενέργεια για να ζεστάνεις το νερό που χρειάζεσαι καθημερινά.

Μαγείρεψε οικονομικά χρησιμοποιώντας έξυπνα tips κάνοντας κλικ > εδώ

young-man-cooking-fresh-food-home-opening-lid-steaming-pot

Αξιοποίησε τις προηγμένες λειτουργίες των συσκευών σου

Οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές διαθέτουν έξυπνες λειτουργίες που η αξιοποίησή τους  συμβάλλει στη εξοικονόμηση ενέργειας. Για παράδειγμα τα νέα πλυντήρια ρούχων και πιάτων με αισθητήρες χρησιμοποιούν την κατάλληλη ποσότητας νερού και απορρυπαντικού και πλένουν με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας ενώ τα σύγχρονα κλιματιστικά αντιλαμβάνονται την απουσία των ανθρώπων από έναν χώρο και ρυθμίζουν διαφορετικά την ψύξη κάνοντας οικονομία.

Επωφελήσου από το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο

Κάποιες οικιακές συσκευές όπως το πλυντήριο πιάτων, το πλυντήριο ρούχων και το στεγνωτήριο έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού. Μπορείς λοιπόν να τις προγραμματίσεις να λειτουργήσουν το μεσημέρι ή το βράδι, κατά τις ώρες που ισχύει το μειωμένο τιμολόγιο.

Αντικατάστησε τους παλιούς λαμπτήρες με λάμπες led

Οι λάμπες led αντέχουν για πολλά χρόνια και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τους παλιούς λαμπτήρες. Με τη χρήση τους κάνεις οικονομία ενέργειας έως και 90%.

Μην αφήνεις για πολύ ώρα τις συσκευές σε λειτουργία αναμονής

Όταν γνωρίζεις ότι δεν θα χρειαστείς σύντομα μια συσκευή ή όταν απουσιάζεις για πολύ από το σπίτι, απενεργοποίησε εντελώς τις συσκευές γιατί ακόμα και η λειτουργία αναμονής καταναλώνει ενέργεια.

Με τις παραπάνω μικρές παρεμβάσεις είναι βέβαιο ότι θα δεις διαφορά στον επόμενο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !