Αχλάδι … το δώρο των θεών  

Tips

Το αχλάδι γεννιέται στο μέσο του καλοκαιριού και σηματοδοτεί τον ερχομό του φθινοπώρου.

Το αχλάδι έχει τη δική του ιστορία…

Το αχλάδι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται στην Οδύσσεια, σαν “δώρο των θεών”. Η παρουσία του χρονολογείται από τη λίθινη εποχή, όπως υποστηρίζεται σε κάποιες μελέτες.

Καλλιεργήθηκε από τους αρχαίους φοίνικες και τους ρωμαίους και τα αχλάδια εκτιμήθηκαν πολύ από τους πέρσες βασιλιάδες.

Στην Ιταλία το μεσαίωνα καλλιεργούσαν πάνω από 150 ποικιλίες και ήταν το αγαπημένο φρούτο του Λουδοβίκου 14ου. Εκείνος μάλιστα καθιέρωσε τα αχλάδια μέσα σε γλυκό κρασί, σαν επιδόρπιο των συμποσίων του.

Που παράγεται σήμερα;

Σήμερα οι χώρες που είναι leaders στην παραγωγή του είναι η Κίνα, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.

Εννοείται ότι καλλιεργείται και σε όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται οι ποικιλίες κοντούλα και κρυστάλλια…

Πως πρέπει να τρώμε τα αχλάδια;

Πρέπει να τα τρώμε με τη φλούδα, χωρίς να τα καθαρίσουμε γιατί η φλούδα έχει μέχρι και πέντε φορές περισσότερες πολυφαινόλες από τη σάρκα.

Yψηλή η διατροφική τους αξία

Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνες C, K,  προβιταμίνη Α, νιασίνη

και μέταλλα. Είναι πλούσια πηγή χαλκού και καλίου. Ο χαλκός παίζει ρόλο στην ανοσία, τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη λειτουργία των νεύρων, ενώ το κάλιο βοηθά στη σύσπαση των μυών και συμβάλει στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Τα αχλάδια είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών και έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση.

Επιπλέον τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης, που προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες.

Τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων ινών, περιέχουν αρκετό νερό και μας χαρίζουν λίγες θερμίδες.

Επίσης περιέχουν ωφέλιμες φυτικές ενώσεις ανθοκυάνες και ανθοκυανίνες που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η ανθοκυανίνη και το κιναμωμικό οξύ καταπολεμούν τον καρκίνου. Πολλές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !