Τι πρέπει να αποφεύγουμε μετά το φαγητό;

Tips

Πολλές φορές ακολουθούμε συνήθειες που είναι επιζήμιες για την υγεία μας. Ας συνειδητοποιήσουμε αυτές τις επιβλαβείς κινήσεις και ας προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε …

 Όχι στο επιδόρπιο φρούτου 

Τα φρούτα αποτελούν σίγουρα μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων για τον οργανισμό μας. Όλοι συνιστούν να εντάξουμε τα φρούτα στη διατροφή μας, αλλά αν θελήσουμε να τα φάμε σαν επιδόρπιο, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Γιατί το φρούτο θα παραμείνει στο στομάχι, θα λιμνάσει και θα απελευθερώσει την οξύτητά του που θα μας προκαλέσει δυσπεψία.

Όχι στο κάπνισμα

Το κάπνισμα κάνει πολύ κακό για την υγεία μας και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διακόψουμε αυτή την κακή συνήθεια.

Οι καπνιστές συνηθίζουν να απολαμβάνουν το τσιγάρο ή το πούρο τους αμέσως μετά το φαγητό. Ολέθρια συνήθεια, αφού αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το  κάπνισμα ενός και μόνον τσιγάρου μετά το φαγητό ισοδυναμεί με το κάπνισμα 5 τσιγάρων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το γεγονός ότι η νικοτίνη που καταπίνουν μετά από ένα γεύμα θα περάσει από τον οισοφάγο και θα αναμειχθεί με το οξυγόνο, που περιέχει το αίμα μας. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου …

Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τουλάχιστον 2 ώρες μετά το γεύμα για να καπνίσουμε.

Όχι στον ύπνο αμέσως μετά το φαγητό

Ένας υπνάκος μετά το φαγητό ειδικά στις διακοπές, φαντάζει ιδεατός για τον οργανισμό μας. Λάθος αφού όταν ξαπλώνουμε αναστατώνουμε εντελώς τη διαδικασία της πέψης. Το φαγητό δυσκολεύεται να προχωρήσει προς τα έντερα, οπότε η πέψη επιβραδύνεται.

Ακόμα προκαλείται αύξηση του γαστρικού υγρού στον οισοφάγο και στον φάρυγγα οπότε νοιώθουμε κάψιμο, που εμείς αποδίδουμε σε «βαρυστομαχιά».

Το καλύτερο είναι να περιμένουμε μέχρι 2 ώρες από το τέλος του φαγητού προκειμένου να κοιμηθούμε ώστε να έχουμε έναν ύπνο αναζωογονητικό και ήρεμο.

Όχι στο τσάι

Μετά το γεύμα, κάποιοι προτιμούν να πίνουν τσάι. Το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι αυτή η ιδέα είναι εντελώς λανθασμένη.

Το πρώτο είναι ότι οι τανίνες που περιέχονται στο τσάι προκαλούν την αναστολή ορισμένων πεπτικών ενζύμων και δυσκολεύουν το σώμα μας να απορροφήσει σίδηρο από τα τρόφιμα

Όχι στις τσίχλες

Κάποιοι πιστεύουν ότι η τσίχλα μετά το φαγητό θα τους βοηθήσει στη δροσερή αναπνοή και αποφεύγουν έτσι το πλύσιμο των δοντιών.

Η τσίχλα μπορεί να χαρίσει ευχάριστη αναπνοή αλλά μας κάνει να καταπίνουμε μεγάλες ποσότητες αέρα… Το σίγουρο είναι ότι θα φουσκώσουμε και θα δημιουργηθούν αέρια στο έντερο, όπως επίσης ρέψιμο και σίγουρα επιβράδυνση της πέψης.

Όχι στη γυμναστική

Ο αθλητισμός μετά το γεύμα είναι πολύ επικίνδυνος και φυσιολογικά απαγορεύεται.

Η άσκηση μετά το φαγητό  εμποδίζει το πεπτικό μας σύστημα να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού.

Η πέψη απαιτεί κάποια προσπάθεια από το σώμα μας όπως και με την γυμναστική έτσι υποχρεώνουμε το σώμα να κάνει διπλή προσπάθεια.

Όταν χωνεύουμε, το σώμα μας στέλνει οξυγονωμένο αίμα στο στομάχι μας. Και όταν αθλούμαστε, είναι οι μύες μας που χρειάζονται οξυγονωμένο αίμα. Αθλητισμός και πέψη είναι δύο διαδικασίες που δεν συμβαδίζουν… Έτσι λοιπόν δεν κολυμπάμε, δεν αθλούμαστε, δεν παίζουμε παιχνίδια.

Τι είναι καλύτερο να κάνουμε μετά το γεύμα;

Ένας μικρός περίπατος 10 – 20 λεπτών είναι ότι καλύτερο για μια ήρεμη πέψη, ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας. Αν μάλιστα έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε στο τραπέζι 10 λεπτά μετά το γεύμα, πριν ξεκινήσουμε τον περίπατό μας ακόμα καλύτερα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !