Τα νόστιμα παραδοσιακά πιτάκια της Σκύρου με τραχανά, ρύζι και την τοπική μυζήθρα του τυροκομείου «Τάκος», από φρέσκο γάλα ζώων ελευθέρας βοσκής. Τα περιλούζουν με το απίθανο θυμαρίσιο μέλι και δημιουργούν μια γευστική δημιουργία μοναδική.
Τα απολαύσαμε στο πευκοδάσος του Αγίου Πέτρου στην ομώνυμη ταβέρνα όπου η σύζυγος του «Τάκου», μαγειρεύει με εξαιρετική πρώτη ύλη αφού έχουν τα δικά τους ζώα και φτιάχνουν τα δικά τους τυριά.
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος αναμονής 2 ώρες / Μέτριας δυσκολίας
Τραχανοτεροπτάρια ή αλλιώς τραχανοτυροπιτάκια
Από την Πόπη Μαυρίκου, ταβέρνα Άγιος Πέτρος, Αγ.Πέτρος Σκύρου
Υλικά για 4 άτομα
Για το φύλλο
Μισό πακέτο φύλλο Χωριάτικο
Για τη γέμιση
250 γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
200 γρ. τραχανά γλυκό
1 φλιτζάνι μυζήθρα τριμμένη
100 γρ. βούτυρο
2 αυγά
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
1 κ.γ. ζάχαρη
Για το τηγάνισμα
Ηλιέλαιο
Για το φινίρισμα
Μέλι θυμαρίσιο
Κανέλα
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τον τραχανά σε κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τον αφήνουμε για 2 ώρες.
Κατόπιν το σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά.
Μόλις αρχίσει να κοχλάσει προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντας συνέχεια και προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
Μόλις δούμε ότι το ρύζι μαλακώνει, μετά από 10 λεπτά περίπου, ρίχνουμε τη μυζήθρα.
Μόλις το μείγμα μας πήξει, προσθέτουμε το βούτυρο και τα αβγά χτυπημένα.
Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε την κανέλα και τη ζάχαρη.
Ανοίγουμε ένα-ένα φύλλο, το οποίο κατόπιν κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες με πλάτος όσο περίπου 4 δάχτυλα.
Παίρνουμε 2 λωρίδες κάθε φορά και βάζουμε με το κουτάλι τη γέμιση στην άκρη κάθε λωρίδες και τυλίγουμε σε τρίγωνα το φύλλο 3-4 φορές.
Τηγανίζουμε τα τραχανοτεροπτάρια σε μπόλικο σπορέλαιο γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Σερβίρουμε σε πιάτα περιχύνοντας τα πιτάκια μας με μέλι και κανέλα.