Η διεθνής έκθεση του 2021 με τίτλο «Food Waste Index Report» που έγινε από επιστήμονες του τμήματος «Περιβαλλοντικής προστασίας» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μόλις ολοκληρώθηκε. Η έγκριτη μελέτη αποκαλύπτει τη τεράστια σπατάλη του φαγητού που γίνεται, από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες… Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης το 2019, κατέληξαν στα σκουπίδια 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού μόνον από τις χώρες της ΕΕ. Το 10% της απόρριψης σχετίζεται με τη σήμανση ημερομηνίας λήξης. Ενώ το 28% των αγροτικών περιοχών καλλιεργείται για την παραγωγή φαγητού που απλά πετιέται. Το 30% των φρούτων και των λαχανικών που παράγονται απορρίπτεται λόγω εμφάνισης…
Εμείς οι Έλληνες τί κάνουμε αλήθεια;
Δυστυχώς οι Έλληνες είμαστε πολύ σπάταλοι. Ο παγκόσμιος ανά κεφαλή μέσος όρος εκτιμάται στα 121 κιλά τροφίμων ετησίως. Ενώ για την Ελλάδα η εκτίμηση είναι 142 κιλά φαγητού ανά κεφαλή και 7 κιλά επιπλέον από τον τομέα της εστίασης. Αυτή η κακή μας συνήθεια έχει και μεγάλο κόστος αφού διεθνώς υπολογίζεται ότι κάθε κιλό στοιχίζει 5-7 ευρώ.
Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όσο είναι καιρός και να δούμε πως μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα φαγητά και τα υλικά αντί να τα πετάμε. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα υπολείμματα τροφών του καθημερινού μας πιάτου και του ψυγείο, αφού πολλά τυριά, αλλαντικά και λαχανικά πετιούνται γιατί απλά … ξεχάστηκαν στο ψυγείο, χωρίς να χρησιμοποιηθούν.
Ας μην ξεχνάμε ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι στη γη χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ασιτία. Εκτός όμως από την κοινωνική διάσταση του θέματος υπάρχει και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων κοστίζει 143 δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία κάθε χρόνο, ενώ ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου.
Πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα.
Πάντως σύμφωνα με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μέχρι το 2030 η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50%
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα