5 ΤΑΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022 ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ

Tips

Η γενικότερη αίσθηση που αποπνέουν οι μελλοντικές τάσεις εσωτερικής διακόσμησης είναι σίγουρα η απομάκρυνση από το “γρήγορο και πρόχειρο” και η υιοθέτηση της ποιότητας και διαχρονικότητας. Η πανδημία φρέναρε την καταναλωτική μανία του γρήγορου και πρόχειρου σε όλους τους τομείς από το φαγητό, τη μουσική και τη μόδα μέχρι την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση. Η αναζήτηση όλων μας προς το διαχρονικό, ασφαλές, σταθερό, ποιοτικό που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον του έγινε ζητούμενο και για το εσωτερικό του σπιτιού μας.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν 5 από τις επικρατέστερες τάσεις σύμφωνα με αρχιτέκτονες και διακοσμητές της αγοράς που θα παρασύρουν και τις δικές σας επιλογές το 2022.

1.Η φύση μπαίνει στο σπίτι σου

Τα σπίτια μας γίνονται πιο πράσινα αδιαμφισβήτητα. Μια ματιά να ρίξεις στο Instagram και Pinterest και θα πιστείς για το μεγάλο comeback των φυτών. Είτε πρόκειται για μικρά κακτοειδή φυτάκια που θα κοσμήσουν το γραφείο σου, είτε για μεγάλου μεγέθους φυτά που θα τοποθετήσεις το ένα δίπλα στο άλλο κάπου εκεί στο σαλόνι σου, εάν μέχρι τώρα δεν έχεις ιδέα για τη φροντίδα σας, είναι καιρός να ξεκινήσεις γιατί σίγουρα θα το χρειαστείς. Όλο και περισσότεροι πλέον αγοράζουν όμορφα, μη κοινότυπα φυτά, τοποθετημένα σε ψάθινα καλάθια, ή κεραμικά κασπώ, αφιερώνοντας έναν χώρο στο σπίτι τους. Είναι εξάλλου γνωστό σε όλους μας πως κάτι τέτοιο μας φέρνει πιο κοντά στη φύση και βελτιώνει την ψυχολογία μας.

2.Γήινος μινιμαλισμός

Ένα είναι το σίγουρο.. το ασπρόμαυρο στυλ που όλοι αγαπήσαμε, δοκιμάσαμε, θαυμάσαμε, ζηλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια,έχει πλέον κατά πολύ ξεπεραστεί ή καλύτερα, έχει εξελιχθεί παίρνοντας άλλη μορφή. Οι μινιμαλιστικές απλές γραμμές αυξάνονται και γίνονται πιο οργανικές και καθαρές φέρνοντας μεγαλύτερη ελευθερία στις φόρμες και στα σχήματα. Γήινες αποχρώσεις, ποικιλία σε υφές και υλικά, ακατέργαστες ημιτελείς επιφάνειες, μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τη μοναδικότητα μας διαμορφώνοντας τον προσωπικό μας χώρο. Η ζεστασιά του φυσικού ξύλου, ο πηλός, τα φυσικά υφάσματα όπως το λινό και το βαμβάκι επικρατούν πλέον αντί εκείνων των συνθετικών. Το μπεζ, η τερακότα, το σκούρο καφέ, το πράσινο φέρνουν τη ζεστασιά και την ηρεμία σε ένα σπίτι.  Αναφορά μας πλέον και έμπνευση είναι ο μεγαλύτερος από τους καλλιτέχνες, η ίδια η Φύση.

3.Τέλος τα ταιριαστά σετ επίπλων

Η αναζήτηση για διαχρονικότητα και ποιότητα, φυσικά βρήκε πρόσφορο έδαφος στο κοντινό παρελθόν, σε δεκαετίες που η ποιότητα ήταν μια σταθερά. Τα vintage μεταχειρισμένα έπιπλα με ξεχωριστό design γίνονται το επίκεντρο αναζήτησης και για το 2022. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι οτι μπορεί κανείς να επεξεργαστεί όπως θέλει το ξύλο ενός τέτοιου επίπλου, φέρνοντας το κοντά στην απόχρωση που επιθυμεί, έτσι ώστε να ταιριάζει με τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα του χώρου.

Δεξιοτέχνες του επαγγέλματος φροντίζουν και ανανεώνουν μεταχειρισμένα έπιπλα που εν τέλει ξεχωρίζουν κατά πολύ από τα έπιπλα “σειράς”. Επενδύοντας σε διαχρονικά vintage κομμάτια, εισάγεις την συνιστώσα της μοναδικότητας στο δικό σου  χώρο. Δημιουργείς ένα στυλ προσωπικό που σε εκφράζει απόλυτα και που σίγουρα δε θα συναντήσεις στο φίλο, συγγενή ή γείτονα. Τέτοιου είδους έπιπλα τα βρίσκεις σε μεμονωμένα και ανεξάρτητα κομμάτια κι όχι σε σετ. Φυσικό κι επόμενο αποτέλεσμα λοιπόν του συγκεκριμένου trend είναι το τέλος εποχής για τα σετ επίπλων.

Ας ξεχάσουμε το κρεβάτι που αγοράζεται σετ με τα δυο κομοδίνα και τη συρταριέρα, την τραπεζαρία που πάει σετ με την κονσόλα και το σύνθετο, ή τον καναπέ που έχει σετ τις πολυθρόνες στο σαλόνι. Όλα αυτό το σετάρισμα πλέον είναι εκτός μόδας κι εποχής καθώς έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.  Με το να μπερδέψεις τα ξεχωριστά αυτά αντικείμενα design με καινούργια έπιπλα του εμπορίου είναι η απόλυτη τάση και το 2022.

4.Μπαμπού και ψάθα

Έπιπλα από τα φυσικά υλικά, την ψάθα και το μπαμπού, με αναφορές στη δεκαετία του 1960, αρχές 1970 που στην Ελλάδα έγιναν δημοφιλή τη δεκαετία του 1980 έρχονται ξανά στο επίκεντρο.  Τα συναντάμε στα κεφαλάρια των κρεβατιών, σε καρέκλες, βοηθητικά τραπέζια, σε συρταριέρες και ντουλάπες ακόμα και σε αντικείμενα όπως τα φωτιστικά. Το φυσικό αυτό τελείωμα ταιριάζει ιδανικά με τις γήινες αποχρώσεις, δίνοντας ένα αποικιακό, καλοκαιρινό στυλ, μια απόδραση δηλαδή από τα τετρημένα μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.

5.Έπιπλα γλυπτά με όγκο και καμπύλες

Μια ακόμη μεγάλη τάση στην εσωτερική διακόσμηση είναι ότι τα έπιπλα αποκτούν φυσικά υφάσματα, και ο σχεδιασμός και το σχήμα τους είναι κυρίως επιμήκης. Επίσης, υλικά όπως το ξύλο, η πέτρα, το τσιμέντο, χρησιμοποιούνται στην αρχική τους ακατέργαστη κατάσταση μη έχοντας ανάγκη από περιττή ωραιοποίηση. Οι μοντέρνοι chubby όγκοι είναι αξιοσημείωτοι, έχοντας αναφορές σε πρωτόλειες φιγούρες επίπλων. Καναπέδες, καρέκλες, τραπέζια, διακοσμητικά αντικείμενα και φωτιστικά ακολουθούν ογκώδεις μορφές, καμπύλες και στρογγυλεμένες γωνίες. Όλα αυτά τα σχήματα προσθέτουν άνεση, ασφάλεια, απαλές γραμμές και σιγουριά στο εσωτερικό των σπιτιών μας.

Αξιοσημείωτα είναι και τα νέα κινήματα που έχουν εμφανιστεί στην εσωτερική διακόσμηση, τα οποία διαδέχονται  το δημοφιλές “Hygge” (Χούγκα) των Δανών, κατά το οποίο το σπίτι είναι χώρος για να χαλαρώσεις βλέποντας μια ταινία διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας μουσική υπό το φως των κεριών.

Το ολλανδικό “Niksen” , ακολουθεί τη λογική του μένω σπίτι, πατάω παύση στο σύγχρονο τρόπο ζωής, και κυριολεκτικά δεν κάνω τίποτα. Φανταστείτε το ως ένα είδος διαλογισμού χωρίς instructor, εξοπλισμό, μάντρα. Το κίνημα αυτό απαιτεί ήσυχους χώρους στο σπίτι μας, απαλλαγμένους από περιττά διακοσμητικά αντικείμενα και έπιπλα που έχουν καιρό να χρησιμοποιηθούν. Μια πολυθρόνα δίπλα στο παράθυρο. Ένας καναπές μπροστά στο τζάκι. Το μέλλον των σπιτιών μας επηρεάζεται από τα γεγονότα της ζωής μας και παίρνει μορφές σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μας. Αναμένουμε λοιπόν παρατηρώντας τις εξελίξεις, και υιοθετούμε εκείνες τις τάσεις που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα και την προσωπικότητα μας και φυσικά ομορφαίνουν και βελτιώνουν τη ζωή μας.

Ντένα Τσαλάγκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !